Данък "лихва" мина през бюджетната комисия в НС

Ще се облагат само срочните депозити в банките, решиха депутатите
Обновена: 13 ное 2012 17:51 | 13 ное 2012 17:51, Миглена Иванова
42
Данък "лихва" мина през бюджетната комисия в НС
Снимка: Dnes.bg

Парламентарната комисия по бюджет и финанси гласува "за" въвеждането на 10% данък върху лихвите от депозитите на физическите лица, съобщи БНР. Така те ще подлежат на облагане от 1 януари 2013 г.

Комисията прие на второ четене промените в Закона за ДДС, с които се правят и промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица и се въвежда данъкът върху лихвите.

Така държавата ще взема по 10% от лихвите по всички срочни депозити. Данък няма да се плаща за лихвите по всички безсрочни депозити и спестовни влогове (в това число и много от детските депозити), както и за разплащателните сметки.

Данъкът ще се удържа и внася от търговските банки до края на месеца, следващ месеца на падежа на влога. Aко един влог е до дата 31 януари, до края на февруари банката ще трябва да преведе на държавата 10% от лихвата по него. До края на всеки месец банката ще превежда 10% от всички изплатени лихви през предходния месец.

Независимите депутати Петър Хлебаров и Борислав Стоянов искаха да има необлагаем минимум от 10 хил. лв., т.е всички депозити под тази сума да не се облагат с данък от 10%. Тяхното предложение също не срещна нужната подкрепа по време на заседанието на комисията.

"Това не е ново данъчно облагане. В България имаме най-ниските данъци и възможно най-ниския данък за облагане на доходите на физически лица, той предполага да няма преференция в една или друга посока. Не съм съгласна да има необлагаем праг на лихвите, защото нямаме логично основание и обяснение да имаме праг на облагане на лихви, а да нямаме праг за облагането на другите доходи", коментира председателят на комисията Менда Стоянова.

"Имаме категоричното уверение от банките, че допълнителните разходи за администрирането на данъка ще бъдат минимални", уточни тя.

Още финансови новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
2
 
! Отговори
popovo преди 11 години
trqbva ve4e da se sabudim ve4e e vreme da stanem ot spane trqbva da sta4kuvame da se saberem da stanem edin
35
0
 
4
 
! Отговори
св. Онуфрий преди 11 години
На мръсните герберасти пожелавам тия пари от лихвите само за свещида ги дават и в църква да ги палят за цялата им рода.
34
0
 
5
 
! Отговори
Аз преди 11 години
Рекет - облечен в закон!!! Само гледат да ни обират!
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Напредък! Поне вече не го наричате данък "депозит"!
32
0
 
12
 
! Отговори
герб-вън преди 11 години
Мале чета и ми се плачи,в България сме имали най ниските данъци,абе тея депутати мръсни дето трябва да служат на народа,защото народа ги е избрал,как потяпят хората,и все в българия всичко било най малко,абе престъпници с двойни гуши а българия не е ли на последното място по всичко,на последно а вие постояно ни разбравяте как всичко било евтино,кое тока,храната,горивото,услугите,водата,актовете на кат по 300-400лв да евтино ще е ако вземаме по 2000лв минимални ***,и много добре го знаете...
31
0
 
10
 
! Отговори
Ментра Гербова преди 11 години
Банките ще плащат ли данък върху лихвите по заемите?
30
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да бием шут на Борисов на изборите през юни и да си прехвърлим парите на спестовни влогове. Дянков ще получи голям и корав.
29
1
 
25
 
! Отговори
А преди 11 години
Баща ми донесе малко пари от Испания. За тях е работил като роб по строежите и на два пъти е щял да се убие. На тези ли пари искате да посегнете? Да знаете, че има Господ и рзбойниците ще си го полчат.
28
10
 
4
 
! Отговори
ku4eto преди 11 години
леле колко много вложители реват ............аз пък имам две банкови сметки в СТУДЕНТСКИ ГРАД ............и на тях нямам лихви ,нищо че са срочни/4годишни //.............който има сметки като моята чакам+
27
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Po naglo i gnusno upravlenie ot GERB ne sme imali.U nas se vliza v politikata za da se zabogatee.Do edno pravitelstvata do GERB go dokazaha.No GERB pobedi ne samo v izborite a po ograbvaneto ot vseki i ot vsichko, nezavisimo ot obeshtaniata.Vijte rasteja na Litva,Latvia i Estonia, i tam ima kriza no ne se krade, misli se za ikonomikata i proizvodstvoto, niama korupcia i izmami. Govori se, che Borisov ima veche 3 miliarda koito iznasia v USa kudeto investira v Maiami i N.Y.Tova sa nashi pari!!
26
0
 
7
 
! Отговори
до ВЕрвайте! преди 11 години
Неее...Не смей да питаш...Така или иначе ще излъжат...
25
1
 
20
 
! Отговори
a преди 11 години
ПОЖЕЛАВАМ НА ТЕЗИ РАЗБОЙНИЦИ ИТ ГЕРБ, КОИТО ОГРАБВАТ НАРОДА С ПЛЯЧКАТА ДА СИ КУПЯТ ЛЕКАРСТВА И БЯЛ ДЕН ДА НЕ ВИДЯТ.
24
0
 
13
 
! Отговори
Въпрос преди 11 години
Имам депозит, който изтича януари и в договора е написано колко точно трябва да получа. Има ли някой адвокат тук ? Законно ли е да получа по-малко ?
23
5
 
5
 
! Отговори
do 21 преди 11 години
Браво за коментара!!!Ама колко ли ще те разберът?...Поздрави!
22
1
 
14
 
! Отговори
бамби преди 11 години
Интересно ми е дали има депозити и на юридически лица - не съм много запозната с банковото дело, но ми направи впечатление, че ще се облагат срочните депозити само на физически лица.
21
0
 
14
 
! Отговори
Брад Пит с очила преди 11 години
Наплясках руснаците, наплясках ви и вас, сега отивам да напляскам и палавото Иринче по дупето, пък вие догодина пак гласувайте за мене!
20
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
OSTAVKA
19
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе вие луди ли сте да държите пари в банка,бе! Я вземете да купите нещо за семейството,някоя екскурзия!!! Стига с това стискане! След 1-2 години 1000лв и за колело няма да стигат..............
18
24
 
10
 
! Отговори
хехе преди 11 години
До изборите всичко ще сте забравили за данък лихви. Не дай си боже някой да си изтегли парите от банката за да си санира апартамента, ужас. Ще стимулира икономиката. Колко лошо. А като вдигнат пенсий и заплати от допълнителните средства в бюджета, да видим ще има ли оплакващи се. Буров много вярно го е казал, че Българина ще стане велик само когато се оттърве от най-долното си качество: да минава тънко. Все на "далавера", без ДДС и касова бележка, цигарки без акциз и данъци хич не му се плащат
17
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До десетина години всеки четвърти в тази държава ще е ром. Това показва статистиката. Да видим от кого и какво ще вземат тогава. Сигурно затова бързат, но до януари 2013 г. облагаеми ще са лихвите само по най-малките депозите, на тези хорица, които не знаят какво да правят...