Ще ни залеят ли с мляко Румъния и Полша?

Промените, които очаква млечният сектор у нас
23 дек 2013 21:00, Надежда Бочева
70
Ще ни залеят ли с мляко Румъния и Полша?
Ще ядем ли скоро полско кисело мляко с българска закваска? Снимка: архив, Булфото

Няколко промени в законодателството и пазара поставят под въпрос бъдещето на млечния сектор в България. Остават само една – две години, през които фермите да се модернизират и да окрупнят производството си, а други отсрочки няма да има. Ето кои промени се очаква да променят средата, в която работят фермите:

До края на 2015 г. малките ферми за производство на краве мляко, които не отговарят на европейските норми за хигиена, могат да работят при сегашните условия и да се опитат да се модернизират. България договори последната отсрочка (дерогация) за тези ферми с Брюксел.

Друг сериозен проблем пред сектора – през 2015 г. в ЕС отпадат млечните квоти, които в момента ограничават свръхпроизводството на мляко.

Прави се и опит да се изсветли секторът с промяна в Закона за прилагане на Общите организации на пазарите на земеделски продукти на ЕС, приет на 1 ноември 2013 г. Въвеждат се задължителни писмени договори между фермери и изкупвачи за доставка на суровото мляко. По-важната промяна е законодателното уреждане на възможността млекопроизводителите от дадена област да се сдружават, с цел да преговарят за по-високи цени с изкупвачите.

Как ще се справят с предизвикателствата производителите и преработвателите?

Румъния и Полша – с планове за отпадането на квотите

До 2015 г. в ЕС ще действат млечните квоти – механизъм за превенция на свръхпроизводството на мляко и за поддържане на стабилни изкупни цени.

България има право да произвежда  близо 1 млн. т краве мляко годишно. Вместо това, страната е на последно място по изпълнението на квотите, според статистиката за 2012-2013 г. За този период са изпълнени само 44,7% от определените за страната количества.

Фермери твърдят, че по принцип млекопреработвателите декларират желание да преработват българска суровина, но реално купуват мляко от Европа, защото си спестяват усилията да обикалят планинските села и дребните стопанства. Освен това европейската суровина е снабдена с необходимите сертификати за качество.

След 2015 г., когато няма да има квоти, държавите с модерни ферми планират да увеличат производството на краве мляко и да изнасят в други страни, включително и в България.

Според Гръцкия център за анализи и прогнози в агросектора с отпадането на млечните квоти през 2015 г. производството на мляко в Румъния и Полша ще нарасне значително, което може да предизвика засилен внос на млечни продукти към балканските страни.

Ще има ли фалити на фермери и преработватели, отговорите в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
35
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 10 години
Че защо да не ни залеят!?!? Щом в Родината ни "работник" и"селянин" са вулгарни и оскъбителни думи, какво желаем? А пък чорбаджиите ни ги нямат за живи същества, не за хора! Колко човека в" милата" Европа преживяват и оживяват с 80100 евро на месец?? Преди години бях в Нормандия. В автобуса влезе човек. Всички седящи скочиха да му предлагат място да седне! Питам :"Какъв е този ?" Отговарят ми: " Тожй е селянин и с труда си ни храни, нас и децата ни" Аз изтъпях! Найвече за:"Как го познаха?"
31
0
 
27
 
! Отговори
georgi ishkitiev преди 10 години
При нас има един човек от село, който носи през няколко дни прясно мляко. Майка ми си го кваси и прави и кисело :-). Пилешко също от село, кайма и меса - от познати които гледат жовитони. Зеленчуци и зимнина - предимно от двора ни на село. Лошото е че като изляза на заведение ми е гадно като им ям *** пържени в гадно олио, заляти с гаден зехтин или използвани евтини сирена, кашкавал, месо и т.н.
30
3
 
4
 
! Отговори
hagen преди 10 години
До qwertyРокфелер е започнал с една ябълка а ти искаш направо със сто.Други хора преди години започнаха с десет и сега стадото им надвишава твоите сто.През годините заедно с прираста подобряваха и условията за отглеждане по европейските норми.Така че всичко става с време.
29
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До qwertyПри еднаква цена винаги ще предпочитаме ВНОСНАТА селскостопанска продукция и то не само поради по-високото й качество. У нас заплатите са по-ниски и цената би следвало също да е по-ниска. Всичко останало е опит някой да се опита да ни бръкне в джоба. Да не ми обясняват кой и как. Ако селяните се борят с този някой - да ми поискат помощ за борбата ще помогна, но няма да дам пари неизвестно на кой и защо
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На калпав .... все козината му пречи.
27
3
 
21
 
! Отговори
qwerty преди 10 години
За да купиш 100 животни порода Холщайн ти трябват 150 000 евро.Отделно обора и необходимите машинки.Господа анализаторите да кажат от къде да се вземат парите и ТОЧНО ПРИ КАКВИ УСЛОВИЯ МОЖЕШ ДА ГИ ВЪРНЕШ и тогава да говорят и пишат
26
5
 
23
 
! Отговори
x преди 10 години
ТАКАВА КАЛПАВА НАЦИЯ НЯМА ПО СВЕТА - ДАЖЕ КЛЕЧКИ ЗА ЗЪБИ НЕ МОЖЕМ ДА ПРОИЗВЕДЕМ А СИ ГИ ВНАСЯМЕ ЧАК ОТ ТАЙЛАНД... НО ТАКИВА СА НИ УПРАВЛЯВАЩИТЕ..
25
2
 
31
 
! Отговори
Стар кравар преди 10 години
Кравефермите трябва не да се уедряват, а напротив. Политиката е сбъркана. Така се отнема поминъкът на 100 семейства в едно село и се отварят 10 раб. места. Освен това храненето на животните в голяма ферма няма нищо общо с естествената паша. За ударното лекуване с антибиотици, включително и профилактично, изобщо не ми се отваря дума. Ами.....да ви е сладко!
24
0
 
5
 
! Отговори
г-н Тау преди 10 години
До Анонимен24-ти,тебе каква майка те е раждала бе,пич...упсс *** ..явно не е българска
23
8
 
10
 
! Отговори
EU citizen преди 10 години
До Истинатаот пъренец в производството и износа на мле4ни продукти сега ни превръщат във вносител------------------ Никой не те превръща. Гледай крави и произвеждай и пий мляко.
22
5
 
30
 
! Отговори
, преди 10 години
Бабо, аз съм в Лондон. Поздрави на Станишев и Доган.Танцувай с тях.
21
2
 
21
 
! Отговори
Сталин преди 10 години
Ако трябва, пак ще ви освободим от поробителите.
20
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ура!!! Най - сетне ще почне да се продава мляко ... това дето тук го продават е пълен ***, както и всичките ни тъй наречени млечни продукти. Малко по малко тази георгафска зона наречена България ще се превърне в бунищо, какво и заслужават 99% населяващите я ***. Успех братя българи ... упс ***
19
1
 
35
 
! Отговори
Гацо Сварков преди 10 години
Тази година закриват и малки предприятия символ на някогашната ни икономика местят ги в Унгария ! Хора събудете се в останалите страни получават в пъти по-големи субсидии те са конкурентно способни ! Там хората получават заплати няма престъпност както е у нас с това ни прави не атрактивни и опасни за инвестиране ! Бедният всеки момент може да вземе сопата да бие господаря и да запали фабриката ГЛАДЕН Е ! И вземете се сетете че у нас никой нищо не е инвестирал ЛЪЖАТ ви покупка на къща не е инве
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не искам с мляко, залейте ни отново с водка на елитната полска марка Belvedere и с румънска Цуйка
17
5
 
44
 
! Отговори
Бени преди 10 години
Обесете Кунева-Пръмова и останалата гмеш докоснала се до власта у нас . Това договаряне за влизане на България в ЕС е позор и геноцид за народа . Поради това че се знае какво са вършили сегашните управляващи продават и последните танкове в Африка ! У нас ще продължават да бягат инвеститори и ще се закриват работни места поради *** управлеие ! И без пари да работим по 20 ч няма да стигнем останалите . Истината е бесилка за управниците ни от прехода! Да затворим фабриката за луксозни съдби
16
2
 
38
 
! Отговори
matao преди 10 години
Аз лично мляко не съм опитвала от 20 години - а пия всеки ден млекоподобна напитка. Къде е млякото? Защо млякото не е мляко, защо съдържа нишесте, защо се разваля никога, защо няма същия вкус? Въпрос към българските производители...
15
3
 
7
 
! Отговори
DDR преди 10 години
До ИстинатаМомче, пий си редовно хапчетата и не тряскай глупости по форумите.
14
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
TOQ MRYSEN PEDALSKI ES NI SASIPA VSI4KO DOKRAII SELSKO STOPANSTVO I IKONOMIKA GLAD I MOR ZA BYLGARINA NASTANA
13
0
 
13
 
! Отговори
ЕХЕЕЕЕЕЕ преди 10 години
надежда БОЧЕВА тая е нова списвачка............НАДЯ, другарчето ПЕеВСКИ ДАВА ЛИ ПОНЕ 1200 ЛВ а ??