Договорите с "Газпром" си остават тайна

Оповестиха 112 енергийни споразумения, но най-важните още не
Обновена: 12 апр 2013 11:32 | 12 апр 2013 11:27,
29
Договорите с "Газпром" си остават тайна
Снимка: Европейска комисия

На първото си заседание на обществения съвет по енергетика към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) беше одобрено искане да се оповестят договорите в областта на енергетиката, за което настояваха и протестиращите в началото на годината.

В изпълнение на това решение днес от министерството публикуваха 112 договора. Справка показа, че става дума за договорки между Националната електрическа компания (НЕК) с нейните партньори. Очаквано обаче липсват споразуменията с „Газпром“ или „Атомстройекспорт“, а причината вероятно е търговската тайна.

На страницата на МИЕТ могат да бъдат намерени споразуменията на НЕК с ТЕЦ „Марица Изток“ 2, както и с частните ТЕЦ „Марица Изток“ 3 (КонтурГлобал) и ТЕЦ „Бобовдол“. В тях например е посочено, че НЕК трябва да изкупува определената квота произведена енергия, в случая с „КонктурГлобал“, като цената се определя от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

За ТЕЦ „Бобовдол“ в приложение е представено договореното количество енергия, но данните се отнасят до първото полугодие на 2011 година.

В договор са уговорени и условията за поддържането на студен резерв от топлоцентралите, както и споразуменията със заводските централи. Някои от споразуменията обаче са с дати от 2009 година - договорът за пренос на електрическа енергия между НЕК и завода за хартия "Белово".

Още в края на миналата седмица служебният министър Асен Василев призна, че най-важните енергиийни договори едва ли ще бъдат разсекретени, тъй като в тях се съдържа стратегическа информация за развитието на руските компании на целия европейски пазар, не само в България.

Именно тези текстове обаче бяха очаквани и искани по време на протестите.

Договорите можете да намерите на страницата на енергийното министерство.

Още новини от България можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: МИЕТенергектика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
питайте тройната коалиция те ще ви изяснят нещата
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България купува газ от Русия по цена около 300-310 дол./1000 куб.м. Това е около 450 лв. Средноевропейската цена е такава. Същия газ стига до битовите потребители на цена от 700-750 лв., а за производствени нужди е още по висока цената. Разбирате ли, защо се пазят в тайна тези договори ? Защото ще възникнат въпроси , а къде отива разликата?:-))А кой подписваше последно, с Русия за газа? ГЕРБаджиите и оня *** Добрев.
25
0
 
2
 
! Отговори
dd преди 11 години
Договорите които е сключила Държавата засягат гражданите в тази държава и те трябва да са публикувани от първата до последната буква.Особенно тези които засягат Енергетиката(Белене,Южен Поток) и ползването на природните ресурси(газ,руда,вода,дървета)., Договорите и икономическите отчети на НОИ , Здравната Каса. НИЕ ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ ИСКАМЕ ДА ЗНАЕМ КЪДЕ СА НИ ПАРИТЕ.
24
1
 
3
 
! Отговори
me преди 11 години
И кога на протестите се е искало разсекретяване на договорите с газпром? Искаше се да се вземат мерки срещу кражбите на ерп-тата и някаква промяна на статуквото към по-добро. В конкретния случай газпром просто нямат общо и е странно че журналистите ги намесват.
23
2
 
8
 
! Отговори
работещ преди 11 години
Лъсна ГОЛИЯТ ЧЕРВЕН *** НА "БЪЛГАРСКАТА" КОМУНИСТИЧЕСКА ДЪРЖАВА, НАЙ-ВЕЧЕ НА БСП. Договорите с Мариците, вкл. "американските" (дано американците да знаят за тях), са за ИЗКУПУВАНЕ ОТ ДЪРЖАВАТА НА ТОК ПО ЦЕНИ, ОПРЕДЕЛЯНИ ОТ ДЪРЖАВНАТА КОМИСИЯ ЗА ЕНЕРГИЙНА И ВОДНА РЕГУЛАЦИЯ (ДКЕВР). Тя дава високи цени, ние ПЛАЩАМЕ. Енергийната мафия - милиардери, НИЕ - ПРОСЯЦИ. От 1 юли - пак увеличение. Пак от ДКЕВР. Договорите за ГАЗА и АЕЦ Белене ги КРИЯТ - там Р.Овчаров даде на Путин всичко, което той поиска.
22
0
 
10
 
! Отговори
Наблюдател преди 11 години
"Търговска тайна" е скритата със закон далавера,най-вече да прикрие от данъкоплатеца как НЕКОИ ОРА усвояват парите му,обикновенно в посока на лични банкови сметки по разни УБАВИ МЕСТА. Накратко офшорки. На задавщото се за пореден път"упражнение" Избори, напъните на същите ОРА, е попълването на банковите им сметки в посочените места да продължава. За целта т.н. "Търговска тайна" ще я закрилят като "орлици"!
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поредното хвърляне на прах в очите на хората! Сега ще си измият ръцете с малкия и средния бизнес, за да замажат положението с най-големите далавери в енергетиката, където нещата са толкова оплетени, че положението е буквално на живот и смърт.
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
18 ти какво си очаквал , естествено че ще скочат цените , те винаги вървят нагоре , сами си го вкарахтес вашите протести като накарахте парламента да измени закона който до сега постановяваше само енднъж корекция на цените в годината , а сега могат да си ги сменят и всеки месец ако поискаът и повярвайте ми те няма да са надолу , просто защото не става , това не е концерт по желание
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да не се сключват договори с ъс страни подвластно на КГБ,ФИФА.ФОФА, скоито договорите не могат да се оповестяват.Договирите били тайна-от кого тайна ,от народа,суверена ли?
18
0
 
9
 
! Отговори
с. преди 11 години
Между другото явно от 1-ви юли тока ще скочи и то доста сериозно май!Който се интересува да прочете изказванията на някои отговорни фактори в ДКЕВР!Направете си сметката доколко са си взели поука от скорошните събития и доколко всъщност защитават интересите не на обществото,а на монополистите!
17
0
 
22
 
! Отговори
koko преди 11 години
Защо засекретяват договори за които ние плащаме, с тези дрънканици за търговска тайна само искат да покрият своите далавери
16
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За договорите с Газпром и безобразните цени Васил Филипов го каза много точно - "понеже сме братя! По братски ни работят. "
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Линка е сгрешен за Идеал Стандарт, ето правилния:mi.government.bg/files/useruploads/files/obshtestven_syvet_dog/Contract_Ideal_Standart_Vidima_AD.pdf
14
0
 
14
 
! Отговори
от 10 до 13 преди 11 години
Можем да се сърдим единствено на нашите в парламента! Руснаците дават подкупи, запданяците дават подкупи.... едно и също е! Проблема е че ние като държава и наще политици нямат ясна стратегия за развитие която да се простира над 4 години мандат или обезпечаване на лични интереси! Всичко останало е бош лаф работа! Европа ни смуче и Руснаците ни смучат, но за да го правят - някой го е разрешил или затворил очите или не си мърда пръста..... кое от всичкото са глупости?!!
13
0
 
7
 
! Отговори
с.до 10 преди 11 години
Това са пълни глупости!Проруското лоби е силно и именно поради тази причина не са взети никакви мерки за ограничаване на енергийната зависимост от руснаците!Я да имахме алтернативи и да видим дали щяха така да ни цакат!Освен това приказките за обичащите запада родни политици пък са абсолютни тъпотии!Костов продаде единствената ни рафинерия на руснаците!Предишното правителство пък дава мило и драго да загроби милиарди в безмислена АЕЦ,от която само руснаците имат интерес!Така,че айде стига!
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До БоилНякои договори с ЧЕЗ са качени, не съм ги прегледал още..... но 90% са някви незнайни фирмички, които надали имат сериозен принос към сегашното състояние на енергетиката ни :) Чакай писмо от умрял, ако се надяваш да видиш важните договори ;)
11
0
 
9
 
! Отговори
Боил преди 11 години
А договорите с ЕРП-тата има ли на сайта?Договорът на Великият хидроинжинер Доган поместен ли е ?Цанков Камък?ВЕИ -тата?Софийска вода? ВиК Добрич? и мнгоо други.Топлофикация СофияВсички договори на Костов и на червената мафия!!!!!!!!
10
0
 
8
 
! Отговори
до с. преди 11 години
Ти не можеш ли да си обясниш що ни щавят?!! Нали наще велики политици се биеха в гърдите и под свирката на Европейския съюз казаха че се "ориентираме" към запада.... с тази разлика че запада не ни дава нищо освен "клаузи", изисквания, "щастливи кокошки" и ние тука шетаме като мравки..... Руснаците са много силни в бизнеса и се преговаря трудно с тях, но са железни.... Цакат ни, защото наще политици си помислиха че запада ще ни вземе под крилце и всичко ще е слънчево.... кой да повярва, че не е!
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не е нужно, достатъчно е да се забрани използването на природен газ в топлофикациите.
8
1
 
10
 
! Отговори
с. преди 11 години
Няма как да разсекретят договорите защото Р.Овч. и подобни трябва да се обесят на секундата!Я някой представител на така наречената 5-та колона или по-простичко казано на русофилистичната *** нека обясни защо руснаците ни щавят така след като са ни братя,приятели,защитници и прочее!?На германците,с които воюваха продават 2 пъти по-евтино!Сигурно защото са по-бедни!