"Южен поток" ни носи 3 млрд. евро инвестиции

Изграждането на газопровода ще осигури 5 хил. работни места
Обновена: 23 апр 2014 16:08 | 23 апр 2014 16:07,
106
"Южен поток" ни носи 3 млрд. евро инвестиции
Снимка: архив Reuters

Освен диверсифициране на пътя за доставка на природен газ, реализацията на българската част на газопровода "Южен поток" ще донесе 3 млрд. евро преки чуждестранни инвестиции в страната. Това заяви изпълнителният директор на „Южен поток България“ Игор Елкин по време на кръглата маса „Проектът „Южен поток“ - ползите за България и Европа“, съобщи БТА.

При реализацията на газопровода в бюджета на България ще влизат още данъчни отчисления и транзитни плащания, допълни още той в своя доклад за ползите от проекта.

Прогнозите на Елкин са, че за строителството и експлоатацията на „Южен поток“ ще бъдат разкрити пет хиляди работни места. Според него реализацията на "Южен поток" ще подобри социалната инфраструктура, ще бъдат привлечени местни компании, ще се инвестира в обучение на висококвалифициран персонал.

От компанията съобщиха и какви са най-често задаваните въпроси, свързани с „Южен поток“, в информационния център във Варна. Посетителите най-често се интересуват за маршрута, но задават въпроси и за възможностите за работа, обясни Нина Мирчева, говорител на компанията.

Припомняме, че жителите на Варна масово протестираха срещу реализацията на „Южен поток“ с мотивите, че инфраструктурата е много близо до града. Опасенията бяха, че нивата на шума от компресорната станция, която ще бъде изградена на сушата, ще бъдат високи, а и самото строителство ще разруши един от девствените плажове край Варна – Паша дере.

От компанията South Stream Transport, натоварена с изграждането на морската част на газопровода, обаче обясниха, че ще приложат нова технология за строителството, която е с минимален ефект върху околната среда – тръбите ще бъдат под земята и ще достигат компресорните станции по микротунели и траншеи.

Нивото на шума ще нарушава не компресорната станция, а трафикът на строителната техника, който, разбира се, приключва с изграждането на обекта, гарантираха още от компанията при представяне на проекта в края на миналата година. Модерната техника в станцията обаче гарантира нормални нива на шума.

На този етап строителството на „Южен поток“ върви по план и няма забавяне, обясниха още от „Южен поток България“ по време на кръглата маса днес.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още по темата: Южен поток
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
12
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какви инвестици бе циркаджии тръби и *** по завишени цени. Апропо кой ще е собственик на тръбите и земята? Да не дойдат утре да защитават рускоговорящи заварчици без опознавателни знаци?
1
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Че то колкото всичките от запада за 25 години !