Минималният капитал за небанкова институция е нисък, смята експерт

"Идеята за увеличението от 250 хил. лева на 1 млн. обаче има за цел монополизиране"
Обновена: 8 окт 2013 22:12 | 8 окт 2013 22:11,
0
Минималният капитал за небанкова институция е нисък, смята експерт
Снимка: Bulgaria On Air

Минималният капитал за създаване на небанкова финансова институция от 250 хиляди лева е много нисък, каза в ефира на Bulgaria On Air Цветомир Цеков, управляващ партньор в CrediHelp.

„Въпреки това обаче идеята този праг да нарасне до един милион или с четири пъти е много и е възможно да има две цели. Едната е монополизиране на някоя от небанковите институции, а другата е монополизиране на банките в България“, коментира експертът.

Според него обаче основната цел е да се отсеят тези дружества, при които отдаването на бързи кредити не е основна дейност.

Цеков обясни, че отпреди няколко години с наредба на БНБ всички небанкови дружества се задължават да преминат на лицензионен режим, а първоначалните условия не са изменени.

„Репортингите, които изпращаме на БНБ, са доста стегнати и стриктни – всяка седмица, месец и на всеки шест месеца. Те касаят активите на дружеството, финансовите резултати, а отскоро поискаха да знаят и разпределението на служителите в съответната институция“, каза финансистът.

По думите му обаче тези чести отчети, които трябва да се дават всъщност не садопълнително натоварване в работата, защото „БНБ са доста напред с информационните технологии и са ни предоставили лесна платформа“.

Цеков посочи, че разлика на пазара за бързите кредити отпреди кризата и след нея няма. „Този пазар не претърпя големи промени отпреди. Има някои и те се изразяват основно в хората, които започнаха да ползват небанковите институции. Като цяло обаче по-сериозен наплив или отлив от кредитирането няма“, категоричен беше той.

Във връзка с разпространилите се онлайн кредити финансистът отрече да има сериозен наплив към тях: „Определено не са надделели тези кредити, най-малко, защото наскоро правихме проучване, според което 30% от българите не притежават персонален компютър. Другата причина е, че българинът предпочита да си говори с някой лице в лице“, каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: Bulgaria ON AIRЦветомир Цеков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари