Оборотите в туристическия сектор се нормализират

Нарастването е с 4-5% годишно, което е над ръста за Европа, твърди експерт
Обновена: 18 окт 2013 13:58 | 18 окт 2013 13:06, Екип на Bulgaria On Air
2
Оборотите в туристическия сектор се нормализират
Румен Драганов. Снимка: Bulgaria On Air

„Секторът туризъм навлиза в етап на успокоение. Преди години имаше регистриран ръст от 25-30%, което е абсолютно ненормално“, каза в ефира на Bulgaria On Air Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

Според него тенденциите се успокояват и нарастването е с не повече от 4-5%. „Нормалният ръст за Европа е около 2,5-3%, ние отново сме над него“, посочи още експертът.

По думите му летният сезон тази година е бил много добър. „Липсваха проблемите от предходните години, климатът също беше изключително благоприятен. Смятам, че това е знак, че нещата си идват на мястото“, каза Драганов.

Според него българският туризъм ще продължи да бъде фокусиран основно върху летния сезон, като съотношението е повече от 70 към 30. „Тенденцията няма да се промени, тъй като е концентриран предимно в леглова база по Черноморието.

Погледът на международните превозвачи и туроператори също е насочен най-вече към летищата във Варна и Бургас“, обясни още Румен Драганов.

Той допълни, че през последните години доста се е засилил интересът към вътрешността на страната. „Благодарение на средствата от Европейския съюз в доста от малките населени места бяха направени етнографски сбирки и музеи, в които се изнася местното творчество. Все повече се развива кулниарния и ексетремен туризъм“, допълни той.

Вижте целия разговор във видео файла.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
АНТИ преди 10 години
Културно-исторически туризъм -- смех..........Сватбен туризъм - пак смех..............Другарката Бокова, втори мандат шеф на ЮНЕСКО - тъжен смех............