Експерти искат данък "офшорка"

Близо 100 млн. евро се очаква да влизат в държавата годишно
Обновена: 10 юли 2013 14:06 | 10 юли 2013 10:12,
39
Експерти искат данък "офшорка"
Снимка: Bulgaria On Air

„Необходимо е да се въведе данък "офшорка", защото държавата има право да регулира тези парични потоци, лишаващи я от капитал“, заяви в ефира на Bulgaria On Air адвокат Тодор Табаков,член на УС на Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Въпреки слуховете за изнесени 10 млрд. евро от България в годините след 1989 г. Табаков признава, че всъщност никой не е правил анализ колко точно се изнасят. По думите му на годишна база сумите стигат осемстотин милиона лева, които се прехвърлят легално.

„Около сто милиона евро се очаква да влязат в държавата, ако се въведе данък за паричните преводи към офшорните зони. Това ще са приходи само от преките данъци, а ако включим в сумата и парите от данъчните измами, ще станат много повече“, твърди Табаков.

Той смята, че е необходимо да се следят паричните потоци извън страната и да се облагат поръчителите на трансферите, а не самата офшорна фирма.

„Според мен всеки може да разполага с парите си, както иска, но след като си плати данъците. Тогава няма да се налага фирмите или собствениците им да се крият“, категоричен беше той.

„Парите, които вече се намират извън държавата обаче, няма как да се върнат. Възможно е да се помисли за еднократен данък на вече трансферираните към офшорните зони суми“, смята Табаков.

По думите му в някои държави има строг контрол над паричните потоци, които се насочват към офшорните зони. „В Германия данъчната администрация следи всички парични потоци, а когато има трансфер към някоя фирма, намираща се в данъчния рай, веднага започват проверка дали има извършена услуга, заради която се плаща. Ако няма, то сумата моментално бива обложена“, обясни Табаков.

Предложението за налагане на данък "офшорка" дойде в началото на месеца от работодателските организации. "На този етап не се ангажираме с обещание за подобен данък. Но ако бъде прието, това би било нещо много новаторско", заяви тогава финансовият министър Петър Чобанов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
5
 
! Отговори
Веселина преди 10 години
До НФБГосподине, Вие не знаете смисъла на думата "офшорна". Сметките в Швейцария не са офшорни, при цялото ми уважение...
15
0
 
9
 
! Отговори
офшорка преди 10 години
За незапознатите да уточня, че той говори за официално преведените пари към офшорките. Всеки един такъв превод се регистрира в БНБ!Странно как няма статистика, като всичко е там. Друг е въпроса, че така ще се стимулира нелегалното изнасяне на пари, но все пак и там може да се затегне положението.. Особено ако се контролира Авиоотряда :)))
14
0
 
6
 
! Отговори
НФБ преди 10 години
До en taro adunИ ЗАЩО ДНЕС ДОРИ ЗАПАДНЯЦИТЕ СКАЧАТ НА ОФШОРКИТЕ..ЕТО ГО МИНИСТЪРА НА ФИНАНСИТЕ ВЪВ ФРАНЦИЯ КАЙАК СИ ОТИДЕ ЗА ОФШОРНА СМЕТКА В ШВЕЙЦАРИЯ..ЗАКОННИ СА НО СЕ КРИЯТ ДОХОДИ И НЕ СЕ ПЛАЩА ДАНЪК А ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА СИ ПЛАЩАТ КАТО ПОПОВЕ ВСИЧКИ ДАНЪЦИ И НЯМА КАК ДА СКРИЯТ ПАРИ ОТ СЪЩИТЕ ТЕЗИ ПОЛИТИЦИ МАФИОТИ КОИТО СЕ ВЪЗПОЛЗВАТ ОТ ОФШОРКИТЕ
13
2
 
3
 
! Отговори
Веселина преди 10 години
До НФБ:С вестникарски цитати нищо не се постига. Казвам само, че такъв данък съществува и за събираемостта му трябва да се грижи НАП. Само това. Защо обясняват, как тепълва щели да го въвеждат?! За да заблудят хората, които не познават материята, че са много загрижени. А има и друго - не гледайте на офшорните зони с лошо око, в икономиката съществуват различни инструменти. За да се задържат инвестициите в нашата страна и да се създават работни места, са нужни комплексни мерки.
12
2
 
9
 
! Отговори
НФБ преди 10 години
До ВеселинаВМЕСТО ДА ОСТАВАТ В БЪЛГАРИЯ И ДА СЕ СЪЗДАВАТ НОВИ РАБОТНИ МЕСТА ДА СЕ ИНВЕСТИРА...НАД 800 МИЛИОНА ПО ОФИЦИАЛНИ ДАННИ ИЗТИЧАТ ОТ СТРАНАТА А ПО НЕ ОФИЗЦИАЛНИ СТАВА ДУМА ЗА МИЛИАРДИ..ЗА КОЯ СТРАНА Е ДОБРЕ КАПИТАЛИТЕ ДА СЕ ИЗНАСЯТ КАКТО И РЕСУРСИТЕ...
11
4
 
0
 
! Отговори
t0read0r преди 10 години
До проф. Балканскипо какво си професор, по каруцарство? en.wikipedia.org/wiki/Offshore_bank
10
3
 
5
 
! Отговори
НФБ преди 10 години
До Мистър ХОФШОРКИТЕ СА БИЧ ЗА СЪВРЕМЕННАТА БАНКОВА СИСТЕМА И СРЕДСТВО ДА СЕ ИЗТОЧВАТ КАПИТАЛИ ОТ ПО-БЕДНИТЕ СТРАНИ ЗА ДА СЕ НАСОЧВА ФИНАНСОВИЯ ПОТОК КЪМ САЩ И ЗАПАДА...ИЗНОСА НА РЕСУСРИ Е ДРУГАТА БЕДА ЗА БЕДНИТЕ СТРАНИ...КАКВО ЩЕ ПРАВЯТ КОГАТО МИНИТЕ ИМ СЕ ИЗЧЕРПАТ...А МЕДНИТЕ И СРЕБЪРНИТЕ МИНИ СА ОТ СТРАТЕГИЧЕСКО ЗНАЧЕНИЕ ЗА СЪВРЕМЕННАТА ИКОНОМИКА..ДОРИ И СЛЪН(Е ДА ИМАТ ПОСЛЕ КАТО НЯМАТ МЕД НЕ МОГАТ И ФОТОВОЛТАИЦИ ДА СИ ПРАВЯТ ...ИМА СТРАТЕГИЧЕСКИ СУРОВИНИ ТАКА ЧЕ ДА ГИ ПАЗИМ
9
1
 
2
 
! Отговори
Веселина преди 10 години
Глупости! И сега се облагат плащаните за чужбина суми с 10% данък при източника! Що за тъпотия?! Прах в очите на хората! Четете ЗКПО, ще видите в кои случаи, кое и как, защото в коментара не мога да напиша целия състав.
8
2
 
5
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
БРаво дано стане, отдавна трябавше да се случи.
7
0
 
10
 
! Отговори
столицатаНаЙордания преди 10 години
объркали сте заглавието, трябва да е "Експерти" искат данък офшорка
6
2
 
11
 
! Отговори
проф. Балкански преди 10 години
Дори нямате представа какво е това офшорна сметка. Това съвсем не значи сметка в чужбина. Сметките в Швейцария не са офшорни сметки.
5
3
 
8
 
! Отговори
UAUU преди 10 години
ЕВАЛАТА<ТОВА Е НАЙ_РАЗУМНОТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 24 ГОДИНИ ПЪЛНО ЗА СЪМ СТИГА НАЙСТИНА ДА ГО ПРИЕМАТ ЩОТО КАТО ЗНАМ ХАМАРЦУМЯН И СИЕ КОЛКО СЕ КРИЯТ :) ДОСТА ЩЕ ПОРАБОТЯТ ДА НЕ СЕ ПРИЕМЕ
4
2
 
5
 
! Отговори
topor преди 10 години
Офшорките са творение на най-прогресивната и независима част от народонаселението - рокаджиите!След това - взаимствани, усъвършенствани и размножени от финансовите гении на нашите нови братя американците.И стават законен, ама съвсем законен елемент на световната финансова система.Така че всякакво друсане у нас спрямо офшорките, а не спрямо компетентната и законна работа на финансовата система ( банки, данъчни и др. навлеци) е уйдурма, пунтамара, дрън-дрън!
3
4
 
8
 
! Отговори
НФБ преди 10 години
До Natural DialecticsТО И ДОН БОРИСОВ СЕ ОБЛАЖИ ПОКРАЙ ТЯХ...НЯМА РЕАЛНО ПОЛИТИК В БЪЛГАРИЯ КОЙТО ДА НЯМА ОФШОРНА СМЕТКА И ОФШОРНА ФИРМА
2
4
 
15
 
! Отговори
Социалист преди 10 години
Трябва да има подобен данък защото тези пари или са в офшорки именно заради избягване на данък или са добити по незаконен начин!
1
4
 
11
 
! Отговори
Natural Dialectics преди 10 години
Офшорките ги вкараха Луканов , *** Костуффф и сие , щом така или инъче ги има защо да не плащат данък !?