Експерти искат данък "офшорка"

Близо 100 млн. евро се очаква да влизат в държавата годишно
Обновена: 10 юли 2013 14:06 | 10 юли 2013 10:12,
39
Експерти искат данък "офшорка"
Снимка: Bulgaria On Air

„Необходимо е да се въведе данък "офшорка", защото държавата има право да регулира тези парични потоци, лишаващи я от капитал“, заяви в ефира на Bulgaria On Air адвокат Тодор Табаков,член на УС на Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Въпреки слуховете за изнесени 10 млрд. евро от България в годините след 1989 г. Табаков признава, че всъщност никой не е правил анализ колко точно се изнасят. По думите му на годишна база сумите стигат осемстотин милиона лева, които се прехвърлят легално.

„Около сто милиона евро се очаква да влязат в държавата, ако се въведе данък за паричните преводи към офшорните зони. Това ще са приходи само от преките данъци, а ако включим в сумата и парите от данъчните измами, ще станат много повече“, твърди Табаков.

Той смята, че е необходимо да се следят паричните потоци извън страната и да се облагат поръчителите на трансферите, а не самата офшорна фирма.

„Според мен всеки може да разполага с парите си, както иска, но след като си плати данъците. Тогава няма да се налага фирмите или собствениците им да се крият“, категоричен беше той.

„Парите, които вече се намират извън държавата обаче, няма как да се върнат. Възможно е да се помисли за еднократен данък на вече трансферираните към офшорните зони суми“, смята Табаков.

По думите му в някои държави има строг контрол над паричните потоци, които се насочват към офшорните зони. „В Германия данъчната администрация следи всички парични потоци, а когато има трансфер към някоя фирма, намираща се в данъчния рай, веднага започват проверка дали има извършена услуга, заради която се плаща. Ако няма, то сумата моментално бива обложена“, обясни Табаков.

Предложението за налагане на данък "офшорка" дойде в началото на месеца от работодателските организации. "На този етап не се ангажираме с обещание за подобен данък. Но ако бъде прието, това би било нещо много новаторско", заяви тогава финансовият министър Петър Чобанов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Красавицата преди 10 години
Помни ли адвокат Тодор Табаков за бурните ни нощи в леглото? После същият този човек се прибира при съпругата си Милена и се прави на сълза ненапита. Скоро Милена може да научи доста пикантни неща за връзката ни с мъжа й. Поне си поживях в лукс няколко години. Много поздрави на дъщеря му Ивона и сина му. Те поне са добри деца.
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
32Много точно си го казал но както виждаш си получил само минуси от електУратО.Единственият плюс е от мен.Народа е *** и за това е беденИ още.Стигнали са дъното но копат упорито НАДОЛУ!Желая им успех.
34
0
 
0
 
! Отговори
elica1204 преди 10 години
До БУДАБуда, голям си БУДАЛА - всички преводи за чужбина се контролират първо от банката, която прави трансфера и второ от БНБ, където се дава информация за вида на преводите над определена стойност...
33
1
 
0
 
! Отговори
elica1204 преди 10 години
Единственото разумно РЕШЕНИЕ е да се обложи всеки трансфер с данък от 10%, без значение за какво се трансферират парите... Така офшорната МОДА ще отшуми, което е в интерес на бюджета и на Б-я - капиталите на Бълг.фирми ще са с преференция!Путин не е ***, като се насочи против офшорките - нашите УПРАВЛЯВАЩИ да се научат от Руския опит !!!
32
0
 
1
 
! Отговори
kalinkamalinka преди 10 години
Само без номера :" много съм умен и работен"
31
2
 
0
 
! Отговори
elica1204 преди 10 години
Нито експертът, нито коментиращите са много наясно с предлагания данък!Истината е, че навсякъде в приватизираните или действащи големи фирми, собствеността е офшорна. Това означава, че има непрекъснати парични потоци към офшорките, за разходи, които са правени на територията на Б-я. Това означава също, че трансферите практически са неконтролируеми, защото са скрити под формата на клиенски плащания!За да се наложи 15% данък, следва да се обложи печалбата на офшорката, на пък познайте ДАЛИ Я ИМА
30
1
 
1
 
! Отговори
kalinkamalinka преди 10 години
" Всеки трябва да разполага с парите си , но след като си плати данъците" , а кой ще го пита от каква дейност има тези пари?
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Протести за НЕЗАБАВНО въвеждане на данък офшорка, данък лукс върху вили и возила над определена стойност това е смислено!!! Дайте им възможност да го прокарат за 100 дни и ако не - тогава мислете за оставка, хем да се организират млади партии та да има за кого да се гласува а не ужасяващия избор между Герб +ДСБ и БСП
28
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Отново експертно предложение. Ще започнат да си местят парите през други държави и пак няма да се стигне до събиране на данъци. Хайде, първо да си оправим кочинката и после да видим колко ще са хората с напускащи пределите на страната парички!
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Напълно прав е а-т Табаков!Но друг е въпроса,че само като чуят за такива проектомерки новоизпечените милионери-мошенници ги хваща продължително и мъчително разстройство!!!
26
1
 
0
 
! Отговори
Beni H cil преди 10 години
Който е поискал тези 15% не е никакъв експерт . Да прочетат какво са подписвали преди това.
25
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Данък офшорка" ми звучи като "гилдия на убийците" - абсолютна безсмислица.
24
6
 
5
 
! Отговори
99999 преди 10 години
Къде ги намирате тези специалисти да се изказват неподготвени ,бе ?
23
2
 
2
 
! Отговори
atanas.dimitrov.1675 преди 10 години
До en taro adun,"Всички си мислят, че това е някаква много лоша дума. Офшорните сметки са напълно легални..." "лоша дума" и "легални" не винаги са с антонимнен знаменател - За пример е именно този случай.
22
1
 
14
 
! Отговори
stoneg преди 10 години
В Германия данъчната администрация следи всички парични потоци, а когато има трансфер към някоя фирма, намираща се в данъчния рай, веднага започват проверка дали има извършена услуга, заради която се плаща. Ако няма, то сумата моментално бива обложена, обясни Табаков. Ало коя администрация ще следи тези пари тук в БГ данъчният "експерт" *** Ганев със заплатка от 600лв ли кой нали ще му се хвърлят 1000 евро и е забравил всичко алоооооооооооооо аххахахаха
21
0
 
4
 
! Отговори
Cherven svetofar !!! преди 10 години
Експерти искат данък "офшорка"Необходимо е да се въведе данък "офшорка", защото държавата има право да регулира тези парични потоци, лишаващи я от капитал.****Zashto do sega ne e vaveden tozi danak ?Pari v darjavnia kapital za razshirenie na nekadarnia darjaven administrativen aparat i ukrepva ne i razvitie na ciganskia razvadnik. ZAPMNETE DOBRE !Dokato *** ne se otdeliat ot darjavnata sofra Balgaria shte bade robinia na KARLEJI - marzelivite i nekadarni do jivot socialni hrantutnici
20
6
 
10
 
! Отговори
Бай Хой от Ханой преди 10 години
Експерти искат данък "офшорка" ... но Президентът наложи вето :) :) :)
19
1
 
5
 
! Отговори
НФБ преди 10 години
До ВеселинаМОЖЕ ДА НЕ СА В ПРЕКИЯ СМИСЪЛ НА ДУМАТА ОФШОРНИ ЗОНИ НО СА ДАНЪЧЕН РАЙ И ЗАТУЙ ДНЕС СЕ ПРИТИСКАТ КАКТО ШВЕЙЦАРИЯ ТАКА И ЛЮКСЕМБУРГ И АВСТРИЯ..ЧЕРВЕНИТЕ ПАРИ НА БКП СЕ ИЗПРАХА ИМЕННО ПРЕЗ ТЕЗИ БАНКОВИ КЛОНОВЕ А НЕ ЧРЕЗ ОФШОРКИТЕ..
18
3
 
7
 
! Отговори
God преди 10 години
Някой може ли да обясни с какво основание могат да се преведат пари към офшорна, а и към всякаква друга чуждестранна фирма, без да се дължат данъци върху тях - лихви, технически услуги или дивиденти? Доколкото знам, всичко се облага. Поредният кьорфишек за публиката.
17
2
 
3
 
! Отговори
НФБ преди 10 години
До Веселина И ЗАЩО ЗАПАДНЯЦИТЕ СКОЧИХА НА ОФШОРКИТЕ В КИПЪР...СИГУРНИ ЛИ СА ПАРИТЕ В ОФШОРКАТА ИЛИ ПРИ НУЖДА ПАРИТЕ ,, ЗАКОННО ,, СЕ ПРИБИРАТ ОТ ДЪРЖАВАТА...НА КОЛКО МИЛИАРДА СЕ ИЗЧИСЛЯВАТ ЗАГУБИТЕ НА ТЕЗИ КОИТО СИ ВЛОЖИХА ПАРИТЕ В КИПЪР..НЕ САМО РУСНАЦИ НО И СТОТИНА БЪЛГАРСКИ,,БИЗНЕСМЕНА,,...ЗАГУБИХА ПАРИ