Отнемат лицензиите на ЕРП-тата, ако днес не се издължат на НЕК

Шефът на ДКЕВР се закани: Ще предприемем съответни действия
Обновена: 18 мар 2014 14:19 | 18 мар 2014 11:30, Веселина Йорданова
134
Отнемат лицензиите на ЕРП-тата, ако днес не се издължат на НЕК
Боян Боев. Снимка: архив, БулФото

ДКЕВР започва процедура по отнемане на лицензиите на трите електроразпределителни дружества, ако те не се издължат на НЕК до края на деня. Това обяви пред журналисти председателят на регулатора Боян Боев.

Той допусна, че заради банков превод парите могат да постъпят по сметките на НЕК и утре.

„Ще заседаваме и ще предприемем съответните действия. Едно от действията, които можем да предприемем, е процедура по отнемане на лиценз“, каза той.

Още по темата
Боев съобщи, че вече има и наказателни постановления за ЕВН и Енерго-Про в най-големия предвиден по закона размер от 1 млн. лв., а до края на седмицата ще има и наказателно постановление за ЧЕЗ.

В момента тече срокът за обжалването им, но оттук нататък действията на ДКЕВР ще бъдат за отнемане на лицензиите на дружествата, ако от тях не постъпят плащания, обясни Боев.

Както Dnes.bg писа енергийният министър Драгомир Стойнев обяви, че трите електроразпределителни дружества в България не заплащат сумите към Националната електрическа компания, защото компенсират собствени разходи. Той е категоричен, че действията им са незаконни и че ще сезира главния прокурор, ако днес не се извършат плащанията към НЕК. 

Шефът на енергийния регулатор пък напомни, че дружествата, както и всички участници на пазара, трябва да спазват законите.

Боев заяви, че прихващанията на средства от страна на ЕРП-тата са незаконосъобразни и до момента са в размер на около 318 млн. лв.

"В чл. 35 на Закона за енергетиката е записано, че има ли разходи, които следва да бъдат признавани за минал период, то те трябва да бъдат предявени пред ДКЕВР", обясни шефът на комисията.

Той добави, че трите дружества имат претенции за разходи от минал период, но вместо да ги предявят пред ДКЕВР, те директно си ги прихващат и това е незаконосъобразно.

Боев обясни, че тези разходи трябва да бъдат представени в заявленията на дружествата за новия ценови период от 1 юли 2014 г. Крайният срок за подаването им е 31 март.

Периодът, в който дружествата твърдят, че имат неразплатени разходи, е от юли 2012 до юли 2013 г., поясни Боев.

След като ги предявят, в енергийния регулатор трябва да ги анализират и ако тези разходи наистина са отчетени и са в същия размер, да се види дали ще рефлектират върху крайната цена.

Боев уточни, че дружествата са поискали да им бъдат признати тези разходи още миналата година, но когато са подавали заявленията ценовият период - до 1 юли 2013 г., не е бил изтекъл и не са били отчетени всички  разходи. Сега е моментът ЕРП-тата да предявят всичките си разходи, добави Боев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още по темата: ДКЕВРBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
2
 
0
 
! Отговори
Поздравления преди 10 години
ДКЕВР заслужава поздравления за действията си.
102
2
 
0
 
! Отговори
Todorov преди 10 години
Браво, най-после държавата си влезе в ролята.
101
2
 
0
 
! Отговори
Слави Дончев преди 10 години
Колкото и да се иска на някои да плюят министъра на икономиката и енергийната комисия, едно трябва да се отбележи, че само по тяхно време токът се намали и дано успеят и сега, а именно срещу енергийните дружества.
100
2
 
0
 
! Отговори
Асен преди 10 години
Ако правителството успее да изгони тези монополи, само ще спечели.
99
2
 
0
 
! Отговори
Петров преди 10 години
Държавността се завръща- това се вижда днес.
98
0
 
0
 
! Отговори
П.Петров преди 10 години
От много години основни причини за липсата на инвестиции в България са:-Лоша квалификация на кадрите и дори липсата на такива;-Постоянно променящи се държавни регулации;-Висока корупция;-Тромава и неефективна държавна администрация, кошмарна бюрокрация.С отнемане на лицензите на ЕРП-тата, колко от горните проблеми ще се решат и колко сериозни инвеститори ще се привлекат?В случая комунистите докараха НЕК и БЕХ до фалит само за 9 месеца и се чудят как да отложат момента с увеличение цената на тока с 10 до 20% или обявяването на фалита за след евровота.
97
0
 
1
 
! Отговори
до 99 преди 10 години
И ти май не си много умен. Не може да инвестираш свободно, когато цената Е РЕГУЛИРАНА. Затова поддръжката на мрежата, текущите разходи и ИНВЕСТИЦИИТЕ са част от калкулацията на цена и обем. И по обратния ред на мисли, при ниска цена, няма или почти няма инвестиции и поддръжка на мрежата, щото няма как да си върнеш тези инвестиции. Толкова ли е трудно за разбиране, или просто така си спамите.
96
0
 
2
 
! Отговори
симпатяга преди 10 години
Какви "крадци" са ЕРП-тата, бе ***? Пиша бавно, като за вас - от всеки един лев сметка за ток, в ЕРП остава под 7-8ст. Проблема е в оставащите 92-93ст, тях кой ги краде, там е проблема, а не ЕРП. Проблема е държавата, държавната собственост (демек ничие) в НЕК, БЕХ, ЕСО, АЕЦ, Булгаргаз, ТЕЦ МИ2, липсата на нормален пазар, *** закони, ДКЕВР-*** - там е проблема, а не ЕРП! Половината разходи на ЕРП да са надписани, това са 3-4 ст на 1 лев сметка. Толкова ли сте ***?
95
0
 
2
 
! Отговори
симпатяга преди 10 години
Стига с тези простотии, то верно матрЯла не мисли, ама все пак. ДКЕВР няма никакви правомощия при търговски спорове, а спора между ЕРП-та и НЕК е търговски, той не е регулаторен. На тази база ДКЕВР по никакъв начин не мже да отнеме лиценз. А пък какво общо има Прокуратурата с търговски спор, съшо е загадка. Ама пушек да се вдига, като за матрЯла, да скача и да пее, че видите ли изедниците ще ги намачкат. С тези *** и соц управление, се задава режим на тока,само те го умеят!
94
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Днес ще им вземат лицензите, а утре ще се разберат под масата. Просто ЕРП-тата не са си платили таксата в сметката на Доган и Първан. Вдига се предизборен шум, ама овцете се ловят на всяка такава PR акция
93
1
 
3
 
! Отговори
Христо преди 10 години
До ВладимирМного кухо парче си... Омразата ти към една политическа партия те прави едно тъпо и злобно човече, което е готово да се дупи и да си мени мнението. ЕРП-тата са крадлива и ненужна ***, която вдига цената на електричеството. ДКЕВР за първи път започна да работи като хората. От половин година виждам как сметката ми за електричество непрекъснато спада. Правилно е да има комисия, която да следи къде отиват парите ни! Нали това им е работата? Всяко хубаво действие ли е евтин ПР ?
92
3
 
3
 
! Отговори
Владимир преди 10 години
предизборен ПР!! И като махмен ЕРП-тата какво ще направим ?! Какво точно ще се постигне което да е в плюс на обещството ..някои да ми обясни защото аз логиката не я намирам...ЕРП-тата са крадци това е ясно на всички и всеки нооооо кой позволява на ЕРП-тата да крадът аз ще ви кажа Станишеф и крию!Ако се махнат ЕРП-тата в държавата ситуацията ще стане 3-4 може би 5 пъти по зле защото тогава НЕК ще трябва да отговоря за всичко а това просто е абсурд но комунист УМ нема!Комунист иска да избива хора!
91
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поредната глупост казана с цел да станат по-мили на хората. Не могат да им вземат лиценза за това че не са си платили.Лиценза е за доставка на електроенергия до крайните потребители и те не са спрели да го изпълняват.Цената на тока умишлено е спряна а как мислите след като се качва цената на въглищата и другите енергоносители дали цената на тока може за дълго да бъде задържана на това и ниво? Аз не мисля, че ще изкара още дълго.
90
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всяко чудо за три дни а на четвъртия ще си намерят оправдание пак да вдигнат цената на тока.
89
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Отнемат лицензиите на ЕРП-тата, ако днес ще е утре,утре
88
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Затворете ВЕИ и ЕРП и конфискувайте парите на тия крадци.
87
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На голия гащите могат да вземат, но тук нищо такова няма да се случи. Това са заигравки и кьорфишеци за неразбиращи наивници. Чисто управническа далавера. Народът трябва да чуе колко загрижени за него са правителството и коалицията. Каква пот леят, за да възстановят справедливостта, на която са "единствените" флагмани. Важното е да минат изборите. Тогава може да обещаят на пенсионерите още 3-4 лева. После идва слънчевото лято. После пак манипулации в името на властта, дето им осигурява милионите
86
0
 
5
 
! Отговори
AK преди 10 години
Нека преди да коментираме да изчакаме и да видим какво ще се случи.Все си мисля че да се пускат такива добри новини като взимането на лицензите на ЕРП-тата и след това да не се изпълнят хич няма да вдигне рейтинга на управляващите,а да не забравяме че идват избори!
85
4
 
10
 
! Отговори
атакис' преди 10 години
Kakви инвеститори бе, папагали, инвеститор значи, да поемеш инвестиционен риск и да градираш в определен сегмент на пазара,а не да окупираш монополен сектор!!!!!Не инвеститори, а окупатори!!!България отдавна е продадена.ДКЕВРците ще вземат по един милион рушвет и ще се потули всичко!
84
1
 
17
 
! Отговори
П.Петров преди 10 години
Сега ще глобят ЕРП-тата с по един милион, после ЕРП-тата ще осъдят държавата за по 100 милиона е те така. Всъщност причината за ситуацията е некадърността на правителството и в частност некомпетентността на енергийния министър Стойнев и законовата каша, която забъркаха в парламента комунистите и другарите им от ДПС. Чакайте втора серия на фалита на НЕК, БЕХ, и държавата за 5-ти пореден път от некадърните , крадливи комунисти!