2690 нарушения на трите ЕРП-та преброи ДКЕВР

Заобикаляли Закона за обществените поръчки, имало и нередности с електромерите
Обновена: 14 май 2014 16:57 | 14 май 2014 13:57, Веселина Йорданова
50
2690 нарушения на трите ЕРП-та преброи ДКЕВР
Снимка: архив, БТА

Общо 2690 нарушения за трите електроразпределителни дружества е констатирала проверката на енергийния регулатор ДКЕВР.

Председателят на комисията Боян Боев съобщи, че дружествата са възлагали поръчки на свързани лица, закупувайки от тях стоки, материали и услуги. Договорите са сключвани директно, без процедури по обществени поръчки, като се заобикаля Законът за обществените поръчки.

Одитите ни доказаха, че изключенията са се превърнали в порочна практика за трите ЕРП-та, коментира Боев.

По думите му това дава възможност за пренасочване на значителни по размер средства към трети лица без провеждане на обществени поръчки.

Според одиторите всички дружества са завишили разходите си неправомерно с общо 818 млн. лева над утвърдените от ДКЕВР. Данните са за периода 2008-2012 година.

Най-голям брой от нарушенията са свързани с неподмяна на електромерите. Само при ЧЕЗ са констатирани 1088 нарушения при направени 1283 проверки, тоест при 85% от случаите.

349 са нарушенията, установени при EVN при проведени 553 проверки, тоест при 63% от случаите. При Енерго-Про одитният екип е направил 570 проверки, като нарушенията са 320 или 56%.

Други съществени нарушения са свързани с отчетите на консумирания ток за период по-дълъг от регламентирания срок от 31 дни.

При 33 проверки в ЧЕЗ в 5 от случаите имало манипулация от страна на дружеството при отчитането на консумирания ток, а при 15 случая имало некачествено предоставяне на услуга, тоест при над 50%.

При EVN този процент е 64% и Енерго Про - 57% от проверените случаи, съобщи председателят на ДКЕВР.

Проверките в дружествата са започнали преди 4 месеца съвместно с външни експерти. Боев заяви, че процедурата не бива да се бърка с тази за отнемане на лицензиите, която започна през март.

Докладите са обхванали цялостната дейност на електроразпределителните дружества, като регулаторът бил провокиран от стотиците жалби, входирани от български граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
3
 
! Отговори
Kukuruz преди 9 години
maliii, predstavyam si kolko ste sa lubezni, usmihnati, chestni i dobri vsichki, ako bulgarite ex voennoslujesti i nastoyasti voennoslujesti sa vinagi s orajieto si i u doma si za nujdite na Rodinata si, a i da se opazvat sami! kak horata ste si govoryat drujelubno i priyatelski i doverieto mejdu horata ste stane neobhodimost v ejednevieto i realnost!
48
0
 
5
 
! Отговори
караконжул преди 9 години
2700 нарушения !? Установени!бах маатия здраво са работили
47
0
 
7
 
! Отговори
ssss преди 9 години
И къде бяхте до сега господа от ДКЕВР? Защо едва сега установихте всички тези нарушения?На тях дали ще им отнемат лицензиите не знам, но ощетените потребители със сигурност ще пият една студена вода, за пореден път. И при тези обстоятелства на какво основание тези крадци и обирджии говорят за ново увеличение на тока?
46
0
 
4
 
! Отговори
пешо преди 9 години
Избор кой да ме свърже с ток и на него да плащам.Продавам на бат Сали 100 000 kwh и при единна цена на тока при електромера да оправя хората от махалата. А това с документ за въвеждане в експлоатация на сградата /на мен ми излезе 15000 лв./ е подигравка с населението. Монополите се подпомагат от държавните изтъпели служители от горе надолу. Без монополисти на всички нива. Без конкуренция на всички нива никакви административни измишльотини няма да помогнат. Сигнализирахте за неуместен коментар
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 26Нашият показваше само! 35% повече консумирана електроенергия.
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега министър Стойнев ще има коз при срещите си с Йотингер за Южен поток.
43
4
 
5
 
! Отговори
vot42 преди 9 години
Браво другари от новия ДКЕВР! Голяма работа сте свършили преди изборите!? И при правителството на Станишев се вдигаше цената на тока,но тогава всичко беше наред Нали тогава в управителните съвети на ЕРП-тата участваха видни представители на БСП,които получаваха допълнително солидни възнаграждения.По време на управлението на Станишев, изтече гратисният период,когато държавата можеше без много проблеми да прекрати договорите с ЕРП-тата.Къде беше контрола тогава!?
42
0
 
10
 
! Отговори
тя преди 9 години
Надписали са си огромни разходи, ами що не като има балъци , които ще им ги признаят...
41
0
 
13
 
! Отговори
тя преди 9 години
2690 нарушения преброи ДКЕВР" Къде беше досега този ДКЕВР ,на който сме плащали солидни заплати да следи именно за такива нарушения? Затова народа се надигна , защото повече не се издържаше на такъв рекет.
40
2
 
3
 
! Отговори
STANIK преди 9 години
При 2690 нарушения даже и всевишния не би могъл да им помогне,но интересното е друго,май в петък нещо вот за енергетиката и много бърза комунистическа реакция 2690 НАРУШЕНИЯ АБЕ НИЕ ВСЕ ОЩЕ НЕ СМЕ ОТКАЧИЛИ.моников МОЛЯ ТЕ ПУБЛКУВАЙТЕ НАРУШЕНИЯТА НА тези серсеми ТОЧКА по ТОЧКА
39
2
 
4
 
! Отговори
попа преди 9 години
Наистина ли някой вярва, че ще им наложат глоби и ще им вземат лиценза, ако ще не 2900, а 290 000 нарушения да открият? Стойте си в къщи и не гласувайте, нека купените *** гласове, дето не плащат ток, подържат същите тия и ония на власт, резултата от това ще си го получите със следващата сметка. Не се бойте, в гетото сметки не ходят. Само жици.
38
0
 
13
 
! Отговори
Да преди 9 години
Същото е с водоснабдителните дружества дадени на "концесия" на алчни западни айдуци, по-специално Софийска Вода. Навсякъде, където и да бръкне която и да е проверка, ла*на ще потекат. Всичко се изнася навън - кеш. "Инвеститори" били, рабираш ли...
37
4
 
5
 
! Отговори
ни съ знай преди 9 години
Повечето коментари са неуместни и издават невежеството на авторите. И се чудя откъде имат смелостта да пишат за неща, които съвсем не са им ясни.Пример, старият електромер е бил неточен и е отчитал 5 (пет) пъти по-малко изразходвана енергия от действителната.Новият отчита точно изразходваната енергия.Много глупаво разсъждение, нали.Авантата е свършила...А този нов председател по-добре да мълчи, защото също издава невежеството си.Поредната КАЛИНКА!
36
2
 
4
 
! Отговори
DO 36 преди 9 години
DA NE SE STIGA DO SAD,ZASHTOTO SHTE VIDISH KOI SHTE PLASHTA MILIARDI NEUSTOIKA!
35
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Великите инвеститори от Европа - най-банални мошеници от голям калибър.
34
3
 
10
 
! Отговори
до galya преди 9 години
Ти явно си някакъв ЩРАУС с главата в земята си и говориш глупости ! Кой по-дяволите е толкова *** ,че да вярва ,че нашите избори са РЕАЛНИ и уж хората избират тия маймуни в парламента да влизат ... отиди да ти махнат пердетата от очите които имаш понеже това е най-голямата глупост ,че в БЪЛГАРИЯ хората от улицата (НАРОДА) решава кой къде да е в тази КОРУМПИРАНА до дупка "ДЪРЖАВА" ! Има схема за измами и в ТОТОТО , ЕРП-тата , ТОПЛОФИКАЦИЯ , Хранителната Индустрия , Фармацията и т.н. и т.н. !
33
0
 
13
 
! Отговори
Х преди 9 години
Има нарушения ,защото няма контрол.Тези от ДЕКВР-мъжете да не си клатят топките по цял ден , жените да не си чешат онези работи ,а да излизат на проверки.Желязото се кове когато е горещо .Защо чак сега се разбира?Защото никой не ги проверява!
32
3
 
10
 
! Отговори
galya преди 9 години
Темата е доста обширна и няма смисъл да взлизаме в разни спорове, които така или иначе няма да бъдат разбрани от широката общественост ... нищо не ни е наред на нас ... но тук сме се родили и тук ще живеем.Колкото и да ни боли истината е, че сами си го правим да ни е гадно, чрез своя избор на управляващи ...
31
2
 
3
 
! Отговори
galya преди 9 години
do 31Аз коментирам ел-мерите, а не действията на служителите ... има огромна разлика, нима в МС не се краде и не се правят общ. поръчки без обществена поръчка или мними такива?! ... С две думи онези *** "горе" 240 на брой са виновни за своите действия, довели Държавата ни до това битие (неколцина от тях са читави)
30
1
 
6
 
! Отговори
До galya преди 9 години
Галя аз не чета информация от медийте и трябва да ти кажа че в поне едно от ЕРП-тата се правят големи поразий.Ако ти е интересно преди време беше излезнала информация за една обществена поръчка за 37 милиона в едно от ЕРП-тата и при нея нещата са меко казани странни но да се надяваме че и ДКЕВР ги е видял защото това са пари от нашите джобове.