IKEA стъпва в центъра на града

Компанията експериментира с магазини вътре в градовете
1 юли 2014 22:30, Елена Кирилова
11
IKEA стъпва в центъра на града
Снимка: архив Ройтерс

IKEA стана най-голямата компания в света, продаваща домашно обзавеждане, като накара купувачите да ходят до огромни търговски центрове, намиращи се в покрайнините на градовете в цял свят – от Стокхолм до Шанхай. От 30-и юни обаче жителите на Хамбург могат да посетят магазин на компанията, който се намира на главна улица.

Шведската верига отваря първия си магазин в центъра на града, в квартал Алтона в Хамбург. Решението е част от нов проект, насочен към нарастващия брой хора, които не са готови да ходят в покрайнините на града, за да посетят магазините на марката, пише Bloomberg.

Отварянето на магазина, който струва на компанията 80 млн. евро, е експеримент за IKEA, твърди Йоханес Фербер, управляващ директор на компанията, който ръководи експанзията ѝ в Германия.

“Това е един много скъп експеримент за нас, но ние искаме да знаем дали концепцията за магазини вътре в града работи“, посочва той. „Алтона може да ни служи като модел за други по-големи градове като Берлин“.

Начинанието е част от по-широка тенденция, забелязваща се сред търговците на дребно – да се пренасят в градски центрове. Tesco и Carrefour откриват редица по-малки магазини в централните части. IKEA, която управлява 356 магазина по цял свят, има 49 центъра в Германия.

Решението магазинът да бъде ситуиран в Алтона е взето на фона на желанието на компанията да намери допълнително място в Хамбург, обясни Фербер. Самото място е предложено от общината, след като от повече от шест години стои изоставено.

IKEA очаква средно 4000 клиенти да преминават през магазина всеки работен ден и два пъти повече в събота и други пикови дни.

“Има много хора, живеещи в града, които нямат кола или не искат да шофират извън града, за да пазаруват“, коментира Фербер, добавяйки, че очаква повече от половината от клиентите в Алтона да пътуват до магазина с градски транспорт или с велосипед.

За новите концепции и как може да наемете колело, с което да откарате покупките до вкъщи, четете в продължението на материала в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: IKEAритейл индустрия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
2
 
! Отговори
циника преди 9 години
"Различните, оригиналните, иновативните, усмихнатите успяват в малкия бизнес" - баси иновативните клишета. Бабите пред блока, които идват с домашното мялко пред блока всяка сутрин и правят опашки и стълпотворения и те ли представляват пример за иновативни, различни, усмихнати и не знам какви си още бизнес модели...
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ФИНАНСОВ ПЪНКАРфинансовия пънкар Костов - хаха. Виждам, че червените *** стават все по-изобретателни в епитетите си за този мръсен,гаден *** Костов - хах
8
5
 
10
 
! Отговори
до 1 преди 9 години
Не съм съгласен. Да ти давам ли пример за малък бизнес в центъра на София, който процъфтява? Различните, оригиналните, иновативните, усмихнатите успяват в малкия бизнес. Не разни *** бакалии с надути цени и собственици от селата около София. Да не говорим, че малкият бизнес изобщо не е само в разни магазини за хранителни стоки. Има редица други примери за успели бизнес модели. Имена да не споменаваме- по Шишман има няколко магазинчета с храна, приготвена на място, пред които има опашки.
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
V Essen, Germany sushto e v centara na grada :/
6
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И С РЕКЛАМА НЯМА ДА ПОСТИГНЕТЕ НИЩО,ЦЕНИТЕ ВИ СА ВИСОКИ,ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ЗАПЛАТИ,ЗАТОВА САМО В СОФИЯ СИ СИДИТЕ ОТ ГОДИНИ И НЕ ОТВАРЯТЕ ВЪВ ВАРНА И ДРУГИРАДОВЕ СПИНКАЙТЕ ОЩЕ И СЕ УЧЕТЕ НА МАРКЕТИНГ,СЪОТНОШЕНИЕ ЗАПЛАТА ЦЕНИ В БЪЛГАРИЯ НЕ ОТГОВАРЯ.
5
4
 
26
 
! Отговори
8 преди 9 години
Хората пазаруват, където им е изгодно и където има отношение. И да, това в повечето случаи са големите вериги. Вечно намусеният чичо Гошо от кварталната бакалия да си прави сметката. Като отвориха при нас Пикадили до него, той продължи да се държи с клиентите сякаш им прави лична услуга. Цените са му много по-високи и винаги ти продава неща със срок на годност на ръба.
4
0
 
5
 
! Отговори
ставри преди 9 години
До КолевИ в съседна Гърция е така.
3
2
 
15
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
до 1знаем ,че колкото са по-големи търговските гиганти толкова по-големи ще са фалитите!За разлика от банките тях няма да има кой да ги спасява!У нас финансовия пънкар Костов , започна да ги води всякакви брутални интервенти на вътрешния пазар ! Сега даже и да имаме работеща икономика промития мозък на българския потребител вече не желае да купува от българи българска стока !
2
3
 
13
 
! Отговори
Колев преди 9 години
До НагоренПопокатепетълНагоренПопокатепетъл, трябва да си обновиш информацията. "На запад" (говоря за Германия, Франция, Швейцария и Австрия от личен опит) големи вериги като Spar, Rewe, Kaufland, MöMax (чувствай се спокоен да изполваш Гугъл), Bauhaus и други са си напълно активни в центъра на градовете.
1
26
 
29
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
Не е вярно. В България големите вериги стъпиха в центровете на градовете още преди 10 години. Тези вериги убиха всички квартални магазинчета, всякакъв квартален бизнес. В западните държави не се допуска такива мастодонти да се позиционират в градовете, заради малкия бизнес в кварталите. Но, за България това не важи. Убий малкия, нека големият да налага монопол. Във Франция дори супермаркетите не работят в почивните дни, за да ходят хората да пазаруват в кварталния магазин.