Обстановката на пазара на труда е силно усложнена

Все по-рядко хората дават всичко от себе си, обяснява експерт
3 авг 2013 20:48, Петя Славова
184
Обстановката на пазара на труда е силно усложнена
Павел Хаджиев. Снимка: Bulgaria On Air

„Обстановката на пазара на труда е силно усложнена. От една страна заради кризата, а от друга заради така наречения мъртъв отпускарски сезон. Ситуацията е много по-различна от преди няколко години, когато имаше повече работа, а изискванията не бяха толкова високи“, каза в ефира на Bulgaria On Air експерт по подбор на кадри Павел Хаджиев.

Според него в момента са се увеличили броят интервюта, които един кандидат трябва да премине, за да бъде одобрен. Ако преди 5 години беше нужна една или максимум две срещи, то сега са поне 3, попълват се различни тестове и въпросници, обясни той.

„Едва ли е изненада, че IT сектора е в най-добро състояние на пазара на труда. Може би 90% от клиентите ни търсят именно такива специалисти. България има огромен потенциал в този бранш, едва ли има голяма световна компания, в която да няма български инженери“, каза още Хаджиев.

Експертът набеляза и най-често допусканите грешки при интервю за работа. „Изключително ясно си личи, когато един кандидат не проявява интерес и нужните компетенции. Колкото и да е банално, закъснението прави лошо впечатление, както и нереалните финансови очаквания“, допълни Хаджиев. Според него хората трябва повече да се замислят как развиват себе си и уменията си когато ходят на работа. „За съжаление вече все по-рядко се намират хора, които дават всичко от себе си“, поясни експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
65
 
! Отговори
hg преди 10 години
За 300лв. давам един х.й.
8
2
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз съм хамалин и ми минават всеки ден през ръцете между 50 и 100 тона и не получавам дори 600 лева. Защо да съм мотивиран да правя каквото и да било в името на фирмата ? Е..л съм им ***...та.
7
1
 
62
 
! Отговори
drake преди 10 години
Ало експерта явно не си много на ясно? Защо не публикувате освен job description-a и равнищата на заплащането за обявените позиции. По този начин ще спеститезагубеното време както на кандидатите така и Вашето и ще престанете да се правите на експерти.
6
0
 
36
 
! Отговори
abv... преди 10 години
TAZI TIKVA SE VODI "EKSPERT" : VSE PO-RJADKO SE NAMIRAT HORA,KOITO VAVAT VSI4KO OT SEBE SI. A KAKVO DAVAT RABOTODATELITE ? 350-400 lv. ZAPLATA . AMAN OT TAKIVA "EKSPERTI" !
5
0
 
77
 
! Отговори
men преди 10 години
В тази държава и един селски даскал не можеш да станеш без ВРЪЗКИ!Това е!
4
3
 
78
 
! Отговори
георги иванов преди 10 години
Този човек нормален ли е? Работодателите искат да намерят много подготвени хора, да не влагат никакви пари за обучение и тези хора да се раздават на 100% за жълти стотинки.Типично американски подход. Преди имаше служби лечен състав, а сега човешки ресурси. Преди хората бяха личности, а сега са ресурси за употреба с последващи изхвърляне на остатъците.
3
14
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
аз съм на 32 години и нямам нито един работен ден в България, 6 години в Англия, обаче тук няма начин да се хвана за 400 лева... Живеем в мъртва държава...няма да казвам заради кой....но ще ви кажа, че се събират на Бузлуджа
2
8
 
89
 
! Отговори
Салахадин преди 10 години
За какво да дават от себе си бе ***, с жълто около устата?За 500 лв и да го затрупат, па сина му с кола за 800 бона ли?Ай ша ви са не видят, младите измекярчета ,дето мотика не сте ловили!!УНСС вероятно си завършил!!!
1
61
 
19
 
! Отговори
Вместо да се учат преди 10 години
Вместо да се учат или да работят нещо, протестиращите трамбоват по софийските улици и се бият с полицията. И след това се чудим, защо има толкова много бавноразвиващи се неудачници в България!