Силен летен сезон за планинските курорти

Триград, Девин и Златоград са сред най-посещаваните от българи и гърци
Обновена: 17 авг 2012 12:52 | 17 авг 2012 12:51,
21
Силен летен сезон за планинските курорти
Снимка: bulgariatravel.org

За хотелиерите в планинския курорт Пампорово и в малките родопски села летният сезон се очертава като силен, съдейки по високата заетост на легловата база през август, съобщиха пред БТА представители на туристическия бранш.

Голяма заетост е реализирана не само в големите хотели на Пампорово или Девин, но също и в живописните родопски селца, разположени по поречието на река Въча, където освен в СПА комплексите туристите ползват услугите и на малките семейни къщи за гости, превърнали в предпочитано място за летен отдих.

За втора поредна година експерти от турустическия бранш наблюдават повишен интерес към селския туризъм. През август Родопите привличат и почитатели на фолклорния туризъм, които посещават традиционни местни събори, добили популярност зад граница.

Сред най-атрактивните дестинации в смолянска област това лято са били Златоград, селата по горното поречие на Арда, както и Триград, Ягодина и Девин. През почивните дни през граничния пункт при Златоград -Ксанти дневно преминават по 6 хиляди туристи, съобщават от региона. 

Предварителните данни на хотелиерското сдружение в Златоград за тазгодишния летен сезон сочат за почти 20% ръст на туристите в сравнение със същия период на миналата година. Бизнесът отчита увеличение не само на транзитно преминаващите, но и на почиващите, които избират от 5 до 7-дневни пакети.

Планинските дестинации привличат както български и гръцки туристи, така и почиващи от Израел, Холандия, Франция, Германия и др. Особено интересни за чужденците са и допълнителните услуги, предлагани наред с туристическите маршрути като пещерен туризъм, конен спорт, сафари преходи и др.

Повече туристи посреща през това лято и Пампорово, информират от "Пампорово" АД. За втора поредна година през летния сезон в курорта се отчита ръст спрямо ниската заетост през най-критичните години от икономическата криза след 2008 г. Между 70% и 80% от легловата база това лято е била заета, което се отбелязва като сериозно постижение за сезона.

Освен български летовници в Пампорово са летували още гръцки, румънски, френски и английски туристи. Цените на нощувките в комплекса варират от 18 до 50 лева в зависимост от категориите, посочват мениджъри.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: туризъм 2012
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
8
 
32
 
! Отговори
Анди преди 11 години
Малиовица и нкои от зимните ни курорти са много по хубави. whatsupbulgaria/regions/mountain-a-ski.html Тези са ОК, но не и когато епални с хора
16
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До optimistТуристите може да не са много, но ги има. Със семейството ми бяхме 3 дни в Боровец и почиващи имаше. По отношение на бюджета: с добро предварително планиране и спестяване може да се отиде на планина, макар и за малко.
15
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А Трявна?
14
12
 
35
 
! Отговори
ГЕРП са турски мекер преди 11 години
В село Бистра през 1977, също ми отказаха кибрит. Мохамеданите са смъртни врагове на българската държавност. Тогава властта ги дундуркаше и те крадяха като ненормални. Всеки *** имаше по 7 полски фиата с цвят лезонал корида. При екскурзията всяко *** семейство изнесе по 2 милиона лева. Аз посрещнах псевдо демокрацията с 600 лева. Винаги са толерирали ***, а нас ни подлагат на геноцид по плана рандъп.
13
9
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Който разбира, там се спира. Но без Девин, преди две години не ми дадоха сладолед в един магазин, след като си го поисках на български. Там се турчеят.
12
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има един автобус дневно, койот е с маршрут Златоград - Варна. OT VARNA DO KARDJALI E OPITAI DA SI KUPISH BILET NAPRAVO DO ZLATOGRAD DA VIDIM :)
11
11
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нито моето семейство, нито семействата на наши познати, съседи и колеги сагладни, бедни и мизерстващи. А сме средна ръка хора. Живеем в прилични жилища,караме среден клас коли, пътуваме поне веднъж в година в чужбина или в България.Не се оплакваме, не ламтим за нещо невъзможно, радваме се на това, което имамеи което можем да си позволим. Съчувствам на винаги мразещите, мрънкащи, недоволни.....
10
11
 
35
 
! Отговори
ТРЗ преди 11 години
Оптимисте, кака Сийка партийната касиерка на ГЕРБ те чака да си вземеш хонорара, та утре да имаш парички пак да се редиш на опашката в МЕТРО.
9
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има един автобус дневно, койот е с маршрут Златоград - Варна.
8
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как може да се стигне от Бургас до Златоград и колко автобуса пътуват до там ???
7
10
 
45
 
! Отговори
optimist преди 11 години
до 8 - Ами да, това е което се вижда с очите. Не е измислица или агитация. Че не е идеално положението, не е, но това че бизнеса фалирал, имало полицейщина и останалите неща дето ги говорят другарите са просто небивалици. В Метро например миналата седмица чаках 30 и повече минути на опашка, щото на всички каси чакаха десетки "фалирали" хора с препълнени колички :)
6
13
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
opitimist, недей, че ей сега ще ревнат другарите как имало 50% безработица, държавата била фалирала и бабените им трънкени. Затова половин ден обикалях да търся свободна стая по черноморието. Не знам от герб ли е гарантирано или е случайност (нито съм им фен, нито съм гласувал за тях), но в тази мрачна глобална ситуация, изобщо не сме зле.
5
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да имаше влакова линия до Златоград ама няма
4
9
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
нека повече бг пийпъл ходят по курорти
3
19
 
57
 
! Отговори
optimist преди 11 години
Всъщност фактите са: пълни морски, планински и спа курорти, пълни молове, магазини, кръчми, дискотеки, барове, десетки хиляди коли по улиците, всеки с по най-малко 2 телефона в джоба от които единия е смартфон за най-малко 500 лв., опашки в супермаркетите и хипермаркетите, множество български туристи в Гърция и Турция, пълни киносалони и зали за концерти и спортни мероприятия. Гарантирано от ГЕРБ!
2
11
 
42
 
! Отговори
аз преди 11 години
това са сравнително евтини курорти,не става дума за луксозните палати в боровец или банско;)
1
45
 
38
 
! Отговори
optimist преди 11 години
Долни лъжциии! Хората нямат пари за хляб и кисело мляко, вие твърдите че ходят по курорти! Това е манипулация на мутрите от ГЕРБ и злия бат Бойко!