Ще ни залеят ли с мляко Румъния и Полша?

Промените, които очаква млечният сектор у нас
23 дек 2013 21:00, Надежда Бочева
70
Ще ни залеят ли с мляко Румъния и Полша?
Ще ядем ли скоро полско кисело мляко с българска закваска? Снимка: архив, Булфото

Няколко промени в законодателството и пазара поставят под въпрос бъдещето на млечния сектор в България. Остават само една – две години, през които фермите да се модернизират и да окрупнят производството си, а други отсрочки няма да има. Ето кои промени се очаква да променят средата, в която работят фермите:

До края на 2015 г. малките ферми за производство на краве мляко, които не отговарят на европейските норми за хигиена, могат да работят при сегашните условия и да се опитат да се модернизират. България договори последната отсрочка (дерогация) за тези ферми с Брюксел.

Друг сериозен проблем пред сектора – през 2015 г. в ЕС отпадат млечните квоти, които в момента ограничават свръхпроизводството на мляко.

Прави се и опит да се изсветли секторът с промяна в Закона за прилагане на Общите организации на пазарите на земеделски продукти на ЕС, приет на 1 ноември 2013 г. Въвеждат се задължителни писмени договори между фермери и изкупвачи за доставка на суровото мляко. По-важната промяна е законодателното уреждане на възможността млекопроизводителите от дадена област да се сдружават, с цел да преговарят за по-високи цени с изкупвачите.

Как ще се справят с предизвикателствата производителите и преработвателите?

Румъния и Полша – с планове за отпадането на квотите

До 2015 г. в ЕС ще действат млечните квоти – механизъм за превенция на свръхпроизводството на мляко и за поддържане на стабилни изкупни цени.

България има право да произвежда  близо 1 млн. т краве мляко годишно. Вместо това, страната е на последно място по изпълнението на квотите, според статистиката за 2012-2013 г. За този период са изпълнени само 44,7% от определените за страната количества.

Фермери твърдят, че по принцип млекопреработвателите декларират желание да преработват българска суровина, но реално купуват мляко от Европа, защото си спестяват усилията да обикалят планинските села и дребните стопанства. Освен това европейската суровина е снабдена с необходимите сертификати за качество.

След 2015 г., когато няма да има квоти, държавите с модерни ферми планират да увеличат производството на краве мляко и да изнасят в други страни, включително и в България.

Според Гръцкия център за анализи и прогнози в агросектора с отпадането на млечните квоти през 2015 г. производството на мляко в Румъния и Полша ще нарасне значително, което може да предизвика засилен внос на млечни продукти към балканските страни.

Ще има ли фалити на фермери и преработватели, отговорите в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
опасни са и френски преди 10 години
Да се проверят фермите им вероятно са СПИН разпространителки като повечето изградени по новите евростандарти,опасни са и френски,германски ,датски,руски,украински ,белгииски и т.н...
51
4
 
3
 
! Отговори
Див аграр преди 10 години
Вчера си купих кашкавал, пишеше , че е от краве мляко, но с произход от Гърция.По-изкуствено нещо не бях ял през живота си! Къде са българските пити кашкавал, с парафина отвън, от нашето детство, когато нямаше ментета,нямаше и евро изисквания? Сами сме си виновни-излъгаха ни,вече сме само пазар...Яжте сега, сирене и други "млечни" продукти от палмово масло, и спонсорирайте с млякото на малките ви деца фермерите във Румъния и Полша..
50
2
 
4
 
! Отговори
ан преди 10 години
до 43защо само ни навирате в очите западните стандартиоткъде са доказали че са най правилнитетака направипха че храната не прилича на храна а има и нещо друго цели поколения остават без работа на помощи и така се депресират а някои работят за 2 и пак се депресираткъде е логиката да работят 2 в кравефелрмата и да хрантутят останалитеедните преяуморени а другите без самочувствие на хоратрудът само развива човека
49
4
 
9
 
! Отговори
681 преди 10 години
Ще ни залеят я като изклахме нашите крави нека сега да ядем *** на запада!Така е когато оставиш друг да ти вързва гащите.
48
1
 
2
 
! Отговори
тиква преди 10 години
35-ти аз съм яла в Австрия кисело мляко ,то не е точно й кисело мляко де-това е нещо като добре изцедено кисело мляко .Такова като нашето със суроватка просто -нямат.Смешното е че то е страшно ефтино ,на фона на онова което предлагат за кисело мляко-разни овкусени плодови вероятно подобни млека.сирене като нашето също нямат.Само мчоцарела при това на страшно висока цена.Като ходим в Австрия лятото смях,не смях но си нося всичко от България и то не заради цените.Вижте, бира има в изобилие.
47
0
 
8
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Модерното не означава качествено и хубаво.
46
1
 
7
 
! Отговори
После защо псуваме преди 10 години
До това води " ДЕМОКРАЦИЯТА ". Да в кавички, защото при това устройство на обществото първостепенни са НАГЛОСТТА, БЕЗСКРУПОЛНОСТТА на човека. В каквито и одежди да облечете определението ДЕМОКРАЦИЯ, е ясно - грабежи, убийства, унищожаване на ЧЕСТНО трудещите се.Трябва да си бандит и мошеник. Тогава ще просперираш.Ще кажат нееее.А кажете защо трябва следното: БЪЛГАРИТЕ ДА КАЗВАТ ЧЕ СА ИТАЛИАНЦИ В АНГЛИЯ?Защо?Не ни ли учат на ЛЪЖА И ИЗМАМА самите те?Лъжата: е то ти демокрацията.
45
0
 
3
 
! Отговори
Див аграр преди 10 години
До hagen Рокфелер започнал с една ябълка, после с две, три и така нататък, докато не умрял чичо му и не му завещал наследството.....
44
0
 
4
 
! Отговори
Див аграр преди 10 години
До 49.Прав си 110%! Само ще си позволя едно допълнение.Сега , просто не можеш да затвориш цикъла..Земята е при арендаторите, а те буквално без бой вече не я дават.Взимат я като бели петна , ако трябва, и всичката е при тях, даже и субсидии им дават. Освем това, изискванията за кравеферма и преработвателно предпиятие са все едно като за хирургичен блок... Даже в Германия не е така, там крави гледат и в селата вътре,а не извън, над 3 км..Със 7-8 крави в Германия си осигуряваш приличен стандарт...
43
4
 
16
 
! Отговори
Сноудън преди 10 години
Когато се правят реформи икономиката трябва да се подобрява, а не да се руши. Преди 25 години във всяко село имаше модерни ферми. Произвеждаха се и се изнасяха млечни продукти. Сега всичко се внася и е менте. Ако някой *** счита, че има носталгия по комунизма, нека ми отговори защо в другите страни от източния блок се съхрани и доразви икономиката и без комунизъм. Ние разрушихме всичко читаво.
42
0
 
19
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 10 години
Ще ни залеят, и още как? Нали у нас "работник" и "селянин" са мръсни и вулгарни понятия? За родните чорбаджии те не са и живи същества камо ли хора ? Вече никой не вярва в поговорката : " За лудо работи, за лудо не стой", защото дори и да работи като луд не му плащат с месеци и години. Младежи от Карловско стават "платено пушечно месо" само за 450500 ЛЕВА месечно. Да споменаваме профсъюзите е безсмислено. Кой в "милата" нам Европа живее и оживява с 80100 евро на месец?
41
2
 
8
 
! Отговори
Dedovia преди 10 години
Каза ви Боко тиквата да се връщате на село и да гледате овцете - не искате. Като не искате какво да направи той повече :)
40
0
 
9
 
! Отговори
до 46 преди 10 години
пич кой да се върне на село като там са само *** дори да имаш пари да направиш един цикъл ще са ти нужни много пари приказваме за примерно модерна малка ферма и работници с нея .при тия УСЛОВИЯ НА ХАМБАРЦУНЯНСКИТЕ банки просто си в гроба с единият крак.знам го от познат който вече се отказа ...единият по веригата задлъжнее ли и ти си висиш и така се окачвате на веригата и всеки дължи на някой..ОЩЕ ПрЕДИ25 ГОДИНИ ИДВА ЕДИН С ЕДНО ОКО И ПРЕВРЪЗКА гн ран е той каза без производство и 5 милиона х
39
4
 
2
 
! Отговори
Milkana преди 10 години
Не яжте мляко и млечни продукти, те са отовни и вредни. Потърсете в интернет,,,
38
2
 
2
 
! Отговори
до 45 преди 10 години
УУУУУУУуууууууууууущърб бе, "образования"! И акъл дава! *** *** с овче самочувствие!
37
0
 
23
 
! Отговори
Кратун преди 10 години
Нека ни залеят! Сами си го причиняваме от типична българска алчност. Млякото се изкупува на на цена 20 - 30 ст, заплатите на работниците нямат и 250 евро месечно, а млечните продукти в магазините ни са на цени по-високи от тези в Германия. Който не вярва, нека да сравни. Как немците могат да построят и поддържат модерни ферми, да плащат на работниците си по 1400 евро на месец и да продават продукт с по-ниска крайна цена от нас?
36
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма по-вкусно от домашно произведеното. По принцип в Бг все още и месото мирише на месо и млякото на мляко. Западните продукти са подправки. Но ще загубим скоро и тази уникалност.
35
1
 
3
 
! Отговори
qwerty преди 10 години
До 38 и 39 на вас явно пари не ви трябват.До 38 западните стандарти за производство изискват 2 (двама) работника които да се грижат за 100 крави не 30 както е било преди 20 години.За всичко си има машини.До 39 Ако започнеш с по-малко прекупвачите и транспорта на млякото до мандрата ще те съсипят.
34
0
 
7
 
! Отговори
Бай Ви Петър преди 10 години
До 41 ГАС - ПРАС . Много добре казано но при някои дребни особености: Алчната конкуренция,бюрокращината,корупцията,завистта изаобикалящата ни простотия.
33
2
 
0
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 10 години
Kvotite sa,za da ogranichat rodnoto ni proizvodstvo I da vzeme predimstvo De,Uk,Fr,Gurcia,Isp.Ita..Romania sa 24mln I Polsha povechko,zatova predimstvo imat predi nas I ZARADI geostrategicheskoto razpolojenie kato granica kum UA.Tova ne zavisi ot nekadurnite ni vlastvashti.Zapomnete,che dori Turcia,koiato ne e v EU,sega ZALIVA PAZARITE V EU ZA ZELENCHUCI I PLODOVE I MLECHNI/80mln/Izhoda shte e BG PROIZVODITELI DA REGISTRIRAT FIRMITE SI V DE,UK,FR,ITA,ISP I FILIALITE IM V BG,NO DDStata???))