Очакват 20% спад на пазара на дрехи и обувки за годината

Облеклото не е приоритет на българския потребител
Обновена: 9 ное 2012 18:52 | 9 ное 2012 18:52, Петя Славова
59
 Очакват 20% спад на пазара на дрехи и обувки за годината
Снимка: Reuters

Търговците очакват тази година българският пазар на дрехи, обувки и аксесоари да се свие с около 20% спрямо миналата година.

Това събощи за Investor.bg Васил Райчев, член на Управителния съвет на Българската ритейл асоциация.

Той изрази песиместична си прогноза за предстоящите празници - Коледа и Нова година, като припомни, че през миналата година спадът в сектора по данни на асоциацията е бил между 15 и 20%.

Райчев коментира, че по време на предстоящите празници българинът ще пазарува предимно хранителни стоки, а дрехите и обувките ще останат на заден план. Според него тенденцията се дължи на все по-намаляващите финансови възможности на хората, както и на негативните им нагласи за следващата година.

„През последните 2 години хората в България носят старите си дрехи. Същервеменно търговците не зареждат нови стоки, защото нямат оборотни средства, а така се получава един порочен кръг“, обясни Райчев.

На въпрос, свързан с откриването на нови големи търговски центрове в страната, той заяви, че вероятно новите търговски площи в моловете само ще разводнят допълнително пазара и няма да стимулират потреблението.

„Българинът масово няма пари за дрехи. Един или два нови мола с по 30 хил. кв. метра магазини няма да променят виждането му“, допълни Райчев.

Все пак той изрази надеждата си, че предстоящата еуфория около приближаващите празници ще помогнат на търговците.

„Тенденцията всяка година е една и съща - българинът се сеща, че е време да пазарува, когато стане 15 декември и в следващата седмица магазините са пълни, но след това следва затишие“, коментира той.

„Надявам се, че през следващата година това свиване ще престане. Инвестициите в бранша не са малко и масово търговците се опитват да ги избият“, посочи Райчев.

Още новини за бинеса, четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Народ от ревльовци.Не мислят как да работят повече и да потребяват по-хубави стоки ,ами как да купуват по -малко. Хубаво и евтино няма никъде по широкия свят! Запомнете!
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нещо много се е загрижил за китайците в илиянци този- или не знаете от къде идват дрехите в нашите магазинчета
47
2
 
8
 
! Отговори
dmx преди 11 години
Не знам дали сте забелязали, но България е сред държавите с най-скъпи дрехи в света. Имам предвид средно скъпите, които тук са много скъпи. Ама тя средната класа у нас може да яде тояги до безкрайност от кой ли не, нали така.
46
2
 
8
 
! Отговори
мол-пране на пари преди 11 години
в Плевен на гарата има един готов мол - само да се напълни с магазини... вече 3/4 години го откриват. Във В. Търново - същата работа, един готов МОЛ до съда им... чака и той второто пришествие. аз в България почти не пазарувам, с доставка от чужбина ми излиза много по-евтино/ест. разделена доставката в обща поръчка/. но тук във 2рата ръка също има добри попадения
45
3
 
7
 
! Отговори
боби преди 11 години
До 44. Вие да не сте търговец??? Моят кръстник ми каза, преди няколко години са ходили с негов приятел от Пловдив с бус за обувки до Италия. От мола където са пазарували недалеч от Ливорно, само ми спомена че не е имало серия обувки по-скъпа от 11 Евра. Сами си направете сметката за какви надценки става дума...
44
3
 
9
 
! Отговори
bo преди 11 години
Как няма да спада като такива цени трудно ще се намерят по нормалния свят. За пример само ще ви кажа. Това лято в Неапол, Италия... на централната улица по магазините спокойно може да се намерят убувки IMAC - (които също се правят и в БГ) струват от 20 - 40ЕUR. ZEN- със клапанчета за дишане на подметката - 40-60 евро. Луксозни обувки MEPHISTO, 100-120 евра. Да продължавам ли.....Тук в МЕТRО, IMAC започват oт 100- 1200 лева,.....но нали сме богати....Изнудват хората ------ търговци-терористи....
43
3
 
6
 
! Отговори
Ivanov преди 11 години
mi az otkak se pomnya vse sam na edni i sasti kilogrami...i drehite mi ot sotzializama sa vse oste zdravi i hubavi, tzvetovete na kostumite i rizite, shliferite, jaketata i paltata mi ne sa mradnali, na vratovrazkite - pak taka...obuvkite mi sa vse taka zdravi i hubavi - daje i belioto mi e zdravo ... vse ot bg marki sa - "Drujba", "Orel, "Petar Chengelov ", "Natalia", "Orfei", "Slantze", "Valentina","Albena"...daje halata, sportnite mi drehi i banskite mi kostumi sa vse taka hubavi i zdravi.
42
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Направих си справка в страницата на една световна марка дали цените на дрехите са еднакви в България и в друга държава от ЕС. Избрах Италия...Повечето неща съвпадаха...Повечето дънки в Италия са по 90 евро, същите модели в българия са 115 лв което е същото...Дънки за 40 евро в Италия,в България цената на сайтът беше 80 лв.... Става въпрос за марката ***...Така че знайте,това е поне едно от местата ,на които има стоки на реални цени и с качество,защото самият магазин го има на сайтът им.
41
0
 
10
 
! Отговори
ЗА ТОВА ПЪК преди 11 години
ПОГРЕБАЛНИТЕ АГЕНЦИИ ЩЕ ПРОЦЪФТЯВАТ
40
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
moshenici edni danki v italia sa 10 evro edni marotonki 15 edni obyvki 25 edni chorapi 5 evro tet chifta ,tva mojete da go nosite po 3 godini ,a yuk boklycite nosite koito gi praviat za ymrelite i gi vnasiat v balgaria i se kazat za 3 meseca.
39
0
 
10
 
! Отговори
до 40 преди 11 години
Кажи коя е марката,за да я избягваме.
38
1
 
27
 
! Отговори
Яна преди 11 години
Преди години приятелка работеше като продавачка в магазин за "маркови дрехи" в центъра.Като пристигне стока от Турция-шефът им ги затваря в стаичка от зад в магазина и с ножички свалят етикета от Турция и на машина шият етикти от Италия.ЧЕСТИТО-имате маркови дънки за сумати пари!
37
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
приоритет е на българския потребител,няма икономика,живот,няма финансови възможности народа,управляващите го доведоха до глад,мизерия
36
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ботушки за дете на 1 годинка струват 59 лв. и то в обикновен магазин на пазара. А аз си купих боти за мен за 25 лв. Гаранцията скъпите да са по-здрави е никаква.
35
1
 
2
 
! Отговори
Мунчо преди 11 години
към 30Бе ти хубаво си го писал ,ам се забравил хоремага да предвидиш
34
2
 
30
 
! Отговори
ванина преди 11 години
Ами аз например със заплата над средната за страната от 2-3 години си купувам дрехи втора употреба и рядко нещо от разпродажбите. Мъжът ми не си купува нищо, освен по празници като Коледа и на рожден ден. На детето купуваме нови, но след няколко обличания изглеждат много по-зле от тези във втората употреба.
33
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ай стига бе. Със заплати по 750лв. и пак нямали пари хората? И как така става сега?
32
3
 
13
 
! Отговори
от 01.01.2013 преди 11 години
смятам да купувам 10 % по-малко дрехи и 10 % по-малко обувки. Или общо 20 %.
31
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Лъскави плазмички и таблетчета са хит.
30
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Значи има 20% спад на населението, което използва магазините за източник на дрехи.