Вучева: Акционерите в КТБ може би ще представят конкретни предложения

"Държавата може да участва в спасяването на КТБ чрез заем, а бюджетът да бъде гарант"
2 сеп 2014 11:12,
11
Вучева: Акционерите в КТБ може би ще представят конкретни предложения
Снимка: Ройтерс

До момента БНБ спазва графика, който е обявила по дати по отношение на действията ѝ в ситуацията с КТБ, заяви пред TV7 финансистът проф. Христина Вучева по повод последната информация от БНБ от вчера, че акционерите на КТБ са декларирали принципни намерения да представят конкретни предложения за оказване на капиталова и ликвидна подкрепа на КТБ.

Тя разтълкува това като принципна нагласа, че основните акционери ще представят по-конкретни предложения.

И добави, че става все по-трудно да се постигне резултат, който да удовлетвори всички, защото интересите са много и разнопосочни – на БНБ, вложители, акционери, кредитополучатели.

Тези интереси трябва да бъдат контролирани от БНБ по закон, посочи финансистът. Вучева напомни, че обезпечаването на обществения интерес е отговорност на централната банка и тя трябва да контролира, и то без вмешателство от когото и да е отвън, от който и да е държавен орган.

„БНБ не може да получава съвети нито от президента, нито от държавата, нито от политическите сили. Това е недопустимо по закон. Тя трябва самостоятелно да решава”, каза експертът и изрази учудване, че ръководството на централната банка е имало срещи с президента и с политически сили.

Вучева посочи, че предстои следващият парламент да избере нов управител на БНБ, при условие че Иван Искров е заявил готовност да подаде оставка.

Гарантираните депозити до 196 хил. лева, чиито лихви са договорени по преференциални договори, са извън обект на гаранция. Това са влогове с различна лихва от официално обявената от банката и затова е логично тези депозити да не са в обхвата на гаранционния фонд, добави още финансистът.

Тя уточни, че банките имат право да договарят такива влогове по преференциални лихви и това не е нещо ново, но става въпрос за уговорки само при големи суми. "Всяка банка има право да прави такива преференциални договори", поясни финансистът.

Вучева отново коментира, че ликвидацията на КТБ ще струва най-скъпо на държавата и на обществото. Тя посочи, че това би означавало, че ще се изплатят всички гарантирани влогове, които са в размер на 3,4 милиарда лева, докато във Фонда за гарантиране на влоговете (ФГВ) има 2,2 милиарда лева. Вучева поясни, че по закон ако на ФГВ не му стигат парите, а в случая не му достигат 1,2 милиарда лева, има право да поиска от търговските банки авансово, има право и да увеличи вноската на банките в този фонд или да потърси заем. Експертът обаче уточни, че ако става въпрос за бюджетни средства, те могат да бъдат заем, а бюджетът да бъде само гарант.

Още бизнес новини може да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
3
 
! Отговори
чобанов преди 9 години
точно за термините. проф. вучева не е прочела закона за гвб. говори за преференциални депозити не били гарантирани. в ктб половинота са префернциални безсрочни депозити .,предлагат се публично от 2003г. при обявена лихва.тона е стандартен депозит -виж скалата за станд. лихв. проценти на ктб. така че не са гарантирани привилигерованите депозити,г-жа вучева.когато се изказвате бъдете точна ,това не е да четете бълг. народни приказки например.
6
4
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Ами взел ги е Цветан Василев, нали той е едноличен собственик на "Бромакс" ЕООД! А и явно не сте на ясно, какво се случва в една частна банка, там единствено и само мажоритарния собственик се разпорежда! Той е като феодал, каквото каже, това става, така е във всички частни структури в България! Но за съжаление после плащат дребните риби!
5
0
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Уважаема г-жо Вучева,Бъдете по-прецизна с термините. Съгласно ЗГВБ става дума за "ПРИВИЛЕГИРОВАНИ лихвени условия", а не за "влогове по преференциални лихви". КТБ предлагаха Преференциален безсрочен депозит, в който се казва, че по настоящия договор банката не предоставя ПРИВИЛЕГИРОВАНИ лихвени условия.
4
4
 
7
 
! Отговори
серсема преди 9 години
На кой му пука за депозитите в КТБ? По-важното е да се накажат убийците на ягуара Алонсо. Това е най-ужасното престъпление за целия преход.
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бандитският план за грабеж на Прас и на Цацата видимо се проваля.
2
1
 
15
 
! Отговори
питаща преди 9 години
къде ще остане вярата ни в банковата система ? къде са гарантираните пари ? това може да се случи само в мафиотските структури . Тази банка е такава и това е . Никой още не казва ,кой е взел парите и кой е виновен ? Всички са пуснати от следствието и се издирва неизвестния извършител............Брей каква система - като самата държава !!!!
1
1
 
14
 
! Отговори
?!? преди 9 години
Лично аз искам да знам, кой е взел от КТБ с какви ги е обезпечил и защо не ги връща? А ако не са ги обезпечили, кой е допуснал това в банката и в БНБ и зашо нямат обвинения от прокуратурата.