АЕЦ „Козлодуй” започва да търси площадка за седми блок

Заявлението е за нова ядрена централа, което означава, че може да се изграждат и други блокове
Обновена: 30 авг 2013 14:29 | 30 авг 2013 13:54,
11
АЕЦ „Козлодуй” започва да търси площадка за седми блок
Снимка: архив Reuters

Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) е разрешила на АЕЦ „Козлодуй” да търси площадка за нови ядрени мощности. Става въпрос за изграждането на седми блок на централата, каквото е инвестиционното предложение, потвърди пред Investor.bg изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй- нови мощности" Валентин Илиев.

„Разрешението обаче е общо – за ядрена централа, която може да бъде с един или повече блокове”, допълни той на въпрос дали има развитие по въпроса за изграждане и на осми блок на АЕЦ „Козлодуй”.

Илиев припомни, че заявление за определяне на новата площадка беше подадено през декември 2012 година.

Обектът ще бъде определен, след като бъдат направени инженерни проучвания и изследвания за безопасност. Това е първата стъпка, а след това АЯР ще се произнесе относно избрания терен.

Припомняме ви, че през пролетта на 2012 година правителството на ГЕРБ даде съгласие за изграждане на нови мощности в АЕЦ „Козлодуй”. Тогавашният премиер Бойко Борисов коментира, че този вариант ще е по-евтин от изграждането на нова централа в Белене.

Коментарите бяха, че дори може да бъде използвано оборудването, подготвено за АЕЦ "Белене".

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: АЕЦ Козлодуй
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само за сведение. Ветрогенераторите и фотоволтаиците не могат да работят самостоятелно ако нямат поддържащите мощности от ТЕЦ и АЕЦ. Има домашни системи които работят с допълнително монтирани акумулатори. Ако има достатъчно ВЕЦ които да компенсират скорошната липса на мощности от ТЕЦ и АЕЦ ще е добре. Лошото е, че водния отток в страната намалява със всяко десетилетие, благодарение на изсичането на широколистните гори и повишението на температурите. Ще "ядем" свинската опашка на обратно!
7
2
 
12
 
! Отговори
STARBUCKS-USA преди 10 години
Седнахте ли пак на............. Бойковия !
6
5
 
21
 
! Отговори
Георги преди 10 години
То хубаво, да не се строи Белене и 7-ми блок, ами след 8 години с какво ще си светим като затворят АЕЦ Козлодуй? Може би със "Евтинките" Американски ТЕЦ-ове, или с ВЕИ-та, или ВЕЦ-овете на НЕК и ЕВН? Некви такива въпроси с кофти отговори ми се въртят в главата?!?!Когато има крава, има мляко, когато умре си купуваме... мляко!! Проста балканска поговорка.
5
1
 
8
 
! Отговори
dada преди 10 години
търсят площадка, търсят площатка и хопето я лицензирана и по някъква случайносте до гр.Белене.
4
12
 
30
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
Алоооо, БСП-то четете си статистиката дето пишете:- 12000М.В производство - 2000М.В. потреблениеКакви реактори, какво АЕЦ-Белене, какви пет лева бе, що ни заробвате за още 50год. бе ***??!! ОСТАВКА през септември за да бъде май
3
7
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
На някои другари много им се иска Росатом да ни осъди. Не може такава новина да излиза сега.Там са най-висока летва национални предатели.
2
0
 
26
 
! Отговори
Оппа преди 10 години
Да не стане като с Белене само?Комисии,мнения,папане на субсидии и накрая....зеро!
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А мизата каква е?Или да не питам...