НЕК и ЧЕЗ се срещнаха по казуса с неплатени средства

Споразумение няма, има конкретно предложение за уреждане на спора
31 мар 2014 14:11, Красимир Ангелов
16
НЕК и ЧЕЗ се срещнаха по казуса с неплатени средства
Снимка: Булфото

Дългоочакваната среща между Националната електрическа компания (НЕК) и ЧЕЗ България се състоя днес, съобщиха от електроразпределителното дружество.

"Отправихме конкретно предложение за разумно уреждане на възникналите спорове", съобщи след разговорите изпълнителният директор на дружеството Кремена Стоянова.

Споразумение между двете страни няма, но важното е, че разговорите започнаха, уточниха още от ЧЕЗ пред Investor.bg. На срещата не са поставени крайни срокове за отговор на предложението и не са присъствали представители на енергийния регулатор или на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ).

Припомняме, че държавната компания претендира за задържани плащания от страна на трите електроразпределителни дружества в общ размер на 347,6 млн. лева. Искането беше изпратено чрез Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), която даде краен срок за разплащане, който изтече в края на миналата седмица.

До този момент по сметките на НЕК въпросните средства не са постъпили, а държавната компания уведоми главния прокурор за заплаха за доставките на електричество заради задълженията. От прокуратурата все още не са реагирали на този сигнал.

На 7 април предстои открито заседание в енергийния регулатор, на което ще присъстват представителите на трите ЕРП-та и НЕК. След него ДКЕВР ще трябва да реши как да продължи откритата процедура по отнемането на лицензите.

Междувременно от ЧЕЗ изпратиха жалба до ДКЕВР заради неплатени средства от страна на НЕК към ТЕЦ Варна.

Според записаното НЕК дължи общо 34,5 млн. лева (с лихвите) на топлофикационното дружество. Преди да бъде внесена тази жалба, от ДКЕВР многократно коментираха, че не могат да започнат процедура, подобна на тази срещу ЕРП-тата, защото производители на енергия не са подали жалби за неизплатени средства.

Още икономически и политически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: НЕКЧЕЗДКЕВР
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
4
 
! Отговори
до 6 преди 10 години
Аман-заман от такива псевдоексперти като теб.Прочети, че въпросният ТЕЗ-Варна е собственост на ЧЕЗ от 2008.Именно на ЧЕЗ - нищо че е във Варна.През 2008 те платиха за него 163 млн лв
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
и това поскъпване е основно заради все повечето скъп ВЕИ ток който ЕРП-тата трябва да изкупуват,а не за да правят повече инвестиции в мрежата.И това ми се струва,че ще е само началото и ще се налага и още да се повишава цената.
13
1
 
6
 
! Отговори
sante_dog преди 10 години
Стойнев, крайният срок не мина ли? Или само си плещиш както обикновенно - за рудник Ораново например. И там скачаше че ще отнемаш концесии и ще има наказани. Кого се опитваше да заблудиш бе ***? Всичките от това правителство сте безгласни букви и само седите наведени...
12
0
 
9
 
! Отговори
Сиганин преди 10 години
Толкова ли не могат да намеря един ломски *** и да му прехвърлят фалиралия нек? Ако не знаете как питайте дедесарите.
11
0
 
8
 
! Отговори
Баба Пена преди 10 години
До професораНе битовите потребители, а ВЕИ мошениците са изкуствено субсидирани
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ние не искаме да решаваме спорове с тея,не разбирам колко дървени глави са, ти му казваш да си ходи то пак се бута.Аман!
9
1
 
5
 
! Отговори
професора преди 10 години
До стоян петровНещо си се объркал сериозно. Цената на бита е изкуствено субсидирана като тази на БДЖ за да може баба Пена да плаща 2 лева по-ниско на месец, а другарите да тръбят по ТВ-то, че токът паднал. Сега ясна ли ти е картината за дупката в сектора? Кажи ми един частник който ще ти продава на загуба, може ама през 80-те....
8
1
 
3
 
! Отговори
Нянго преди 10 години
До ЗапасенАбсолютно верно.
7
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не разбрах какво ще си говорят,имаше срок и те не платиха значи им се взима лиценза и толкова.Колко пъти ЕРП-тата ще ме викат да си говорим ако не си платя сметката,според мене нула,неплащам идват и ме режат.
6
0
 
11
 
! Отговори
стоян петров преди 10 години
Мунчовци, в България има 120 регистрирани търговци на ток, но никой не иска да продава на крайните потребители. Те имат това право, само че не им е изгодно. Предпочитат, ако може да изнасят или продават на едро. Но ние обичаме да мразим.
5
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е....ти врътките,докато стигне енергията до крайния потребител!!!Значи произвежда ТЕЦ-Варна енергия в която дял има ЕРП и я продава да речем за 5 стотинки на НЕК,НЕК прави калкулация на всичкото добито електричество и го подава към ЕРП за 7 стотинки/а не е изключено и за 3-4/ след което ЕРП го продава на крайните клиенти,т.е. на нас 14-15 стотинки за киловат!!Значи и в двата случая ЕРП-тата са на далавера хем производител,хем посредник да не говорим,че 2 ВЕИ са ЛИЧНА собсвеност на шефа на ЕОН!!
4
2
 
12
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
Докато има кръстосани отношения - ЕРП-тата - собственици на производства, от които НЕК купува тока, и пок го продава на същото ЕРП - в тази каша не може да има оправия. Авгиевите обори, наречени "Българска енергетика", трябва да се изчистят докрай и да се почне всичко начисто, с ясни взаимоотношения.
3
3
 
11
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
Повтарям за пореден(вече не знам кой по ред) път: За да има истинска конкуренция, енергопреносните мрежи трябва да са в ръцете на държавата, а производителите да се съревновават с цената си и количеството на тока. Енергопреносните мрежи трябва да са напълно самостоятелно и да не се смесват с производството. Който иска дял от баницата - да произвежда евтин ток, а който се е нагълтал с ВЕИ-та, защото си е правил сметка да прави гуша благодарение на преференциите - да си се дави, негов проблем е.
2
10
 
11
 
! Отговори
МРАВКА преди 10 години
ВЪРТЯТ И СУЧАТ САМО И САМО ДА НЕ ИЗГОНЯТ ТЕЯ КРАДЛИВИ Е.Р.П. ОТ БЪЛГАРИЯ.МНОГО ПАРИЧКИ КРАДЪТ ОТ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ,ПОЛУЧАВАТ И ВСИЯЧКИ ОТ ВЛАСТА.АКО НЕ Е ТАКА ДТДАВНА ТИЯ КРАДЦИ ДА СА ИЗГОНЕНИ ОТ СТРАНАТА.
1
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега разбрахте ли, всичките ЕРП-та имат дялово участие в съществуващи генерационни мощности (ТЕЦ Варна в случая), на които НЕК плаща за произведената електроенергия, която после продава на ЕРП, а те препродават на клиентите си!