Обстановката на пазара на труда е силно усложнена

Все по-рядко хората дават всичко от себе си, обяснява експерт
3 авг 2013 20:48, Петя Славова
184
Обстановката на пазара на труда е силно усложнена
Павел Хаджиев. Снимка: Bulgaria On Air

„Обстановката на пазара на труда е силно усложнена. От една страна заради кризата, а от друга заради така наречения мъртъв отпускарски сезон. Ситуацията е много по-различна от преди няколко години, когато имаше повече работа, а изискванията не бяха толкова високи“, каза в ефира на Bulgaria On Air експерт по подбор на кадри Павел Хаджиев.

Според него в момента са се увеличили броят интервюта, които един кандидат трябва да премине, за да бъде одобрен. Ако преди 5 години беше нужна една или максимум две срещи, то сега са поне 3, попълват се различни тестове и въпросници, обясни той.

„Едва ли е изненада, че IT сектора е в най-добро състояние на пазара на труда. Може би 90% от клиентите ни търсят именно такива специалисти. България има огромен потенциал в този бранш, едва ли има голяма световна компания, в която да няма български инженери“, каза още Хаджиев.

Експертът набеляза и най-често допусканите грешки при интервю за работа. „Изключително ясно си личи, когато един кандидат не проявява интерес и нужните компетенции. Колкото и да е банално, закъснението прави лошо впечатление, както и нереалните финансови очаквания“, допълни Хаджиев. Според него хората трябва повече да се замислят как развиват себе си и уменията си когато ходят на работа. „За съжаление вече все по-рядко се намират хора, които дават всичко от себе си“, поясни експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
16
 
! Отговори
Криси преди 10 години
До АнонименНедей, че колко китайци познавам, дето са мързеливи, та чак ги боли. Не слушай какво се приказва. От нации с по един милиард население нормално е да има и работни и умни, но не са всички такива, а и те няма да дойдат да работят за теб....
68
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Постовете само потвърждават реалността.А тя е...... българите са адски некачествена и неграмотна нация.А на "разбирачитв" по-долу ще кажа следното.ДругарЕ,като не искате да работите за това което ви предлагаме ЩЕ СИ ВНЕСЕМ китайци и индийци.Те работят МНОГО повече и за по-малки заплати.Говорят европейски езици и са ДАЛЕЧЕ По-квалифицирани от вас!Толкова е просто.Не го ли разбрахте ОЩЕ??Жалко за вас.....
67
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И какво като давах три пъти повече от себе си. Останах безработен. На господина ( дето май и казарма не е ходил ) от снимката да не ми обяснява, че книга от няколко тома мога да му напиша по въпроса. Още малко им остана.
66
1
 
31
 
! Отговори
Поздрави от USA преди 10 години
Не им работете на тези нетрамотни червени крадци!Пример: машинен инженер-2 ( две) години стаж- 70 000 долара на година! Жалко е да оставиш Родината си, но живота е само ЕДИН!!!Въпрос на личен избор! Успех на всички!
65
1
 
42
 
! Отговори
Идеи преди 10 години
До БгФ2 идеи:1. За работниците - Терминал 2 2. За работодателите - вместо да си губат времето с хиляди интервюта да започнат да дават всичко от себе си и да бачкат сами, без работници. Така ще реализират икономия от фонд работна заплата.
64
0
 
50
 
! Отговори
Мнение - продължение преди 10 години
Преди 2 месеца "фирмаджия" с голямо производство искаше да му конфигурирам домейн контролер с VPN достъп и още един сървър под VMware. Като му казах цената ме гледаше като ***. Днес ме срещна и ми каза, че сме били много алчни заради високото заплащане в IT сектора. Гадината е обикаляла явно и при други колеги, но са го отсвирили. Щом може да си купи S класа и да издържа любовница, значи има възможност да си плати услугата. Онемя като му казах че и аз искам с моя труд да си купя S класа :)
63
0
 
55
 
! Отговори
Мнение преди 10 години
Никой не трябва да се хваща да работи за заплата под 1000лв. Просто това е сумата, която е необходима за задоволяване на най-елементарните нужди - ток, вода, транспорт, храна.Не се хващам на лъжите, че работодателите не можели да дават повече пари - те защо не живеят с по 400лв? За сега успявам да си намеря добре платена работа, а ако някой ден пред мен застане дилемата или 400лв заплата или безработен - отивам в чужбина, тук нашите алчни работодатели да си внасят специалисти от Германия!
62
2
 
7
 
! Отговори
БгФ преди 10 години
И най се радвам само когато се дават оценки, а не идеи как да се промени това!
61
0
 
18
 
! Отговори
Vandam преди 10 години
Консултантче и експертче да си в наши дни!
60
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЗА 300лв ЗАПЛАТА ПА АКО ЩЕ И 700лв НЯМА ДА ДАМ ВСИЧКО ТО СЕБЕ СИ ,ВИЖ ЗА 2000лв ЩЕ СЕ ЗАМИСЛЯ. АЗ НЯМА ДА БАЧКАМ БЕЗ ПАРИ БЕ!
59
0
 
31
 
! Отговори
инж със само19г стаж преди 10 години
До хидкоДа бе и аз го гледах и на мен това ми направи голямо впечатление. Инженер, завършил УАСГ, с 20 години стаж - 1000лв заплата. Тези хора е крайно време да се събудят. Ехо вече сме 2013г.!След 6 месеца всеки що годе грамотен инженер който все още е останал тук ще си вземе лаптопа по мишничка и айде у лево на работодателите с по 1000-1500 лв. заплата. На мен от другия край на света ми предложиха работа като ми разгледаха сайта, а тук ще ми правят 100 интевюта за 1000 лв. 69 години стигат!
58
0
 
21
 
! Отговори
anonimen преди 10 години
tozi gospodin tova deto go kazva go znaem 4e ot nqkolko godini na sam ima vse po malko rabotni mesta,imalo vse po golemi iziskvaniq ,abe znaem gi tezi iziskvaniq da raboti kolkoto se moje pove4e za dvama za trima,a da vzema minimalnata,i da ne zadava izli6ni vaprosi,
57
0
 
41
 
! Отговори
@ преди 10 години
,,експерт по подбор на кадри ,, т.е. ЛС ,колко ли получава г-н ,,експерта,, ? и дава ли ВСИЧКО от себе си ,а ?щото аз от това ,,всичко,, на 40 год съм с дископатия и дюстабан , а много колеги с разширени вени и спукани капиляри.а, тези нови интервюта които провеждат са за изисквания за космонавти със заплата 450лв . ,,нереалните финансови очаквания,, са НОРМАЛНА заплата в Европата ,бе вашта м%$#@а .
56
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какви заплати ви вълнуват бре хора. Това е минало.Най-висшето и демократично право в ЕС през 21 век е правото да работиш без заплата.
55
0
 
39
 
! Отговори
sopol преди 10 години
в селското стопанство, демек тия дето произвеждат насъщният работят работят 2-3 % от работоспособното население в света. останалите лакират нокти и продават джисиеми. не може да няма безработица. и вместо да ходим на работа по 2 дни в седмицата , те ти съдират кожата разни абрамовичковци. че хората са гонили птеродактили от сутрин до мрак за да оцелеят. в 21 век пак бъхтиш от сутрин до мрак за тока и сирене, което не е виждало мляко. то в ада поне за топлото грижа нямаш
54
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Sega sergei se kape v moreto a nqkoi se 4ydat kak da si platqt smetkite
53
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
O6te po slojno 6te stane dokato varneme zaema na sergei toi 6te se razplati sas mafiqta ryska
52
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Продай си нивата купи си пушка!
51
0
 
48
 
! Отговори
TS преди 10 години
Даже мисля, че прекалено много време и коментари отделихме на тази въшка от снимката. Бих му казал "За тия пари и отношение - толкова". Да си внесе немци като много знае и е готов да плаща :)
50
31
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За да получавате повече, трябва да бачкате повече. Ако не можете, започнете с кпаене на царевица например. Така ще придобиете нужните ви физически и морално волеви качества. И тогава пак се явете на интервю за работа.

Спонсорирани публикации