КФН отнема лиценза на инвестиционния посредник Глобал Маркетс

През май посредникът бе задължен да преустанови сключването на договори с нови клиенти
1 юли 2014 14:53, Екип на Investor.bg
1
КФН отнема лиценза на инвестиционния посредник Глобал Маркетс
Снимка: Архив Reuters

На вчерашното си заседание Комисията за финансов надзор (КФН) е открила производство по отнемане на издадения на ИП Глобал Маркетс ООД лиценз.

Още по темата
С решение на КФН от средата на май Глобал Маркетс бе задължен незабавно да преустанови сключването на договори с нови клиенти и да прекрати взаимоотношенията си със съществуващите. Посочени бяха нарушения при капиталовата адекватност и ликвидността, нередности в полския клон на посредника, нарушения от служителите му на Закона за пазарите на финансови инструменти (ЗПФИ) и множество постъпили жалби от клиенти.

В неделя от ДАНС съобщиха, че лицензиран инвестиционен посредник е изградил мрежа от свързани фирми за маркетингови услуги, чрез която на 26-27 юни 2014 г. на физически и юридически лица са изпратени стотици съобщения, озаглавени "Информационен бюлетин относно рисковете за депозити в български банки".

Вчера прокуратурата започна досъдебно производство срещу свързаните с Глобал Маркетс Кирил Джабаров (роден през 1985 г. в София) и Робърт Димитров (роден през 1974 г. в Чехословакия), които са разпространявали неверни информации за банки.

Кирил Джабаров е одобрен за управител на ИП Глобал Маркетс с решение на КФН от април 2011 г. През септември и ноември 2012 г. КФН е забранила на Кирил Джабаров и Роберт Димитров да придобият съответно 20,1% и 20,2% от ИП Глобал Маркетс.

През ноември миналата година пък КФН отказва да допусне Кирил Джабаров до изпит за придобиване на право за извършване на дейност като инвестиционен консултант, тъй като не е представил свидетелство за съдимост и удостоверение за адресна регистрация, а и няма диплома за висше образование от НБУ, каквото обстоятелство е декларирал.

Вчера стана ясно, че Джабаров и Димитров са изпращали сигнали, касаещи финансовата стабилност на пет банки. Имейлите са били изпратени от трети човек, който е бил нает за това, но не е осъзнавал, че извършва престъпление и целта на съобщенията. Според разследващите Робърт Димитров е разпоредил изпращането на съобщенията, а Кирил Джабаров ги е подготвил технически.

Двамата са привлечени от прокуратурата към наказателна отговорност за престъпление по Наказателния кодекс - предаване на неверни данни за тревога. Предвижданото наказание е лишаване от свобода за срок до 2 години и глоба. На двамата е определена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на по 3 000 лв.

Четете повече икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
biseren gerdan преди 9 години
a, Global Markets minava na izdrajka na bg beden narod - chestito!;)

Спонсорирани публикации