ЧЕЗ: Нарушенията са отстраними, дължат се на обективни причини

От EVN определиха одита на ДКЕВР като тенденциозен, Енерго-Про не го приемат
Обновена: 14 май 2014 19:07 | 14 май 2014 17:48, Веселина Йорданова
50
ЧЕЗ: Нарушенията са отстраними, дължат се на обективни причини
Снимка: архив, БулФото

Нарушенията, описани от ДКЕВР, са отстраними и се дължат на обективни причини, заявяват от ЧЕЗ в съобщение до медиите след обявените от комисията нарушения от трите ЕРП-та по-рано днес.

От дружеството уточняват и причините – натиск за минимални разходи и намаляващ финансов ресурс в резултат на неблагоприятни за ЧЕЗ Разпределение България ценови и други решения на ДКЕВР, постоянни кражби и посегателства над съоръжения.

Още по темата
Днес от дружеството са получили доклада от комисията за регулаторния одит за периода 2008 – 2012 г.  По-рано регулаторът представи данните от проверката пред медиите, като се оказа, че за петте години са констатирани общо 2690 нарушения в трите ЕРП-та.

От ЧЕЗ уверяват, че работят изцяло в съответствие с българското и европейското законодателство и при стриктно спазване на лицензионните си задължения.

ЧЕЗ Разпределение България е значим стратегически инвеститор, чиято дейност е от изключителна важност за баланса и надеждното функциониране на целия енергиен сектор. Нашите очаквания са, че ще установим ползотворен и работещ диалог с ДКЕВР и институциите за постигане на необходимите резултати и най-важното - за стабилизиране на енергетиката, се посочва в съобщението.

От компанията обясняват още, че през последните три години, след одитите от 2010 година, са предприели действия за адаптиране на бизнеса си към препоръките на ДКЕВР и със средата и обществените очаквания.

Съобразявайки се с новите европейски практики, компанията създаде институцията на първия в България Енергиен омбудсман и Потребителски съвет, предприе мерки за подобряване на отношенията с клиентите, промени начина, по който се закупуват материали и се осигуряват външни услуги за дружеството, допълват от ЧЕЗ.

От компанията напомнят, че са публично дружество, чиито акции се търгуват на БФБ, и всички негативни действия от страна на ДКЕВР и институциите могат да доведат до загуби за акционерите, част от които са български пенсионни фондове и частни инвеститори.

„Дружеството осигурява препитанието на семействата на около 3000 български енергетици и стотици български компании, в които работят хиляди български граждани. ЧЕЗ Разпределение България е изряден данъкоплатец със сериозен принос в българската хазна под формата на преки и непреки данъци и осигуровки и изряден работодател, който работи в съответствие с най-добрите европейски практики“, изтъкват още от ЧЕЗ.

След като от компанията се запознаят с доклада на ДКЕВР, ще изразят становище по направените констатации и препоръки. Очакваме провеждането на открит и професионален диалог с ДКЕВР, допълват от ЧЕЗ.

От EVN пък определиха одита на ДКЕВР като тенденциозен.

Одитът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране е непрофесионален, хаотичен и преднамерен, заяви в специална пресконференция Йорг Золфелнер, председател на Управителния съвет на EVN България.

Според него са извадени единични случаи, от които се правят генерални изводи, които злепоставят компанията. Не са отчетени и някои специфики, като честата смяна на законодателството в областта на енергетиката, липсата на правила, икономическата нестабилност и честата смяна на членовете на ДКЕВР.

Анализът не отчита реалното качество на предоставената услуга, двойното намаление на технологичните разходи, намаляването на аварийността и гъвкавите системи за обслужване на клиентите.

Гочо Чемширов от EVN България отхвърли обвиненията за спестените технологични разходи, които са били укривани от компанията. Според него тези средства са изразходвани в полза на клиентите, защото са инвестирани в мрежата.

Технологичните разходи не са заявявани от EVN, а се определят от ДКЕВР, допълни още Чемширов.

Той коментира и отчетените отклонения в качеството на предоставяното електричество. Измерено е качеството на предоставяната услуга по 15 жалби за нарушения. Действително са установени нарушения при 12 от случаите, което е 0,00008% спрямо 1,5 млн. потребители на дружеството.

От EVN България отчетоха още, че са проверявани от други държавни институции – Агенцията за държавна финансова инспекция, данъчните и други. В техните доклади не са отчитани нарушения. Няма нарушения не само по отношение на финансовите отчети, но и при провеждането на поръчки по Закона за обществените поръчки (ЗОП), допълни още Калина Стефанова, член на УС на EVN България. 

От Енерго-Про заявиха, че в доклада на регулатора се съдържат констатации, които не могат да приемат.
Така например в доклада се твърди, че дружеството е реализирало „допълнителни приходи“ в размер на 131 милиона лева.

Дружеството не се е облагодетелствало с тези средства, а напротив - това са средства, които са вложени в изпълнението на основни дейности по разпределение и доставка на електрическа енергия в Североизточна България, заявяват от дружеството и допълват: „Поради факта, че Комисията системно недофинансираше оперативната дейност на компанията, се налагаше да се пренасочват средства от други направления, включително собствени средства на акционерите, за да се покрие недостигът и да се гарантира нормалното функциониране на мрежата и на доставката на електричество до крайните потребители“.

В числото на недофинансираните оперативни разходи се включвали необходими и присъщи дейности като ремонт и поддръжка на мрежата, закупуване на работни инструменти и облекла, гориво и ремонти на автомобилите, заплати и осигуровки на служителите и др.

От дружеството заявяват още, че на практика са извършени 7 проверки по жалби на клиенти за колебания в напрежението в малки населени места. Отново се пропуска фактът, че тези участъци от мрежата остро се нуждаят от инвестиции, средствата за които регулаторът постоянно съкращава през последните години, пише в съобщението.

От компанията също уверяват, че винаги са осъществявали дейността си, съблюдавайки българското законодателство и в интерес на своите клиенти. Експертите на компанията ще се запознаят задълбочено с констатациите от одита на ДКЕВР, след което Енерго-Про ще излезе с официално становище.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: ЧЕЗенергетикаДКЕВР
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
RS преди 10 години
Като са отстраними нарушенията защо не сте взели превантивни мерки за тяхното недопускане?И вярно ли е че сте продали имоти на ЧЕЗ на бул.Г,М Димитров на фирма свързана с миноритарните собственици ***?И навсичкото отгоре се разработва сценарии за тотална продажба на имоти, източване на паричните ресурси от тези сделки към Чехия и напускане на България. В резултат на което ще останем с едно ограбено и оглозгано дружество.
44
3
 
0
 
! Отговори
vot42 преди 10 години
До АнонименДоговора за Южен поток не е подписан,а още се водят пазърлъци!Станишев,най-нагло лъже българите,че ние няма да платим и стотинка.Истината е,че да се финансира нашето участие в този проект,Газпром ни финансира със заем при 4,25% лихва,който ще изплащаме 25 години.Така че,безплатен обяд няма!Единственото което може да спечелим е ако се договорят нови цени на газта,близки до тези,по които Газпром продава на държави от ЕС!? Останалото е предизборен фишек!А ти пиши компетентно...
43
1
 
4
 
! Отговори
Ройс преди 10 години
Те имали 2000 нарушения, но само дребни били, ей сега ги оправяли... Че те имат лиценз от 10 години! Къде са им инвестициите по договор?
42
1
 
3
 
! Отговори
Зайо преди 10 години
Не може с долнопробни монополистки трикове да държиш в шах няколко милиона души. Кабинета правилно е взел мерки.
41
1
 
5
 
! Отговори
Николас преди 10 години
Тези мародери трябва да бъдат спряни!
40
2
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
И трите енергоразпределителни дружества са от страни експлоататори на други народи.Вместо печалбите да отиват в тези страни и да повишават стандарта на техните граждани,то те тези печалби нека остават в България.За това чао европейски колонизатори.
39
3
 
5
 
! Отговори
партиен член преди 10 години
И да има глоби ще се платят с парите на потребителите.Идват избори и за това е този цирк.Да види електората че мислят за него.Тоя мач сме го гледали вече.
38
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво за Козлодуй? Че ГЕРБ назначиха баничар за шеф ли? Централата няма да изплаща дивидент, за да финансира сама удължаването на живота на двата блока. За 7-ми се водят преговори. Какво за Нефтохим? Че беше продаден от "демократите" на руснаците ли? Какво за Белене? Тиче арбитраж-има иск и контраиск, ако ГЕРБ не беше си сменил шизофренично позицията днес нямаше да има нужда от зелени централи. Какво за Газпром? Че е един от най-големите инвеститори у нас ли? Или че без пари ще получаваме транзитни такси, а ще се създадат нови работни места и млрд. ще влязат в икономиката. Видяхме опорните точ
37
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То вярно, че нашите органи крадат като за световно, ама със сигурност има нещо, за което са хванали ЕРП-тата за топките, не вярвам да са чисти като Майка Тереза.
36
1
 
6
 
! Отговори
аз, потребителя преди 10 години
Знам, че трябва да си построя трафопост със свой средства, ако искам да имам ток. Ако искам , след като включа котлона, да не ми мижат лампите, също. И има питане: ВЯРНО ЛИ Е, ЧЕ С ДОГОВОРИТЕ НА ЕРП-тата ИМ СЕ ГАРАНТИРА 10% ПЕЧАЛБА? И колко могат да надуват разходите, за да си увеличат цената и съответно печалбите? Някой да е чел при пазарна икономика да ти се гарантират печалби?!?! Май при никоя икономика няма такъв казус!
35
0
 
1
 
! Отговори
до 37 преди 10 години
Енерго Про заместиха ЕОН съвсем наскоро и вероятно още не са натрупали достатъчно черни точки в пасива си.
34
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Познато, твърде познато... Много интересно е обаче как ще успеят да вземат лиценза на "Енерго про", при положение, че там е много мътна собствеността и се подозират връзки с руснаците/***. Айде, CEZ и EVN e лесно, ама ако джаснат направо братушките, ще има шамари от ***.
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Иво Прокопиев е доказан играч в енергетиката, като ползва подкрепата на Росен Плевнелиев, който е спуснал политически чадър над него. Това означава, че искове към Прокопиев трудно може да има, както и евентуално разследване. Не вярвате ли? Питайте банките и хората, които е завлякъл с десетки милиони левове. Общата сума е към половин милиард!....
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По думите му трите дружества са работили еднакво - чрез свързани лица, а от допълнителни си приходи и от икономия от технологични загуби са завишавали разходите си неправомерно. Всяка една от комуналните компании работи по този начин! Ако не могат да източват печалбата със свързани фирми, защо им е да идват у нас?! Тогава, защо ДКЕВР не прилага същия стандарт и към Софийска вода?! Постъпват целево, защото НЕК е потопил плувката...
31
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не защитавам ЕРП-тата! Имат много трески за дялане, да им ги дялат. НО БСПДПС след две смени на ДКВЕР намери чалъм как да задържи цената на тока, като ЕРП плащат на нашите хора за ВЕИ, а държавата не им връща парите и така загубата да се трупа в ЕРП. Ами баланса им става отрицателен и те си удържат парите от НЕК. Ако трябва ЕРП-тата да освободят персонала по потдръжка,диспечери, управление... да затворят врати за седмица, да преведат парите които са удържали на НЕК. И да чакат държавата да се разплати. Ще стоим седмица без ток /свикнали сме/ и повече тези озверели реваншисти от БСПДПС няма да
30
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А дали лукоил не си надписва разходите? от 2000 година са на балансова загуба и не плащат никакви данъци? За тях правилата май не важат!
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
защото тази електроенергия преди да я продадат, ЕРП я купуват, така че това което ти плащаш на тях, преди да им е станало приход, те са го изразходвали.
28
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
на това по света инвеститорите му викат russian call option когато путин реши да вземе или затвори бизнеса на някого, му слага глоби за 1-2 милиарда долара за 10 години назад. и му го взима или го затваря. явно ще се наложи да се въведе и аналогичен термин за българия. тъжно и смешно едновременно...
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Има и нещо друго.ЕРП-та са инкасатори.При тях остават средно около 5-10 % от инкасираните суми.Останалото се разплаща по веригата (ЕСО,НЕК и т.н.)Е тия пари къде отиват в крайна сметка?Защо НЕК дължи 620млн.лв. на АЕЦ Козлодуй.Нали като плащаме сметката за ток,ЕРП-та връщат назад по веригата.ЕСО също има задължения и все още не е отделена от структурата на БЕХ.А пък БЕХ взеха облигационен заем за 1млрд.лв. и ще правят реиндустриализация започвайки с Химко?!Къде по дяволите отиват в крайна смек
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ОК - на 500 казваш, но как точно си го представяш технически.Всеки да си има личен техник, инкасатор и авариен екип ли ?А кой ще ги плаща, или викаш тези хора ще работят без пари, щото нали сме си българи.