Поставихме нов рекорд по спестявания

Само през август сме внесли в банките 270 млн. лева
1 окт 2012 15:20, Миглена Иванова
31
Поставихме нов рекорд по спестявания
Снимка: Dnes.bg

Българското население постави нов рекорд за спестяванията – през август те са достигнали 34,5 млрд. лева, показват данните на БНБ.

Повишението на годишна база е с 15%, докато задълженията на населението намаляват с 1,4% за година до 18,7 млрд. лева.

В резултат нетното богатство на населението в банките (депозити минус кредити) се увеличава до 15,8 млрд. лева към 31 август 2012 г.

Само през август 2012 г. депозитите на населението се увеличават с 270 млн. лева, докато през същия месец на миналата година са се увеличили с 240 млн. лева. За последните 12 месеца те се увеличават с 4,5 млрд. лева.

Тъй като няма голямо търсене на кредити, банките намаляват задълженията си към чужбина, в това число погасяват 1,9 млрд . лева от задълженията си към банките майки и към 31 август 2012 г. те са едва 5,34 млрд. лева.

Общо привлечените средства в банковата система намаляват с 470 млн. лева през август, но се увеличават със 2,8 млрд. лева за последните 12 месеца до 68,2 млрд. лева към 31 август 2012 г.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
3
 
! Отговори
до #30 преди 11 години
Това е в резултат на сивата икономика(добре че я има) и Негово величество ,,кеш,,...Не се заблуждавай,че тези пари някога ще влязат в някоя статистика...Никой,дори МВФ,когато ни наблюдаваше под лупа,не разбра от къде българите имат пари за почивка,за телефони,за бензин,за парно,за кръчми,коли и имоти..НИКОЙ !!!
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това, че пишещите тук са предимно търтей и ниско квалифицирани работници, не означава, че при всички е така. Огледайте се около вас и ще видите колко много хора карат скъпи автомобили, как курортите, СПА хотелите, заведенията са пълни до дупка, а за почивните дни е нужна резервация дни, дори седмици предварително. Това бедно население ли е? И не-това не са единици, това са хиляди българи.
22
2
 
2
 
! Отговори
уса преди 11 години
Нищо не е верно в тези суми.Говорят си колко да не заспят.А през тази една година колко ,клиенти са си изтеглили депозитите от една банка и са ги вкарали в друга,това няма кой и как да го отчете.Така че тези цифри да си ги пишат колкото искат,но не са верни.
21
2
 
3
 
! Отговори
Развей прахосник преди 11 години
Има още много българи,които вместо да въртят предприемачески парите за да има социална полза обществото от тях,от мързел са ги замразили в спестявания в банките и излишно натрупване на недвижими имоти,мислейки да печелят от лихвите или наемите в бъдеще!Само че от ЕС са подготвили вече новите закони и действащи отдавна в много по стари членки на ЕС /въпрос на време е да се приложат в БГпри подходящо правителство/точно за този тип на мислене у българина с въвеждането на прогресивен данък върку спестовните влогове и облагането на всеки квадратен метър извън определените норми, излишен или неизползваем имот с непосилни данъци,което неминуемо ще доведе до сериозни сътресения и срив на цените на пазара за имоти!
20
0
 
2
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Покажете ни ги де, кажете кои са, щото аз с уж добра професия и с добра заплата не мога да спестявам вече, а много хора покрай мен също не виждам да го правят. Та ми е интересно просто.
19
0
 
2
 
! Отговори
банкеръ преди 11 години
Аз като шеф на банка получавам 155 лева на месец щото съм на 4 часов работен ден.От тях спестявам 75 лева,останалите харча за лизинга на мерцедеса,за бензин,за ипотеката на къщата,за храна,за дрехи.Лихвите пък по депозита капитализирам и от там идва забогатяването,пък ако не вярвате пасете овци повече фаида имало.
18
1
 
6
 
! Отговори
georgi преди 11 години
Бог да ни е на помощ...........богатите още по богати а бедните все повече......
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
аз от 15 год. не съм внесла и стотинка
16
1
 
10
 
! Отговори
банкер преди 11 години
Що не публикувате колко души са ги внесли тия милиони а - 50, 100 , 150 ? Щото преди два дни публикувахте друга новина, че 25% от хората живеят под прага на бедност, а други 50% са на ръба!!! Че 4,5 млн. българи живеят със заеми! Те ли са ги внесли тия депозити?! Или богаташите от Бойковата шайка са станали още по-богати? Това ние и без вас го знаем - усещаме го на гърба си - затова не ни манипулирайте!!
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Платена статия,пълна измислица,"спестените пари са''Окрадени пари''и то не на народа ами на 2%от крадците на Народа !!
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дянков изнемогва..не му излиза сметката Туку виж е спретнал някой плаващ курс евро/лев .... Тези с влоговете явно не са в час с парите...затова банките ще им ги вземат. Абе позната история!
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И с колко милиарда лева са се увеличили спестяванията на партията ГЕРБ, като част от тези спестявания на "населението"?
12
0
 
7
 
! Отговори
Разбирачев преди 11 години
Спестявания на "Домакинства и НТООД" Домакинства - тук се включват едноличните търговци и сдруженията без независим юридически статус и които са пазарни производители.НТООД /нетърговски организации, обслужващи домакинствата/ са: синдикати, политически партии, фондации, сдружения, църкви и религиозни общества, читалища, културни и спортни клубове. Колко ли са наистина спестяванията на населението, вкл. милионерите в България?
11
1
 
4
 
! Отговори
Пак манипулация преди 11 години
Поредната манипулация.В общия кюп на тези "спестявания на населението" са и депозитите на спортни клубове, читалища, политическите партии, синдикати, фондации, църкви, всякакви религиозно движения и куп други подобни, които нямат нищо общо с спестяванията на населението. Може да се окаже, че спестяваняита на населението са примерно 5-10% от това, което в статията наричат спестявания на населението.
10
0
 
4
 
! Отговори
Avstriec преди 11 години
Kalpavi sociolozi,koito nqmat ideq za kakvo govorqt izobsto................
9
1
 
5
 
! Отговори
voodoo преди 11 години
По голяма част от парите са на арендаторите на земи,сиреч това са парите от продадената пшеница.Внасят ги за по 3 мес.и с лихвите ще изплатят част от рентите на тъпите,прости мислейки че вземат луди пари, собственици на земя.А в същност са го поели целия с топките барабар.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кое население по-точно що не уточнявате бе анализатори... Тоя Шпакловски-Надупенко-Лизачов роман защо сте го изтипосали ? В чия изгода ?
7
0
 
4
 
! Отговори
гост преди 11 години
до 10-ти: Ако в българия се правеха икономии от кифли (и тикви) бая пари щяха да се съберат. От тия два вида си имаме предостатъчно, може и да ги изнасяме.
6
3
 
3
 
! Отговори
неразбрал преди 11 години
Я кажете, да ли Фънки го намандахерца на Къци, че доста време мина?
5
1
 
19
 
! Отговори
Една преди 11 години
Кои СМЕ внесли? :)Аз не съм внесла нито стотинка, и то не за месец август, а за последните 10 години?!