Отворете досиетата КТБ, за да свърши подмененият преход!

Плевнелиев поиска НС да се произнесе по кадровия проблем в БНБ
Обновена: 25 юли 2014 14:02 | 25 юли 2014 10:52,
104
Отворете досиетата КТБ, за да свърши подмененият преход!
Президентът Росен Плевнелиев Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев поиска пред парламента да бъде решен проблемът с КТБ. Той призова международни и български одитори да проверят всеки кредит в банката, да стигнат до всяка офшорка и да се намери кой е крайният получател на парите, за да му се потърси отговорност. Според Плевнелиев само така ще се сложи край на подменения преход в България и ще започне истинският.

Още по темата
„Вече изминаха 25 години от демократичния преход и не е казана цялата истина за принадлежността на политическия и обществен елит на страната към комунистическите тайни служби. Това беше грешка“, каза Плевнелиев и призова да не се допуска същата грешка.

„Децата ни няма да ни простят, ако не отворим досиетата КТБ. Ако допуснем истината за КТБ да бъде заметена, изтъргувана, ако превърнем досиетата КТБ в новата златна мина за изнудване на политици, както досиетата на ДС са сега, това ще е стратегическа грешка за държавата“, каза още държавният глава.

"Да се оцени точно дали има и колко е голяма дупката в тази банка. Ако има дупка – къде са отишли парите. Чрез механизмите на международната правна помощ за броени месеци може да се провери офшорка след офшорка, актив след актив, къде и кой е крайният получател и да му се потърси отговорност", обясни президентът.

"Ако се разкрие цялата истина за нерегламентирани връзки на политици, съдии, прокурори, общественици с КТБ, подмененият преход на България ще приключи, а истинският ще започне", категоричен е държавният глава.

Президентът поиска и парламентът да се произнесе по кадровия проблем в БНБ. „Ако това не се случи, апелирам минимум да не се политизира проблемът“, каза Плевнелиев.

Държавният глава поиска и лично от депутатите да подкрепят внесената от кабинета „Орешарски“ актуализация на бюджета на държавата и в частност на този на НЗОК.

Според Плевнелиев тя ще помогне „на всички институции, на болниците, на общините, на всеки един гражданин да не понесат върху себе си допълнителни негативи от политическата нестабилност в страната“.

Президентът призова за актуализация, за да се размразят две европейски програми, за да се осигурят средства за „достойните български строители, които от месеци не са получавали плащания за около 1 милиард и вместо да ускорят, са принудени да спрат работа. Плевнелиев поиска актуализация и за да се подпомогнат пострадалите от наводненията във Варна, Добрич и Велико Търново.

Президентът поиска от депутатите и да предоставят допълни правомощия на служебното правителство, за да могат да сключват договори и споразумения с чужди държави и международни организации за теглене на външни заеми.

Пред Народното събрание държавният глава отчете трудната политическа година, тежкото противопоставяне и личните нападки. Той отчете, че вече втора година в рамките на половин година се сменя трето правителство. Президентът потвърди поетите от него ангажименти да свика избори на 5 октомври и да разпусне парламента на 6 август.

Той използва правомощието си по Конституция да направи обръщение към Народното събрание. Заявката за това държавният глава направи след консултации с партиите в парламента, посветени на ситуацията след подадената оставка на правителството.

Вижте още във видеото:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
1
 
! Отговори
вложител преди 9 години
пълно безобразие, глупостите на тоя пудел! или връщате всички пари на хората и тогава отваряте досиета и данъчни ревизии, или парите ни потъват и тогава ми давате 196000 и за останалото не ви дължа никакво обяснение. това е банкова тайна и може да нарушавате закона! ако ще се гледат досиета - да се гледат във всички банки и от приватизацията и от еврофондовете, и от царските кражби насам! защо само в КТБ? Я дай досиетата за ИРИС, за бизнеспарка и за Каолин бе тарикат?! само настройваш ***!
75
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До КрасПроблемите ги има много преди ГЕРБ да се появи в политиката. за съжаление капацитета на упавниците е такъв, нулев. И като прибавим наглост и жажда за власт,съчетана с крадене на пари, резултата е налице.Пълен провал на цялостната политика, безност и мизерия за народа.На фона на това милиардери, кръгове,ширеща се престъпност и какво ли още не.Не е проблема в партиите, а в манталитета и в липсата на цели за цялостно развитие.Тук всичко е на парче и обслужва нечий интерес.
74
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Плевнелиев изрече една истина от която червените почервеняха още-повече!
73
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя на връзано куче леб не може да даде.аиде тъпите гербаджий скачайте на минуса.
72
18
 
5
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Този президент за пълна национализация на частната собственост ли говори???!!!Боже, къде живеем?!
71
22
 
11
 
! Отговори
Крас преди 9 години
Този президент е подлизурко и слуга на Бойко - не виждам как може да му се има доверие
70
23
 
10
 
! Отговори
Крас преди 9 години
От както ГЕРБ се появиха на политическата сцена започнаха проблемите в политиката - следователно ако искаме обстановката да се стабилизира трябва да прогоним Борисов и шайката му
69
18
 
6
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Като така и така е тръгнало на оставки днес, защо и президента не зарадва народа, като хвърли и своята и без това е само фиктивно на този пост
68
18
 
4
 
! Отговори
Ренета преди 9 години
В очакване съм да бъде излъчено поредното марионетно служебно правителсвто, което ще се кланя на ГЕРБ и ще се старае да задоволи всяка тяхна прищевка
67
18
 
5
 
! Отговори
Мая преди 9 години
ГЕРБ вече започнаха с възстановяването на полицейщината си, дано не им бъде позволено да върнат старата си порочна система
66
19
 
5
 
! Отговори
Емил преди 9 години
Ако трябва да започнем с промяната в обществото, трябва именно първо Роско да бъде изгонен от политиката
65
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Плевнята пак се изказа неподготвен.Досиетата в КТБ могат да се отворят само със специален закон.Кой ще го гласува в този момент?Пудела на Бойко,който иска актуализация на държавния бюджет и служебното правителство да взема заеми,за да може неговия началник да си харчи на воля,това не трябва да се допуска.
64
0
 
13
 
! Отговори
Чичко Паричко преди 9 години
Напоследък мастити икономисти непрекъснато потхвърлят - парите имат най много следи.Покажете следите Цацаровци. Докога ще ни заглавичквате. Може и Искренов да привлечете като експерт, та да обяви невъзможни срокове. Или пък направо сформирайте комисия начело с бат Волен, той и без друго скоро ще остане без работа. За заместник чукундура Бареков отдясно и Яне Янев отляво. Да пляснем с ръце и да се прегърнем щото ни остана само част от духа на Караджата ако въобще нещо ни остана.
63
0
 
16
 
! Отговори
Лора преди 9 години
А защо да се отворят само досиетата КТБ!?А защо да не се провери законността на придобитото имущество на топ бизнесмени и банкери,но не през последните 10г.,а от първите години на прехода-м/у 89г. и 2000г.,тия год.бяха златни за крупни далавери и крупни сделки.Спомням си от ония год.как изнасяха житото и царевицата в Македония,а след това същите ги внасяха пак оттам на двойни цени.Нима нямаше разграбване на Зл.пясъци и Сл.бряг!?"Перестройката"-разграбването на бълг.предприятия...и т.н.
62
11
 
7
 
! Отговори
истината! преди 9 години
а кога президента ще каже истината? защо той си позволява да мълчи когато го питат?
61
1
 
10
 
! Отговори
РЕКЛАМА преди 9 години
ИСКАТЕ ВАШИТЕ ПАРИ ДА БЪДАТ В СИГУРНИ РЪЦЕ И ПРИ ВИСОКА ЛИХВА,НИЕ ЩЕ ВИ ОСИГУРИМ НЕОБХОДИМАТА БАНКА ,това може да бъде само КТБ ЕЛАТЕ ПРИ НАС!!!!!!!
60
3
 
14
 
! Отговори
Ганка Коева преди 9 години
До АнонименНе става въпрос за досиета в ДС, а за банкови досиета. Кой теглил, колко върнал. Първо разберете текста и тогава се изказвайте.
59
2
 
6
 
! Отговори
ПРАВ ,НО И КРИВ преди 9 години
ДОБРЕ Г-Н ПЛЕВНАЛИЕВ АФИШИРА,НО ЩЕ БЪДЕ ЛИ ИСТИНАТА НА ЛИЦЕ,ИЛИ ПРАВИЛОТО"ЗА КОКОШКА НЯМА ПРОШКА,А ЗА МИЛИОНИ НЯМА ЗАКОНИ" ЩЕ ДЕЙСТВА КАКТО ПРЕЗ 25 Г.ПРЕХОД,ДЕМОКРАЦИЯ,НА МАФИИ,ОЛИГАРСИ,МУТРИ ВЪВ ВЛАСТА,ДАНО ПАТРИОТИЗМА ЗАГОВОРИ ПОНЕ ДА СЕ СЛОЖИ КРАЙ НА ПРЕХОДА И СЛОЖИ ИСТЕНСКИЯ ЖИВОТ НА ПРАВДА И СВОБОДА,А НА ГРАБЕЖИ,УБИЙСТВА НА СОБСТВЕНИЯ НАРОД.
58
19
 
4
 
! Отговори
Мунч0 преди 9 години
До АнонименСамо какъв мъж и половина, а и президент скала. Тоя убавец само бърка водата да създава условия за кръговете, които обслужва да грабят още. Само демагогия ... след 3 месеца всички политици ще се правят че не е имало проблем с КТБ.
57
6
 
9
 
! Отговори
MGS преди 9 години
Значи новите ни "спасители" ще са от друга банка.Тия дето били в КТБ са лошите, а другите мутри - росни китки.