Креди Агрикол България вече официално се казва ТБ Виктория

Промяната на наименованието бе вписана в Търговския регистър на 8 август
11 авг 2014 18:07,
8
Креди Агрикол България вече официално се казва ТБ Виктория
Снимка: Reuters

"Креди Агрикол България” ЕАД вече официално ще се казва Търговска банка "Виктория" ЕАД. Промяната на наименованието на кредитната институция бе вписано в Търговския регистър на 8 август (петък). Това се случва близо два месеца, след като Корпоративна търговска банка АД (КТБ) се сдоби със 100% от акциите с право на глас от капитала на „Креди Агрикол България” ЕАД и поставянето им под специален надзор от страна на Българска народна банка (БНБ).

Въпреки смяната на името и двете банки остават затворени за срока на особения надзор, който тече от 22 юни и който може да бъде удължен. Toва трябва да бъде ясно до 10 септември. Промяната все още не е отразена в регистрите на БНБ, според които двете банки все още притежават лиценз.

По силата на чл. 116, ал. 2, т. 2 от Закона за кредитните институции ТБ „Виктория” ЕАД не може да осъществява всички дейности, съгласно издадения ѝ лиценз за извършване на банкова дейност, информират от своя страна квесторите на банката Христина Стамова и Божидар Аршинков в съобщение, поместено на сайта на кредитора.

С поставянето на ТБ „Виктория” и на КТБ под специален надзор бяха отстранени от длъжност членовете на техните Управителни и Надзорни съвети. Членовете на УС на ТБ „Виктория” бяха Атанасиос Петропулос, Лионел Фулон, Георги Дренски и Деляна Пешева, а на НС – Франсоа Алфред Мари Пиншон, Венсан Жюлита, Жерар Маршан и Лоран Фромажо.

На 12 юни - веднага след прехвърлянето на собствеността от дъщерната компания IUB Holding на френската Credit Agricole на КТБ - се проведе извънредно общо събрание на „Креди Агрикол България ЕАД“ (вече ТБ „Виктория” ЕАД). На него бяха избрани новите членове на НС, които пък преди това вече бяха получили одобрение от БНБ. Това са Орлин Русев, Абдул Салам Мохамед Абдулах Ал Муршиди и Радосвета Василева. Решението за новия НС обаче не е вписано в Търговския регистър.

Квесторите на ТБ „Виктория” ЕАД информират още, че не е необходимо подписването на анекси и/или допълнителни споразумения към вече сключените с банката договори, както и че международните номера на откритите при нея банкови сметки (International Bank Account Numbers – IBAN) и бизнес идентификационния код (Business Identifier Code – BIC) на кредитната институция няма да бъдат променяни.

Наименованието на чужд език е Cоmmercial Bank Victoria, а адресът на управление е гр. София, район Оборище, бул. „Княгиня Мария Луиза“ No. 2, ет. 5.

Към 31 март 2014 г. ТБ „Виктория” е на загуба от 1,571 млн. лв. За първите три месеца на годината активите на банката намаляват с 16% до 403 млн. лв. при 7-процентен спад на нетния лихвен доход. За цялата 2013 г. трезорът бе на загуба от 14,655 млн. лв.

Съобщението за придобиването на ТБ „Виктория” ЕАД от страна на КТБ бе разпространено на 22 януари.

Още новини от света на бизнеса четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
0
 
! Отговори
до анонимен преди 9 години
До Анонименя се запознай кой е основния мажоритарен собственик на виктория и тогава говори. от такива като теб сме на това дередже, нищо не знае нищо не разбира ама да каже. сигурно си в някой умрял офис на застрахователна компания и се надяваш да ти се увеличи бизнеса. ама като си такъв *** едва ли ще го постигнеш, затова не ти остава нищо др освен да пишеш глупости. успех и бъди сигурен че от догодина виктория ще е в топ 5 , а ти пак ще се чудиш каква простотия да напишеш
6
0
 
2
 
! Отговори
коко преди 9 години
Незнам за неплатени отпуски, но май са започнали със съкращенията.. тогава за какво пускане на банките говорим и защо точно от тази банка, която можеше просто да я препродадат на някоя друга бг банка???
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ИскроваМи когато не разбираш нещо не се мъчи да мислиш ми.
4
2
 
2
 
! Отговори
искрова преди 9 години
не мога да разбера защо не пуснат служителите на банките в неплатена ми ги държат на работа и им плащат от заплати след като банките са на загуба.
3
4
 
13
 
! Отговори
финансист преди 9 години
След т.н. управление на БСП-ДПС-Атака-ДС-КГБ , който и да дойде на власт ще е като херувимче спрямо престъпниците и крадци на Банки от БСП и ДПС. Тези партии трябва да изчезнат от политическия живот на България иначе Държавата се закрива. В учебниците по история бъдещите поколения ше изучават как само за една година БСП и ДПС фалираха цяла Държава.
2
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А да работят (случайно?!) в тази банка някои с фамилии Плевнелиева и Йовчева? Да или не?! И един с името Плевнелиев иска ли да се теглят колосални заеми и да се замитат следите от престъпленията, пък и да се подхрани вълчият апетит на Боко и компания?
1
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е, баре сега лъсна, кой стои заз застрахователите "Виктория"....Имате ли застраховка там, беж през глава....