Токът у нас ни излиза два пъти по-скъпо от този в САЩ

Причината е погрешна енергийна политика, смятат специалисти
Обновена: 7 окт 2013 15:19 | 7 окт 2013 15:03, Веселина Йорданова
50
Токът у нас ни излиза два пъти по-скъпо от този в САЩ
Снимка: архив, Булфото

Цената на електричеството у нас като абсолютна стойност е сочена като една от най-ниските в ЕС. Спрямо покупателната способност обаче нещата далеч не стоят така.

Поредните данни в подкрепа на този факт представи проф. Пламен Цветанов от Асоциацията на българските енергийни агенции (АБЕА), пише БТА. Според тях цената на електричеството за българските домакинства е 2,42 пъти по-висока от тази в САЩ и с 59% по-висока от средната за ЕС.

За промишлените предприятия цената на електроенергията е 3,8 пъти по-висока от тази в САЩ и 2,1 пъти по-висока от средната в ЕС, както и с 58% по-висока от тази в Русия, показват изчисленията на проф. Цветанов.

Според него тази ситуация се дължи на погрешна икономическа и енергийна политика, водена в продължение на десетилетия. Страната ни е най-бедната в ЕС и най-енергийнозависимата от внос на енергийни ресурси (за 2011 година 60% от енергоресурсите са от внос) и най-енергоинтензивната страна в ЕС, коментира проф. Цветанов. Той посочи, че страната ни е 4,47 пъти по-енергоинтензивна от средните стойности за Европа.

От Асоциацията на българските енергийни агенции предлагат нова енергийна стратегия, която залага на отказ от традиционното развитие на енергетиката и изграждането на нови и нови мощности. От организацията залага по-скоро на оптимизацията на енергийния баланс и повишаване на енергийната ефективност.

До 2030 г. не са ни нужни нови мощности с изключение на някои маневрени мощности за балансиране на енергията от ВЕИ, коментира проф. Цветанов. Електроенергията е с дял от 26,8% в енергийния баланс на страната срещу средно 17 на сто за европейските страни.

У нас електрическата енергия се използва и за отопление от домакинствата и бизнеса, което е неефективно. Все още редица обществени сгради пък се отопляват с газьол, който е най-скъпото гориво, заяви експертът.

Вместо това от асоциацията предлагат отоплението да залага на биомасата, която има големи възможности за развитие.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: енергетика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
3
 
! Отговори
фаза-0 преди 10 години
Аман от платени специалисти.Цените ни били 2 пъти по високи от американските,съобразно доходите.Не 5 пъти са.Ама кой го е еня колко са доходите.Тук цената е 12 цента в САЩ 20 а ЕС-30.И то благодарение само на АЕЦ Козлодуй.Ако ги нямаше ВЕИ и Мариците 1и3 тока щеше да е 12ст. Използвали сме го за отопление.Ами климата ни го позволява.Климатиците са 3 пъти по ефективни от реотаните и излизат най-ефтино.5 бона за газификация никой не дава.А и климатика се ползва и лятото особенно.Ще им се на газ!!!
43
0
 
4
 
! Отговори
hahahaha преди 10 години
На мен от години ми е ясно,че сметките са надути-тия некадърници сега го разбират!!!Бати специалистите,бати народа,бати държавата!!!!А,да,и да немислите,че само тока е надут????Данъци,хляб,месо,зеленчуци,горива,дрехи................абе всичко!!!!И да незабравяме заплатите на държавните заплеси.Единствено другите заплати са намалели............
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
narode manipolirat vi kradat vi izpechnite moshenici tia predateli izmenici koga shte se sabydish da im teglish kyrshyma na taia paplach ot piavici.
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хем си построихме екологични централи, хем си плащаме за тях, хем си купихме скъпи клинатици щот сме еко грамотни хем сега да не се топлим на ток . Ами.... м ...та ви. Дай да почнем да горим *** и фъшкий и да ви с.рем на екологията. Бездарни професори
40
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аха, сега пък било неефективно да се топлим на ток. Трябвало на биомаса. Брей цццц за какво се произвеждаг тия климатици бе *** с ***. Защо преди две години ми отпуснахте заем енергийна ецективност за два климатика бе кукувци. Майкоооу като си помисля само колко простотия има на този свят...че и концентрирана тук прималява ми
39
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Ей , много ми е гот , като прочета , че Гербери се заяждат с Бесепари и обратното.Иначе , общо казано парите са едни и същи и по нищо не се различават.Глупаците са различни, ГЛУПАЦИТЕ.......
38
1
 
16
 
! Отговори
Адам Коен преди 10 години
Месечната сметка ток за едно домакинство не трябва да надвишава 6% от средната месечна заплата за която и да било страна. Всичко над тези 6% е кражба. 1. кражба от престъпни договори на монополистите2. кражба от неправилно събиране на сметките3. кражба от надута некадърна администативна система2. кражба от хора дарени чрез престъпни държавни закони с права и освободени от задълженияЕто ги парите .
37
1
 
17
 
! Отговори
ТОКА ЩЕ ПОСКЪПНЕ... преди 10 години
..НЕ ЗАЩОТО ПОТРЕБЛЕНИЕТО Е НИСКО ---А , ЗАЩОТО *** И КОСТОВ ПРОДАВАТ НАРОДА И ЗАЛАГАТ ЗА ТОВА СМЕТКИТЕ НИ ЗА ТОК ....НА ЧУЖДИ ФИРМИ , за собствена печалба!/справка ---ТЕЦ"МАРИЦА"-1 и 3/СМЪРТ НА ПРОДАЖНИТЕ ПОЛИТИЦИ!!!
36
1
 
24
 
! Отговори
Ф.С.В преди 10 години
Стига с тази енергийна ефективност -Плевнелиев лобира за определени банки да отпускат на балъците пари за саниране - обаче номерът не мина - после Президентът говореше за икономия на ток от страна на домакинствата - а се оказа че тока ще поскъпне понеже потреблението било ниско - Борисов продаде последните % от държавните дялове на НЕК към ЕРПтата и сега българският народ плаща сметки на алчни олигарси и банкери построили зелена енергия и плаща със сметките си пенсиите на Австрия и Чехия !!
35
0
 
14
 
! Отговори
27543 преди 10 години
за сметка на това джоджена,целината и ряпата са ни по ефтини от авмериканските,че си ги ручаме,и няма да им изнасяме,дано изпаднат в криза
34
0
 
17
 
! Отговори
Хегел преди 10 години
Когато вдигаш всяка година цената на тока се получава това състояние. В САЩ цената на тока на определени щати не е променяна от 2000 година, за да конкурентна икономиката им. Но това са сложни неща за някои икономисти като Командира и цялата плеяда около него.
33
0
 
26
 
! Отговори
Черен Петър преди 10 години
Токът ни 5 стотинки в Козлодуй, 4 пъти повече на електромера. Всеки посредник си начислява 100 % печалба. И накрая след приспадане на разходи фирмата му не дължи данъци поради загуба. Ненормално високи заплати, Мерцедеси, кухи сделки, комисионни за консултации и прочие.
32
1
 
6
 
! Отговори
ДУХАЙТЕ СУПАТА! преди 10 години
в соц-*** ....НЕМА АМЕРИКАНСКИ ТОК!ШЕ Я КАРАТЕ ПО СЪВЕТСКИЯ МОДЕЛ....ЩОТО СТЕ МНОГО БОГАТИ ...ХА,ХА,ХАААААААААААААА...ДА ВИ Е ЗА АКЪЛ!!!!!!!!!!!!!!!!
31
3
 
6
 
! Отговори
rio_de_oro преди 10 години
"Като е така, защо не внасяме ток от САЩ директно и да бием дузпата на руснаците?! "Малко трудно ще внасяме ток от САЩ, той тока не прелита над океана.
30
2
 
17
 
! Отговори
222 преди 10 години
Интересно колко ли душички цоцат от тази "принадена стойност".Туй "погрешна енергийна политика" звучи прекалено абстрактно -алабалистично.
29
2
 
21
 
! Отговори
ООО...НЕ Е ВЯРНО преди 10 години
Икономическата и енергийна политика, водени в продължение на десетилетия никак не са погрешни както счита професора.Я вижте колко са се ояли тези два сектора.... бълват висшисти без мярка.Това е сектора в който се печели без труд а само с дърдорене и писалка в ръка.Това е причината да е висока цената на електроенергията,а не ефективността.Но пък за сметка на това имаме най-малките заплати в Европа и света.Ето това е супер ефективно измислено от хората с висше образование които ни управляват.
28
3
 
10
 
! Отговори
Сър Пичук преди 10 години
България произвежда достатъчно електроенергия, за да задоволи 100% от нуждите си или дори много повече. Голяма част от енергията произведена над нуждите ни се изнася и се продава в Турция, Сърбия и Албания на цена с около 60-70% по-ника отколкото у нас, защото иначе би била крайно неконкурентно-способна. Решението е само едно -> стимулиране потребелението на много повече елетроенергия у нас - това първо ще смъкне цената и, ще създаде нови работни места и ще ни измъкне от енергийната бедност.
27
1
 
13
 
! Отговори
222 преди 10 години
Защо ли не ме учудва цялата работа.Също така много други стоки ,храни(сравнение с Испания от където пиша),лекарства и т.н.
26
4
 
9
 
! Отговори
nqkoi преди 10 години
До The kingСтрахотната далавера я почнаха червените *** от 1990г.чиито масрафф го плащаме постоянно от сьщатата година ве алооо.
25
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като е така, защо не внасяме ток от САЩ директно и да бием дузпата на руснаците?! Явно статията е лъжа и САЩ ще искат да ни продават 4 пъти по-скъп ток от Русия и така да печелят 2 пъти на наш гръб. Е няма как да стане.