Договорите с "Газпром" си остават тайна

Оповестиха 112 енергийни споразумения, но най-важните още не
Обновена: 12 апр 2013 11:32 | 12 апр 2013 11:27,
29
Договорите с "Газпром" си остават тайна
Снимка: Европейска комисия

На първото си заседание на обществения съвет по енергетика към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) беше одобрено искане да се оповестят договорите в областта на енергетиката, за което настояваха и протестиращите в началото на годината.

В изпълнение на това решение днес от министерството публикуваха 112 договора. Справка показа, че става дума за договорки между Националната електрическа компания (НЕК) с нейните партньори. Очаквано обаче липсват споразуменията с „Газпром“ или „Атомстройекспорт“, а причината вероятно е търговската тайна.

На страницата на МИЕТ могат да бъдат намерени споразуменията на НЕК с ТЕЦ „Марица Изток“ 2, както и с частните ТЕЦ „Марица Изток“ 3 (КонтурГлобал) и ТЕЦ „Бобовдол“. В тях например е посочено, че НЕК трябва да изкупува определената квота произведена енергия, в случая с „КонктурГлобал“, като цената се определя от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

За ТЕЦ „Бобовдол“ в приложение е представено договореното количество енергия, но данните се отнасят до първото полугодие на 2011 година.

В договор са уговорени и условията за поддържането на студен резерв от топлоцентралите, както и споразуменията със заводските централи. Някои от споразуменията обаче са с дати от 2009 година - договорът за пренос на електрическа енергия между НЕК и завода за хартия "Белово".

Още в края на миналата седмица служебният министър Асен Василев призна, че най-важните енергиийни договори едва ли ще бъдат разсекретени, тъй като в тях се съдържа стратегическа информация за развитието на руските компании на целия европейски пазар, не само в България.

Именно тези текстове обаче бяха очаквани и искани по време на протестите.

Договорите можете да намерите на страницата на енергийното министерство.

Още новини от България можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: МИЕТенергектика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нека някой от мазните депутати, от която и да е партия, ми обясни, как така се говори за търговска тайна, при положение, че копучава е НАРОДА!!!. Ние сме клиента, т.е. тези договори трябва да ни се покажат! Нали НЕК е държавна. КЪДЕ Е ЛОГИКАТА!?!?
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
2.5 ГБ е общия размер на файловете..... договра с Идеал Стандарт - Видима е повреден :) ....чака ме дълъг и безсъннен уикенд!
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
защо лъжат аз онзи ден го гледах стария дпгов с Газпром , който беше прелюбопитен , Сключен 1998 валиден до 2010 , като тогава на времето когато управляваше Иван Костов цената е формирана от базова цена 82.5 долара и по една сложна формула се увеличавала 3 пъти или около 250 долара , дкато Р Овч 2005 я променя като старира от базова цена 91 долара и с увеличението 4-5 пъти стига до 480 долара близо двойно , освен това за транзита сме получвали в натура на цена 82 долара 1.5 млрд м3 сега НЕЕЕЕЕЕЕ
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Договорите с "Газпром" представляват бели листа, поради което няма нужда от разсекретяване !
3
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БСП тaкa сa ни зaробили, че нямa опрaвяне.
2
4
 
14
 
! Отговори
kgb преди 11 години
да не са записани кражбите на комунистите там, на Р.Овч. - 50 млн., на СтаниШеф- 100 млн., и т.н.
1
3
 
14
 
! Отговори
Салахадин преди 11 години
Тате каза,че ше ми купи колело ама друг път!!Няма малко бременна!Или е бременна или не!!Как да ги не разтреляш и тия!!Най-важните не са!!