Оманският фонд ще представи план за КТБ до 3 месеца

Ройтерс: Едно от предложенията е разводняване на дела на мажоритарния собственик
Обновена: 21 юли 2014 14:14 | 21 юли 2014 12:35,
48
Оманският фонд ще представи план за КТБ до 3 месеца
Снимка: Архив Reuters

Държавният резервен фонд на Султаната Оман и другите акционери на Корпоративна търговска банка АД (КТБ) търсят възможности за стабилизирането на изпадналата в затруднение българска банка, пише Ройтерс. Надеждите са, че до три месеца ще бъде представен приемлив план, споделя пред агенцията източник на Фонда, пожелал анонимност.

Миналата седмица финансовият министър Петър Чобанов проведе разговор с директора на Оманския фонд Абдулсалам Ал Муршиди относно възможността за оказване на помощ от страна на акционерите на банката, тъй като плановете за предоставяне на държавна подкрепа срещнаха опозицията на българския парламент.

Още по темата
Чобанов изтъкна, че държавните институции ще се намесят в набавянето на ресурс за кредитора, но само тогава, когато стане ясно, че сегашните акционери в банката няма да осигурят необходимите средства.

„Българите се съгласиха да си сътрудничат с акционерите по разработването на приемлив работещ план в рамките на три месеца, който да замени варианта за национализация“, коментира анонимното лице.

Източникът на Фонда разкрива още, че евентуално решение на проблемите на КТБ не означава непременно, че Оман ще инвестира повече средства в банката. Вместо това едно от предложенията включва разводняване на дела на мажоритарния собственик Цветан Василев чрез средства от други международни инвеститори.

Другото предложение се отнася до подсилване на управителното тяло на КТБ с независими експерти, казва още анонимният източник, добавяйки, че Държавният резервен фонд е искал да стабилизира КТБ заради важната роля, която заема банката в българската икономика.

Ако Фондът не влее пари в КТБ, то не е ясно кой друг инвеститор би осигурил средства. В самото начало на проблема миноритарният акционер – руската VTB, отказа да предостави финансиране.

„Оман приема България като приятелска страна. Вярваме, че българското правителство и другите акционери ще работят за най-добрия изход от тази деликатна ситуация и ще отворят отново вратите на една по-стабилна КТБ“, коментира още лицето.

По първоначални изчисления на българските власти публичните разходи по спасяването на кредитора ще бъдат в размер на около 1,5-2 млрд. лв. (1-1,4 млрд. долара), пише още Ройтерс.

За дела си в КТБ Държавният резервен фонд на Оман плати около 129 млн. долара. Въпреки че Оман е страна износителка на петрол, размерите на Фонда не са колкото тези на по-богатите държави от Персийския залив. По данни на Sovereign Wealth Fund Institute Държавният фонд на Оман управлява активи за около 13 млрд. долара.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
2
 
! Отговори
Да не се напрягат преди 9 години
толкова-три месеца по арабските стандарти са си секунда. Да премислят, и яваш-яваш... в края на десетилетието ще се питаме кво стана с една банка.
30
0
 
3
 
! Отговори
peguzi.m преди 9 години
три месеца са доста време.......а обещаха да отворят КТБ преди седмицакофти е ,ако удължат и този срок
29
0
 
3
 
! Отговори
Искров преди 9 години
Затова ходя с охрана!
28
0
 
6
 
! Отговори
вложител преди 9 години
Искров ако не ми върнеш парите ще е наложи да си избираш какво да ти правя!
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
A BRE VIE OSHTE LI PLESHTITE ZA *** 5 GODINI SA VI MALKO ZA URONVANE PRESTIJA NA IDNY MNOGO CHESTNA I PUCHTENA BANKA
26
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 3 месеца ??? WTF ???а до тогава какво? сегашното положение? Дайте да видим кои са с кредити в банката, нали съда постанови падането на банковата тайна.Въобще всичко отваряйте и да стане ясно веднъж за винаги кой бърка в кацата с меда, пък нищо чудно тази информация да се окаже полезна преди изборите.
25
1
 
12
 
! Отговори
психолог преди 9 години
Е това вече не е на добре . Таман Йовчев и жена му се зарадваха, а сега какво става някакви чужденци ни развалят схемата, която ние е обработваме от 1997 г. Да ама не. Някой забелязали, че Станишев и Моника се правят на луди. Просто взеха комисионната от 20 милиона и си купиха замък в Швейцария. Иначе по всички въпроси Станишко се изказваше от сутрин до вечер, а сега е ням и глух за КТБ. Браво и похвала за такЪви социалисти. ЗАЩОТО СМЕ СОЦИАЛИСТИ , е и малко евреи.
24
0
 
11
 
! Отговори
... преди 9 години
Абе кеф! ОКРАДОХА около 5 милиарда лева и мога да се хвана на бас, че и един осъден нема да има!!! Значи единствения извод от това е правете си банка откраднете колкото откраднете само и единствено банката ви да е в БГ!
23
1
 
3
 
! Отговори
Мисъл преди 9 години
Абе досега можеше да се проверят кои кредити са лоши и отпусналите ги или който трябва по закон да ги връщат незабавно. Това е реално спасение. Както и линчуване на тези служители на банката, които са проверявали състоянието на кредоискателя и така са одобрили лошия кредит.
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Vse klekate na rezaniq...interesno.. :)
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
UTRE VSICHKI TUK DETO PISAXTE ZA *** STE PRIZOVANI V TRETO RAIONNO I SI NOSETE XLQB I VODA ZA EDIN DEN QSNO LI E
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
NEMA DA PITATE DA PISHETE NISHTO ZA *** I PARI NEMA DA ISKATE SHILETA GLUPAVI ONQ DEN IZLEZE ZAKON A PITA NQKOI NESHTO ZA BANKA AI U PADNELATA TIXO DUPE DA VI E QKO
19
0
 
15
 
! Отговори
нема пари и за сол преди 9 години
то 1 месец вече измина,да отваря че ядем хляб и вода
18
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а защо не вземете да се поинтересувате какъв е тоя омански фонд?...Ама да не се изненадате после?... Нищо оманско няма в него май....Друг е въпроса , че одържавяването на банката многоо намирисва... Първо би трябвало към акционерите да се обърнат , да се пробват да я стабилизират... ама както и да е...
17
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как е възможно банката вече един месец да е затворена и мажоритарния собственик да не е призован да даде показания в прокуратурата? Защо никой от тези псевдо журналистчета, които ни заливат с помия от медиите не покаже доблест и не пита Главния Прокурор?
16
4
 
16
 
! Отговори
Осман преди 9 години
Кой дава парите за тоя оСмански фонд?Ами за Пакистанския фонд кой дава парите?За Афганистанския фонд вече е ясно откъде идват парите.Съборихте къщите на бедните, заради Болния Лидеров, която всява омраза между хората, ама "Законно" крадливите банки, няма да ги съборите, а ще им помагате.На "законно" крадливите политици и на тях не им съборихте "законно" откраднатите палати, които снимахте от въртолето...
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На това му се вика да "плащаш като арабин" :)
14
8
 
3
 
! Отговори
OVCHO DO 13 преди 9 години
SHTE SI VZEMESH SAMO ONAIA RABOTA OT TAM. HA-HA , ZA SHARANI GOVORIH I SI VIARVATE. SAMO SHTE PIETE EDNA STUDENA VODA ,NO I TOVA VI SE PADA.
13
0
 
53
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Голям зор Пеевски ,Доган и компания да фалират най-добрата българска банка
12
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А мустакатият, горнооряховски шарлатанин къде се скри с милионите?! Добре дошли в страната на киселото мляко и мошениците.

Спонсорирани публикации