Служебният кабинет не трябва и не е нужно да взема заеми!

Вучева: Досиетата в КТБ могат да се отворят само със специален закон
Обновена: 25 юли 2014 16:08 | 25 юли 2014 15:34,
39
Служебният кабинет не трябва и не е нужно да взема заеми!
Снимка: Bulgaria On Air

Правомощията на служебното правителство не би трябвало да се увеличават с възможност за поемане на нов държавен дълг.

Такова мнение изрази проф. Христина Вучева, финансов министър в служебния кабинет на Ренета Инджова, пред БНР. Причината е, че подобни решения не са в компетенциите на изпълнителната, а на законодателната власт.

Освен това според проф. Вучева не е и необходимо да се залагат възможности за теглене на нови заеми, тъй като става дума за период от около три месеца.

„Всичко, свързано с подобни въпроси, може да се реши от новия парламент и новото правителство“, посочи тя.

На този етап изобщо не може, а и не бива да се говори за спасяване на България, тъй като няма опасности, които да ни застрашават. Ако обаче продължаваме така активно да говорим, сами може да си създадем проблеми, предупреди Вучева.

Тя изтъкна, че на фона на повечето европейски държави сме с един от най-ниските дългове, най-ниските дефицити и няма страна, която да има такъв фискален резерв като нашия.

"Към момента фискалният резерв на България е около 8 млрд. лв. и ако от него се премахнат неприкосновените пера, каквито са Сребърният фонд, парите за преструктуриране на енергетиката и парите от ЕС, които по същество са чужди пари, остават около 1-2 млрд. лв., които биха били напълно достатъчни за покриване на дефицита в бюджета", изчисли финансистът.

Положението изобщо не е страшно и ако някой се опита да управлява бюджета както трябва, няма да има нужда нито от увеличение на дефицита, нито да се емитира дълг, обясни тя.

По повод предложението на президента Росен Плевнелиев за отваряне на кредитните досиета в Корпоративна търговска банка (КТБ) проф. Вучева посочи, че никъде в нормативната база не се предвижда подобна възможност. Именно заради това според нея е нужен специален закон за КТБ, който да изведе кредитите в отделна банка, за да може по тях да се работи и да се види дали ги има криминалните действия, за които се говори.

„Такава беше и първоначалната идея – да има специален закон за КТБ, но тя беше отхвърлена. Тя трябваше да бъде доразвита, а не да бъде потулена“, завърши професорът.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
9
 
35
 
! Отговори
Мади Дьо Пети преди 9 години
До ШланголюбМи така си е, да си го речем правичката
12
9
 
36
 
! Отговори
God преди 9 години
Защо трябва да има спец.закон за КТБ, за да си свършат институциите работата? Нима сега Банков надзор, прокуратурата, НАП и дори ДАНС ако се наложи, нямат правомощия по закон да проверяват всяка една кредитна сделка на КТБ и ако има нарушения по нея да не могат да се намесят? Пак се говори на ангро и просто не искат да се спази закона. За какво е тогава БНБ ако за всеки банков проблем ще правим специални закони?
11
12
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така е, но Росен Плевнелиев иска да краде чрез служебния кабинет, на който ще възложи задачата да изтегли външни заеми, които ще бъдат погълнати от самият него. Не случайно иска Народното събрание да даде повече права на служебния кабинет, така че той да може да тегли заеми, да приватизира, да пописва договори и така нататък, без да е избран нито от НС, нито от народа. Това е престъпление, за което Плевнелиев ще носи отговорност!
10
8
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази старица наистина разбира от икономика.
9
12
 
33
 
! Отговори
bez dumi... преди 9 години
samo v bg tibetskite mumii sa jivi,ce i komandvat.......
8
11
 
33
 
! Отговори
fakt... преди 9 години
dokato vkamenelosti.fosilii,necovekopodovni mutanti-ot vsicki partii i strukturi-resavat-po-dobre da doide apokalipsis....
7
9
 
39
 
! Отговори
до 1 преди 9 години
Бойко, ти ли си?
6
11
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На Борисов това са му заповядали неговите господари от Вашингтон. На тях не им харесва, че нашия дълг от поне 10 год. не расте. А пък който има кредит седи послушен и изплаща кредита. Такива са западните ни "приятели". За съжаление във всяка държава се намират предатели.
5
9
 
74
 
! Отговори
Реалист преди 9 години
До Бабетоможе да се каже - Питай и старило, и патило! Професорката говори умно, възрастта не е порок, а напротив, била е финансов министър в едно успешно служебно правителство!Дано се слушат в думите й, заслужава!Допитайте се до умните, за да изведат България от дупката, в която ни вкараха управляващите!
4
11
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Създава се опасен прецедент, тъй като само един човек назначава правителство, а този един човек може лесно да бъде манипулиран, а оттам да се зададе курса на цялата държава задкулисно. Служебното правителство трябва да стои с вързани ръце и единственото, което може да прави е да поеме някои стандартни функции на нормално правителство и да организира избори.
3
9
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Служебното правителство има само временна функция, до провеждането на избори. Ако на едно такова правителство се разширят правомощията, това автоматично изключва цялото население от управлението на държавата. Това е смисълът от изборите, народът решава кой и коя програма да дойдат на власт. Теглене на заеми, подписване на договори и стартиране на проекти не можее да се извършват от служебно правителство, както му се иска на Плевнелиев, само за няколко месеца могат да причинят щети за години напр
2
11
 
82
 
! Отговори
Бабето преди 9 години
Бабето е доста интелигента жена :)
1
41
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хах а бабето май е забравила едни 3 милиард дето трябва да се разплатят по емитирани бондове. *** то на нейната възраст сигурно не само това забравя :)))).