Всяка лишена от логика цена на тока ще се отрази на клиентите

Според ЧЕЗ трябват 150 млн. лева годишно за развитие на мрежата
19
Всяка лишена от логика цена на тока ще се отрази на клиентите
Снимка: Булфото, архив

ЧЕЗ предлага делът в крайната цена за клиентите на компаниите от групата в България да бъде възстановен до равнище, което ще позволи поддържането на най-дългата електроразпределителна мрежа в страната, над 60 хил. км и осигуряване на обслужването на над 2 милиона клиенти.

Още по темата

Негативните финансови резултати на компаниите от групата на ЧЕЗ са показателни за сериозния недостиг на средства за тях и за съществуващите диспропорции в сектора. Рязкото намаляване на приходите значително ограничава възможностите за поддръжка на мрежата и създава риск от повишаване на аварийността, обявиха от компанията.

От ЧЕЗ добавят, че от началото на 2013 г., компаниите от групата в България са инвестирали 133 милиона лева в мрежата и в подобряване обслужването на клиентите си.

През същата година Държавната комисия за енергийно и водно регулиране намали с 90% дела на ЧЕЗ в крайната цена за битовите потребители и дори след 2-процентното увеличение на цената от 1 юли 2014 г., делът на ЧЕЗ продължи да намалява и компаниите отчетоха загуби, допълват в официалното си становище.

За първите шест месеца на 2014 г. „ЧЕЗ Електро България” АД е отчела загуба в размер на 6,6 милиона лева, а „ЧЕЗ Разпределение България” АД – близо 5 милиона лева.

Експертните оценки показват, че са необходими близо 150 млн. лева годишно за обновяване и развитие на мрежата. Необходимо е признаването и на допълнителни разходи, свързани с функционирането на балансиращ пазар и новите задължения, които се вменяват на операторите чрез промените в законодателството. За съжаление, тези факти и обстоятелства досега не бяха отчитани от ДКЕВР, заявяват от компанията.

Според тях, всяко отлагане предприемането на корективни мерки и всяко ценово решение, лишено от икономическа логика и обоснованост, водят до допълнително aкумулиране на дефицити и необходимост от все по-голям обем средства, което неминуемо ще се отрази в крайната цена за клиентите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: ЧЕЗ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вдигат цената на тока, а на тях им намалели приходите.. нагла пасмина.
12
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Енергиен борд-"Вълци пазят стадото".Кой от тях има интерес от задържане и намаляване на цената на тока-НИКОЙ!Да знаят,че ако се вдигне цената на тока,това ще е краят на нашата политическа класа!Да се публикуват заплатите на всички в енергетиката-и на работниците.Скоро гледах една сватба на енргетици от Раднево-това може да се види само в Холивуд!
11
0
 
44
 
! Отговори
Самокоски Енергетик преди 9 години
Омразните ЕРП-та само събират парите, но ги предават назад по веригата. Истинските кръвопийци са НЕК, БЕХ и ЕСО - там е заровено кучето.
10
11
 
35
 
! Отговори
Мунчо Токаджията преди 9 години
Реалната цена на тока в БГ е поне с около 60% над тази в момента. Зная, че ще ми нацъкате минуси, но това е истината. А тя много често горчи ...
9
1
 
39
 
! Отговори
Колю Жицата преди 9 години
Е как, логиката е една - повече печалби, другото е мижи да те лажим!
8
1
 
42
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 9 години
Когато видя фалирало ЕРП тогава ще им повярвам. До тогава никакво пипане на цената. Да намалят седемцифрената заплата на ЧЕЗ и ще спестят малко
7
4
 
32
 
! Отговори
До 8 преди 9 години
В парцел 8 на Централните софийски гробища! Ако не ти се живее ела при мен!
6
1
 
32
 
! Отговори
Georgi преди 9 години
Spored men vmesto da produljava vlaganeto na pari v chastni izmerkqrski kompanii po skoro CHEZ da zeme da namali cenite i da ne drunkat prostotii, che ne moje li zashtoto zimata pak schupeni stukla na ofisi shte ima i boi s policiqta. To ne che golqma faida shte ima ot protestite tui kato milioni selqni shte si sedqt na selo pred pechkata na durva zashtoto razbirate li tqh ne gi zasqga no barim malko tupur lumpur da ima pak SAMO VUV VARNA kakto vinagi.
5
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде си бай тошо??????
4
2
 
50
 
! Отговори
Оня с коня преди 9 години
Не давайте пари на ВЕИ, да си печелят от продажбата на пазарна основа. Вече сме си изпълнили квотата по програма 2020. ЕРП ако не могат да се справят има си начин, обявяват фалит или се отказват като се продават. Има и начин държавата да ги обяви в несъстоятелност поради един куп причини. Лошото е, че нашите политици не им стиска, нямат топки с други думи.
3
0
 
38
 
! Отговори
Ляпчо преди 9 години
А, тази зима ще се спогодим с РПТ-тата, со кротце и со благо...
2
2
 
55
 
! Отговори
неутрален преди 9 години
Ако българинът не се вземе в ръце по-добре да се задраска България от картата. Има ли *** който да вярва на борисовите РПТ-та защо специалистите не излезнат и да обяснят на народа че мрежата един път като се направи не свършва(защото не е вода да се изпари) а остава завинаги освен това НЕ РПТ-та построиха мрежата а тя си беше построена от доста години при 8 милиона българи. Нека да се обясни че половин България не я ползва защото са в чужбина и не само че не инвестира а дори не се подържа
1
4
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами ЧЕЗ щом твърди, че търпи загуби, да се маха! Някой да ги задържа насила в България?!

Спонсорирани публикации