Пълна липса на прозрачност при "Южен поток" видя Делян Добрев

Конкурсът за фирмата изпълнител бил предизвестен
Обновена: 17 яну 2014 16:54 | 17 яну 2014 16:53,
2
Пълна липса на прозрачност при "Южен поток" видя Делян Добрев

Действията на правителството в енергетиката са непрозрачни и непоследователни, заяви в ефира на телевизия Bulgaria On Air бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Той акцентира върху участието на България в проекта Южен поток и казуса АЕЦ „Белене“.

Добрев опроверга думите на премиера Пламен Орешарски, че българското двустранно споразумение с Русия е най-близо до третия либерализационен енергиен пакет, като посочи, че текстовете на споразуменията за различните държави са идентични.

Той подчерта, че тези споразумения трябва да бъдат предоговорени, тъй като в сегашния си вид не отговарят на законодателството на Европейския съюз, макар и тяхното ратифициране да е станало преди издаването на новата законова уредба. В противен случай страните ще трябва да платят санкции, но не това е притеснителното в случая, отбеляза Добрев.

Бившият министър разкритикува действията на правителството и ги определи като "пълна липса на прозрачност". Според него победителят в проведения конкурс за фирма изпълнител по проекта Южен поток е предизвестен и това най-вероятно ще бъде подставена фирма. ЕК вече разследва този конкурс и заради други нередности, но лошото е, че ще бъде сключен договор за строителство на стойност 3,5 млрд. евро, без да е осигурено финансирането му, заяви Добрев.

"Няма банка в света, която ще отпусне пари, при положение че ЕК казва, че този проект може да не заработи", допълни икономистът.

Той изтъкна и непостоянната позиция на новото правителство по въпроса за ядрената енергетика. Като аргумент Добрев посочи липсата на действия от страна на кабинета за развитието на проекта АЕЦ "Белене", за който бе проведен референдум миналата година, именно по инициатива на БСП.

Относно икономическия облик на страната при новото правителство икономистът каза, че външните инвестиции са намалели неколкократно, вътрешни липсват заради слабото кредитиране, а безработицата продължава да расте.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
16
 
! Отговори
anonimen преди 10 години
кои направи министър на енергетиката това недоразумение