Кога ще ги стигнем по заплати?

България догонва страните от Източна Европа, но трудът ни остава най-евтин
Обновена: 15 май 2014 14:30 | 15 май 2014 07:11,
152
Кога ще ги стигнем по заплати?
Снимка: архив, sxc.hu

Макар и бавно, България догонва повечето държави от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) по отношение на средната брутна работна заплата. За едно десетилетие – от 2004 до 2014 година, показателят е нараснал със 180% -  до 420 евро. На този фон се наблюдава и значително увеличение на нетното финансово благосъстояние на българите.

Още по темата
Данните за тези изводи се съдържат в доклад на италианската банка UniCredit, представен на пресконференция във Варшава. Анализът засяга част от държавите, в които финансовата институция оперира – България, Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Русия, Словакия и Турция.

Средната заплата в региона

През последното десетилетие средната брутна работна заплата (преди удръжки за данъци и осигуровки) в разглежданите държави от ЦИЕ се е увеличила средно със 105 на сто, като в края на настоящата 2014 година се очаква тя да бъде 772 евро. Тук следват лошата и добрата новина – лошата e, че в България средната заплата е най-ниска от всички страни в региона, а добрата – че все пак се движим по-бързо от почти всички останали по посока повишение.

В края на 2014 година UniCredit очаква средна брутна работна заплата в България от 420 евро. Това е близо три пъти повече в сравнение с 2004 година, когато показателят е бил 150 евро. Като силно позитивен може да се отчете фактът, че преди десетилетие средната заплата у нас е била едва една трета от средната за региона, а вече достига близо 55% от нея.

Силно впечатление в класацията прави Хърватия, където според банката е най-високата средна заплата в региона – 1050 евро. Логично, в страната е регистриран и един от най-ниските темпове на увеличение през последните десет години – 32 на сто. С по-малко се е увеличила единствено средната заплата в Турция – 30 на сто - до 837 евро.

Къде се намира България по отношение на финансовото благосъстояние на населението и с колко активи разполагаме – вижте в анализа на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
3
 
4
 
! Отговори
До114 преди 10 години
Даже да се приеме стъкмистиката за 2,65 пъти, то немския корпоративен данък е 4 пъти по-висок от българският!!! Което като се изчисли, ще докаже, че цените в Бг са по-високи отколкото в Германия! Но аз имах в предвид ценообразуването като цяло-себестойност и стойност на продукта което е свързано и със заплатите! Какви заплати и данъци плаща фирма в Германия обявила 5 мил. Печалба и какви такава в Бг.?
97
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сегашните заплати са изкуствено надути благодарение на вързания лев към евро чрез изкуствен валутен борд и огромен външен дълг от 50-60 милиарда евро. Реално заплатите сега са доста по-ниски от 1989 г. защото има огромна безработица и емиграция.
96
2
 
2
 
! Отговори
До112 преди 10 години
Е нали нямаш в предвид да обикаляш цялата столица, за да намериш такава цена, но ти сигурно имаш в пред вид бръснар, а не фризьор! То ако обиколя Берлин, Париж и без пари ша може да си намериш! Къде са тия наеми в София, в кои квартали, в каква сграда, с какви съседи, с каква среда..., то и в Амстердам може да си намериш тънка цена ама при какви условия! А това със статистиката мисля , че още е рано да си забравил какво каза Инджова, че преброяването на населението е манипулирано! Щом то е ...
95
2
 
9
 
! Отговори
Хектор преди 10 години
Само дървен господ за "елита" докато посинеят от бой,после пак бой и още малко след това за по-сигурно.Селския манталитет трябва да изчезне и това става само със бой.Тогава имаме шанс.
94
4
 
3
 
! Отговори
До 111 преди 10 години
То и в България фризьор за 5 лв. няма. Наемите в у нас са масово250-400 евро. Само дето в германския наем плащаш доста висок процент данъци. Цените в средно добър ресторант и тук и там са горе долу еднакви, а в по-хубавите някои в България са по-скъпи. Да цените на тв са по-скъпи защото има тв скай например докато тук няма тв. Но цените там спазват основни икономически принципи - махни грубо разликите в данъците и режиините и това трябва да е цената в България!
93
3
 
1
 
! Отговори
преди 10 години
До ГецНякои цени са съизмерими с булгарските, но далеч не всички. Разликата в наемите е драстична. Ако в германия си намериш например фризиор за 2,5 евро. Ела се обади. Така е с повечето услуги. Излез там на вечеря и тук и сравни какви сметки ще направиш. Цените на интернета и телевизията са доста високи.
92
2
 
3
 
! Отговори
Гец преди 10 години
Най-силното лоби което прави всичко възможно положението в България да е такова и да става все по "хубаво" е банкерското. Все повече лоши кредити, високи лихви и бирници водят до преразпределение на недвижимото имущество в страната. По този начин се изпълнява изискването на ЕС за укропняване на земите, условие което бе поставено на Костов преди да пуснат САПАРД, когато земята се раздробяваше.Кой мачка родния производител?защо Иван и Хасан не могат да продават домати и чушки в София?!?
91
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е европа за българите-бач,мизерия и нисък стандарт,друго не съм видял от 2004 до сега.
90
1
 
9
 
! Отговори
ИЧНЕЗНАЕЩ преди 10 години
Когато цъфнат налъмите !
89
4
 
6
 
! Отговори
Гец преди 10 години
Цените на стоките и услугите са като в Германия, а за много продукти от първа необходимост са по-високи. За сметка на това качеството по-ниско. Спекулата е държавна политика. Понятия като стойност и себестойност в българската икономика не се използват. Липсата строги присъди по НК -са инкубатор за корупция! Само ни лъжат за ниските данъци- няма инвеститори. Корпоративния данък трябва да е като в Германия и Франция!защо дизел София =Виена?как като себестойността на стоките в Бг е в пъти по-ниска!
88
1
 
24
 
! Отговори
дебел депутат преди 10 години
средната заплата в България е 2 бона,тя се определя по следния начин,вие вземате 340лв заплата а ваще любими депутати вземаме 3 бондака,така средната заплата в България е 2 бондака.Гърч,ниски заплати,високи цени това трябва да е логото на България пред ЕС.
87
12
 
15
 
! Отговори
социолог преди 10 години
Всички от провинцията завиждат на София. Истината е, че Софиянци никога не са гласували за простаците от БСП-ДС. Сега г-жа Фандъкова и ГЕРБ им показаха как се работи с акъл и мисъл за хората. А в другите градове като Враца, Монтана , Лом , Силистра и т. н. си гласуват за простите и крадливи комунисти-социалисти и чакат 5 лв. повишение на пенсиите. *** човек и вързано куче го хапе.
86
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Момент само ......да си приготвя куфара и тръгвам за България.
85
1
 
9
 
! Отговори
До 98 Василев преди 10 години
Гърците живеят добре, защото знаят как се печелят победи и войни. А ние имаме доста да учим .Това е цитат от "Под игото". Ето какво казва бай Мичо, когато се обсъжда на коя дата да започне революцията:"- Навярно, за първи май ще бъде решено - забележи ***.- Ба, по-късно ще бъде... Барем да се прибере цветето на гюловете - забележи Мичо."Та такава е нашата българска работа. А бе ще правим революция, ама дай първо да се наплюскаме и да се напием. Пък революцията може да изчака.
84
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гърците до 29 год. възраст по официални данни са 56% безработни. Но гърците няма да се хванат като българите да работят сервитьори по морето за 400 лева или да бачкат гастарбайтери в Германия в строителството.
83
1
 
27
 
! Отговори
До 98 Василев преди 10 години
"Гърците са по мързеливи от българите, а взимат десет пъти по големи заплати!Гърците живеят и си правят кефа, а българите ги лъжат с някакви долнопробни пропаганди!"Ама гърците (за разлика от нас) въобще не ги мързи да протестират и да отстояват правата си до последно. И щом обявят стачка, нито един грък не отива на работа, нито един. И затова са добре - защото са единни, защото са заедно, защото не ги е страх да се борят.
82
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Запада и САЩ са на страната на източно-европейците, значи и те източно-европейците, вече ще заживеят като на Запад. Единственият проблем е, че Запада не иска източно-европейците да живеят като тях, а да работят за тях.
81
2
 
1
 
! Отговори
Работещ беден преди 10 години
Въпросът е неуместен и смущаващ
80
8
 
11
 
! Отговори
преподавател в СУ преди 10 години
Драги сънародници, никога България няма да се оправи докато не си замине от политическия живот БКП-БСП-ДС. Защо Чехия, Полша и Унгария се оправиха-защото няма такива партии на власт. Колкото и троловете на мутреса Моника да плюят по ГЕРБ и Президента толкова по ясно изпъква тяхната антибългарска позиция. Значи можеш от Москва и Путин да получаваш пари / БСП и Атака / , а не можеш да да бъдеш точен със своите съюзници ЕС и НАТО. Това е мечтата на комунистите-социалисти. Тогава да си заминават за Москва , защо се натискат да ходят в Брюксел, като водачите на листи Станишев, Сидеров и Бареков .
79
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако трябва да бъдем честни, заплатите са малко по-високи от споменатите в статията. Все още много фирми осигуряват служителите си на доста по-ниска заплата от реалната.И аз имам много познати, които уж взимат 400-500лв заплата. Пък повечето от тях живеят в квартири за 350-400 кинта, всички имат коли (100 лв на месец е минимума за поддръжка на една кола - бензин, гуми, винетки), с телефони за по 500-600лв. Като сложим храната и режийните разходи. Е някак си не се връзват тия 500лв заплата.