Чобанов се отчете: Оставям държавата финансово устойчива

Фискалният резерв е над 8 млрд. лв., в бюджета има останал ресурс
Обновена: 23 юли 2014 15:24 | 23 юли 2014 15:24, Веселина Йорданова
75
Чобанов се отчете: Оставям държавата финансово устойчива
Снимка: архив Булфото

Оставям държавата в устойчиво финансово състояние, декларира финансовият министър Петър Чобанов пред журналисти в Министерския съвет.

Още по темата
По думите му независимо от приказките за фалит и „заигравките“ с големи числа кабинетът оставя държавата със стабилен фискален резерв, който без средствата, които чакаме от ЕС, надхвърля 8 млрд. лева. Чобанов каза, че в следващите месеци това дава гъвкавост при посрещане на нежелани събития.

„В централния бюджет ще остане ресурс, който може да се разпределя, когато възникнат допълнителни нужди за разлика от миналата година, когато дойдохме, когато нямаше средства“, каза финансист номер 1, но не уточни цифри. По думите му сумата зависела от решенията на бъдещия служебен министър.

Чобанов обаче уточни, че 5-те процента буфер в бюджетите на министерствата при липсата на актуализация на държавния бюджет няма да бъдат освободени.

Министърът заяви, че продължават усилията за размразяване на парите по ОП „Околна среда“ и когато това се случи, първите средства, които ще се получат, са в размер на около 470 млн. лева, а това ще намали дефицита.

Според Чобанов исканията за допълнителни пари от ведомствата не са извънредни разходи, а са били планирани в централния бюджет, но сега им е дошло времето.

Сумата, която се одобрява, е далеч по-малка от сумата, която е предварително поискана, коментира той. Чобанов нареди сред предвидените суми и отпуснатите за неговото ведомство днес над 7 млн. лв.

По думите му актуализацията на държавния бюджет не е толкова належаща, но от гледна точка „голямата несигурност“ е било редно този проект да се внесе, за да се оставят буфери. Ако шоковете продължат да се случват, да има как да се реагира, обясни министърът.

Чобанов уточни, че предложената актуализация на НЗОК е била „изпреварващо финансиране“, тъй като парите ще са необходими на Касата в края на годината.

Според него и сега има как да се реагира, но малко по-голяма фискална свобода „щеше да бъде полезна в тази ситуация“.

Експертите на ведомството подготвят доклад как се движат бюджетите на отделните министерства. Мисля, че той ще е полезен, когато дойде служебният министър, да е ясно на каква база стъпва, каза Чобанов, като уточни, че се очаква той да е готов до края на седмицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
0
 
! Отговори
BG преди 9 години
No Comment - tozi izbi ribata - chakai da ti poviarvam
59
0
 
1
 
! Отговори
аха ясно преди 9 години
за това моите 400 лева са блокирани в стабилната и добре управлявана банка КРЕДИ АГРИКОЛ
58
2
 
4
 
! Отговори
П_Петров преди 9 години
Само милиард и двеста двадесет и пет милиона за една година държавен дълг в повече, а резултат нулев. Защо да не си раздадат 7 милиона бонус ?Бонуси за зле свършена работа не се полагат !
57
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не се коси, Чобанче! Бат` ти Бойко знае как да ги опоска за нула време - вече сме го гледали то`я филм. Само едно ме притеснява- как ще ги събере тези 121 депутати, че да му гледаме сеира агейн?!
56
8
 
6
 
! Отговори
Истината преди 9 години
А трябваше и Орешарски като Бойко Борисов и ГЕРБ, да опука Фискалния резерв, да натрупа нови дългове, които да се плащат от следващото правителство и да изсмуче парите на здравната каса. Вместо това парвителството на Орешарски не пипна парите на здравната каса, увеличи фискалния резерв почти двойно, а с взетите нови заеми, изплащаше старите заеми на Борисов и ГЕРБ. Разбира се герберастката тактика е проста - казват колко са новите заеми, но не казват каква е сумата на изплатените стари заеми.
55
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тея са някакви самаряни.Абе опукайте всичкия резерв и бягайте като Тиквара.Ще му оставите пари да ги опука и да се пъчи пред себеподобните си ***!
54
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДРУГАРЮ. ЗАДРЪЖ СИ ОПОРНАТА ТОЧКА ЗА СТАБИЛНАТА ДЪРЖАВА ДА СИ ИЗБЪРШЕШ ЧЕРВЕНИЯТ,*** *** !
53
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чобака май ще го командироват при Джаба.Не става джедай от всяко дърво!Силата не е с него!
52
7
 
15
 
! Отговори
ох горкото момче. преди 9 години
Добре де има ли още някой, поне с малко акъл в главата, който да не е разбрал още, че този бавноразвиващият се го ползват за параван на кражби в особено големи размери от ДПС и БСП ?
51
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО НА ОРЕШАРСКИ ЩЕ ОСТАНЕ КАТО КРЪЖОК: БЪРЗИ ,СМЕЛИ СРЪЧНИ. САМО ЗА ЕДНА ГОДИНА ФАЛИРАХА ДЪРЖАВАТА,БАНКИТЕ И НАРОДА ! ЕВАЛА БЕ СПЕЦОВЕ ! ТОВА СА ГОЛЕМИЯТ ИНТЕЛЕКТ НА КОМУНИСТИТЕ ОТ БСП, ДПС И АТАКА!
50
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АМА ТИ ВЯРВАШ ЛИ СИ БЕ НЕКАДЪРНИК ?
49
6
 
11
 
! Отговори
доктора преди 9 години
Този ,,мухлю,,дето са ги били в училище и са го плюли ,тази марионетка глупава ,дето само взема заеми -икономист ми било.....със вземане на заеми не се прави бюджет и не се оставя фискален резерв......
48
2
 
14
 
! Отговори
N преди 9 години
Даааа колкото е устойчива след всяко ваше управление...тоест на ръба на фалита!
47
23
 
18
 
! Отговори
До плювачите на Чоба преди 9 години
Той Мутрата като дойде ще ви оправи, ще има да плащате пак по 700 лева сметки за ток , ще има да протестирате по бензиностанциите срещу скъпото гориво, ще ви се вземе акъла! Тогава ще оцените това Правителство! Продължавайте по същия начин ако си мислите, че Борисов е финансов гений !
46
6
 
14
 
! Отговори
АНТИТРОЛ преди 9 години
ЧОБИ, който тъкмо излезе от ТОАЛЕТНАТА, влезе в портамента и ДОКЛАДВА, ЧЕ СЕ Е ОТЧЕЛ?
45
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
tova nedorazomenie hobanov
44
5
 
22
 
! Отговори
777 преди 9 години
ЗАТОВА ЗДРАВНАТА КАСА ЩЕ ФАЛИРА ДО СЕПТЕМВРИ
43
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След Чобанов идва на власт Дянков-2.
42
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Окъпи се и се подстрижи бееее!
41
10
 
5
 
! Отговори
Ina Manolova преди 9 години
Tapungeri prosti, choveka go poznavam lichno ot poveche ot 10 godini izvun politikata i ima akul pone 1000 poveche ot vas deto moje samo da pluete, drug e vuprosa che jiveem v durjava, v koqto stava tova koeto iskat Turcite .....

Спонсорирани публикации