Предлагат начини за пресичане на ДДС-измамите със зърно

Близо 30% от сделките на пазара са в сивия сектор
8 авг 2012 16:37,
7
Предлагат начини за пресичане на ДДС-измамите със зърно
Снимка: БТА

Държавата има инструменти за пресичане на нелегалните сделки на пазара на зърно и може да ги прилага чрез обратното начисляване на данъка върху добавената стойност (ДДС), както това се прави в Румъния и Унгария.

Това съобщи в интервю за БНР Костадин Маринов от Асоциацията на търговците на зърно по повод поредните проверки,започнати от държавните контролни органи по веригата от земеделските производители до износителите на пшеница и фуражно зърно.

Акцията се провежда от службата по зърното към земеделското министерство съвместно с данъчните, икономическа полиция и транспортно министерство.
Въпреки демонстрираната от администрацията показност при началото на тези проверки хората от бранша не се изненадаха, защото този контрол върви активно вече година, но за жалост засяга само законно действащите фирми, коментираха пред Investor.bg бизнесмени, пожелали анонимност.

Пред националното радио директорът на Националната служба по зърното Злати Златев повтори неофициалната информация, че близо 30% от сделките с тези култури остават в сивия сектор.

Самият Костадин Маринов дипломатично намекна, че въпреки опитите за овладяване на нелегалната търговия на пазара действат недобросъвестни търговци, които избягват плащането на данъци.

Представителят на асоциацията припомни, че преди присъединяването на България в ЕС държавата е имала варианти за наблюдение на пазара чрез единната ДДС-сметка, която обхващаше всички реализирани сделки. В съвременните условия това законодателство е остаряло, но хората от реалната икономика смятат, че вариантът с обратното начисляване на ДДС е подходящ инструмент, чрез който данъчните биха могли да спрат нарушенията по веригата.

През последните месеци върви активен диалог между бизнеса и администрацията във финансовото министерство, който според Маринов би довел до намиране на ефективен модел за блокиране на данъчните нарушения.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво Браво на дали на дали на на дали .................
6
0
 
0
 
! Отговори
ник преди 11 години
На бодлива крава бог рога не дава!
5
2
 
4
 
! Отговори
Труден отговор преди 11 години
Как ще се пресечат измамите, като министъра участва във всички далавери?
4
2
 
6
 
! Отговори
Дайте ми власт преди 11 години
За 1 година ще вкарам всички зърнени босове в ред. Субсидии ще се дават пропорционално по скала,само срещу отчетени добиви над 400 кг от декар и при представени фактури и внесено ДДС за продажба на цялото количество от предната година! Толкова ли е сложно? И в бюджета ще постъпят милиарди левове!Тези, които не правят модерно земеделие ще отпаднат от системата, а земята ще я вземат кадърните и плащачите.
3
0
 
2
 
! Отговори
георги преди 11 години
Изкупувам СС продукция, плащане в брой веднага, без фактура - неограничени количества, на пристанище...
2
0
 
5
 
! Отговори
hihuhi преди 11 години
сетиха се, тцтцт!!!Ако случайно спрат източването на ддс, значи и зърното ще спре ;))))
1
0
 
13
 
! Отговори
Кратунки преди 11 години
То бизнеса със зърно е политически организиран, ДДС се точи поголовно от определени фирми и това е публична тайна госин найдене