Няма възможност за междинен достъп до депозитите в КТБ

Румен Порожанов и Иван Искров изпратиха писмо до ЕК по казуса
Обновена: 11 авг 2014 19:44 | 11 авг 2014 19:20,
34
Няма възможност за междинен достъп до депозитите в КТБ
Снимка: Reuters

Възможността за евентуален междинен частичен достъп до депозитите в КТБ не е уредена съгласно действащото законодателство и не може да бъде осъществена без съответни законови промени, отбелязват в писмо до ЕК служебният министър на финансите Румен Порожанов и управителят на БНБ Иван Искров.

Както Dnes.bg съобщи, няколкостотин души с депозити в КТБ протестираха пред Българска народна банка. Вложителите в банката настояват да получат достъп до парите си още в следващите дни.

Министерството на финансите (МФ) и Българска народна банка (БНБ) не изключват възможността акционерите на Корпоративна търговска банка АД (КТБ) да се намесят при оздравяването й, но това би се случило едва когато бъде готова цялостната оценка на банката.

Още по темата
Ако след проверката собствениците не осигурят финансова подкрепа или собственият капитал на банката стане отрицателен, чак тогава лицензът на трезора ще бъде отнет и ще се пристъпи към изплащането на всички гарантирани влогове на клиенти на КТБ и на ТБ Виктория - новото име на Креди Агрикол България.

1,636 млрд. лв. би бил недостигът във Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), ако трябва да се направи това. Гарантираният размер на влоговете в КТБ е 3,685 млрд. лв., а в дъщерното дружество ТБ „Виктория“ - 55,1 млн. лв. Към 31 юли пък ФГВБ притежава 2,104 млрд. лв.

В съвместното писмо до генералния директор на дирекция „Вътрешен пазар и услуги” в Европейската комисия Джонатан Фол Порожанов и Искров отговарят на поставените на 1 август от Фол въпроси за състоянието на двете финансови институции. Те предупреждават за пораждане на риск за системата, ако недостигът от средства във ФГВБ бъде попълнен от търговските банки преждевременно.

"При прилагане на такъв подход, допълнителните средства, които ще бъдат събрани във Фонда от една авансова преведена премийна вноска от банките, ще бъдат приблизително 291 млн. лв., или крайно недостатъчни“, алармират те. Събирането на авансова премийна вноска би стопило печалбата на банките, което ще доведе до репутационен риск в системата, се казва в писмото.

МФ и БНБ изразяват готовност за предоставяне на държавна помощ, но при условие че Народното събрание гласува законодателни промени. В писмото обаче Румен Порожанов и Иван Искров посочват, че заради управлението на служебния кабинет на Георги Близнашки поне до 5 октомври това няма как да се случи.

"В случай че ФГВБ изплати гарантирания размер на депозитите в банка под специален надзор още докато се извършва проверка на финансовото й състояние и без да е установено, че същата е неплатежоспособна, може банката да остане без голяма част от своите вложители, което ще направи оздравяването й безпредметно и невъзможно“, продължава отговорът.

Порожанов и Искров уверяват, че намеренията на българските власти са да попълнят недостига на средства във ФГВБ, но посочват, че това би могло да се случи след предсрочните парламентарни избори на 5 октомври.

"Към настоящия момент Народното събрание не функционира и е невъзможно приемането както на промени в националното законодателство, ако такива са необходими, така и осигуряването на необходимите средства от държавния бюджет за допълване на недостига от 1 636,1 млн. лв., необходим за заплащане на гарантирания размер на депозитите в двете банки. Такива решения се очаква да бъдат взети от следващото 43-то Народно събрание“, пише в писмото.

От БНБ и МФ изразяват готовност за оказване на необходимото съдействие на компетентните европейски органи в рамките на своите правомощия за оценка на съответствието на действащото законодателство с европейското и изготвяне на законодателни промени, ако такива са необходими.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Gruio преди 9 години
Няма нито европейски нито български законодателен проблем да се изплатят парите на вложителите.Проблема е финансов,просто няма пари нито в банката нито в държавата.Цялото отлагане е до изборите,после само заем спасява положениет,лошото е че ще е за кратко.
25
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да ви дера и илюминатските банки, такова нещо немаше при другаря Тодор Живков!
24
0
 
5
 
! Отговори
Стамен преди 9 години
До Анонимен 28"Абе то и Сан Марино е 10 000 души,и Андора е там някъде...Кво им е лошото за живеене?"Без тея клоуни в парламента ще ни е скучно .Вечерта като се върна от работа и търся да чуя някоя новина каква глупост е направил Станишката Мишката или Бочко Милионеро Мафиото .
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СтаменАбе то и Сан Марино е 10 000 души,и Андора е там някъде...Кво им е лошото за живеене?;)))
22
5
 
5
 
! Отговори
Стамен преди 9 години
До сони" призовавам ЕС да навлезе с войски на територията на страната и да ни освободи от червената чума!"Аз това съм го мислил, примерно взривяваме пентагона и белия дом в Америка .Те обвиняват България за терористична държава и на окупират с войска .Но има проблем:1. Ако избият червената чума ще останем 10 000 души .2. Американската войска за един месец, ще се разболее от венерически болести и ще се оттегли . Както казваха американците: "вкусни и евтини -жените ви и киселото мляко "
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В бандитска България няма политика, няма партии има определени групировки, които много добре са си направили сметката как да управляват. Пример за това е източването на КТБ. Вложителите ще пият по една студена вода. Виновни няма да има и най малко наказани за тази гавра с бедният народ.
20
1
 
5
 
! Отговори
къв разбойко преди 9 години
никой не го е избрал - народа го изгони вече веднъж
19
7
 
7
 
! Отговори
За дребен вложител: преди 9 години
Тия ла"на ви ги забърка Русия и Газпром ,братле!В КТБ , беше съсредоточена цялата финансова мощ на Държавните предприятия , За да се финансира ЮЖЕН ПОТОК!Който директор не си прехвърлеше парите в КТБ , го уволняваха!Когато се разбра ,че ЮЖЕН ПОТОК Е МЪРТВЕЦ--руснаците си изтеглиха парите от банката!Останаха излъгани , дребните вложители !Тия от БСП и ДПС /Д.Пеевски/, веднага си дръпнаха парите ,още след събранието в Боровец!
18
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе вие който симпатизирате на която и да е било партия от луната ли падате ????За 25 години точно те съсипаха държавата и докараха хората до просешка тояга ,а вие спорите,кои били по готини !!! Мазохисти ли сте ???
17
4
 
6
 
! Отговори
ОТКРАДНАХА ПАРИТЕ ВИ преди 9 години
грозната истината е, че парите ви в банките не са гарантирани - нали уж трябваше да почнат да ги изплащат до 20 дни след събитието - какво стана - протакат да излъжат баламите да минат изборите - после да им покажат дървото и да им кажат, че парите им не са гарантирани
16
0
 
9
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
До момента квесторите са събрали около 1,5 милиарда, които са налични в КТБ така, че на практика недостиг във фонда за гарантиране на влоговете няма. За Иван Искров е ясно, че задачата му е да ликвидира банката, а този служ. министър или е кръгъл ***, или и той действа по задачата...Само не знам дали има такива ***, които след като 6 месеца няма да имат достъп до парите си да останат клиенти на банката, ако решат пак да я отворят. И въобще да държат пари в банки за някакви мижави 2-3%!
15
2
 
8
 
! Отговори
Цецо Слуша преди 9 години
И да мрънкате, и да протестирате банката ще отвори, като дойде бате Бойко .Неговата банка, ще купи за един лев КТБ . Ще върне парите на хората с влогове, а на теглилите заеми ще вдигне лихвата и ще събере имоти и пари . Това е трика, винаги да си в кацата със мед . А вие бедните, работете на две три работи за да ви стигат парите за преживяване .
14
2
 
8
 
! Отговори
ДРЕБЕН ВЛОЖИТЕЛ преди 9 години
НА ГОЛЕМИТЕ ВЛОЖИТЕЛИ ПАРИТЕ ОТДАВНА СА ДАДЕНИ,ДРЕБНИТЕ ЩЕ ГО ДУХАМЕ.ЗАЩО ТЯХ ГИ НЯМАШЕ НА ПРОТВСТА,ЗАЩО?
13
2
 
15
 
! Отговори
и ние идваме - 30 чо преди 9 години
Тази вечер идваме и ние пред BNB. Край с мирните протести. Пеевски ни ограби, Бисеро ни ограби, Доган, ***,Василев... и нито един не е в затвора. Това не е държава.Това е престъпна организация.Всички политици са срещу нас.От крадци нищо няма да получите. Дигайте се тази вечер пред БНБ. От Брюксел ще се намесят и ще защитат всеки претестиращ. Обещано и сигурно е.Край на мирните протести.Искаме си парите.
12
4
 
12
 
! Отговори
на бунт пред БНБ преди 9 години
Тази вечер 11/08 в 12 часа полунощ пред БНБ. Време е за бунтове.Защо Вежди Рашидов,Васко Кеца и Лили Иванова ги нямаше на протестите. Защото парите им ще ги плати Креди Агрикол.Защо си някой хора с чували си купиха преди седмица електрически автомобили? Защо моите пари ги харчи Бареков? Хора, давайте да се дигаме на бунт. Аз лично съм се подготвил с камъни. Ако ще да ме глобят ченгетата и без друго вече нямам пари. Гладен съм. Искам си парите. От Брюксел защо не се намесват?Само говорят.
11
4
 
14
 
! Отговори
тревога преди 9 години
Забелязвате ли нещо странно-големите вложители в КТБ Вежди Рашидов,Иван Костов,Стоян Алексадров,които доскоро обикаляха тв.студията и с треперещи гласове говореха,съвсем изчезнаха,успокоиха се и днес дори не се вестнаха на протеста пред НБ.Нещо обезпокоително има в тяхното спокойствие и отсъствие на реакция и си мисля,че те се уредиха по своя си начин, а шараните ще чакаме...
10
5
 
13
 
! Отговори
сони преди 9 години
Тъй като явно българският народ няма възможност сам да се справи с мафиотския режим, "управляващ" страната, призовавам ЕС да навлезе с войски на територията на страната и да ни освободи от червената чума! После ще въздадем правосъдие....
9
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Междинно предложение:Дайте възможност на хората да теглят до 100 евро седмично от депозитите си за най-належащи нужди.(После им приспаднете тези пари )
8
2
 
9
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
kato 4eta kvo pi6at tuk i ne me u4udva 4e 500 godini sme bili pod tursko robstvo,ediniq ne go interesuvalo toi nqmal pari tam ,drugiq edva li ne 6te iskara xorata koito sa zadelqli pari za 4erni dni al4ni i prestapnici,toi ako imal pari 6tql da gi izde i izpii,nqmal da gi vnasq v banki,prosto pove4eto xora ne razbirat 4e tova e prestapna sxema i ako ne badat nakazani vinovnicite vse edno 4e se vra6tame v mutrenskite godinini
7
3
 
11
 
! Отговори
Банкер преди 9 години
Червените другари не спат денонощно , защото този път номера им с кражбата на банката май няма да мине. През 1997 г. окрадоха всичките спестявания на народа , а глупаците пак гласуваха за тях. За това сега пак да гласуват за престъпните партии БСП и ДПС.