Акционерите в КТБ без конкретни предложения към БНБ

Декларират обаче принципни намерения за евентуални действия
Обновена: 1 сеп 2014 18:24 | 1 сеп 2014 18:19,
29
Акционерите в КТБ без конкретни предложения към БНБ
Снимка: БТА

Двата най-големи акционера в Корпоративна търговска банка (КТБ) АД – „Бромак“ АД, и Фондът на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман (ФГДРСО), са отговорили на искането на Българска народна банка (БНБ) до края на август да представят своите конкретни предложения за оказване на потенциална капиталова и ликвидна подкрепа на КТБ в съответствие с действащото българско и европейско законодателство.

Цветан Василев, който е едноличен собственик на капитала на „Бромак“ АД, и фондът не отправят конкретни предложения и финансови ангажименти, но декларират принципни намерения за евентуални бъдещи действия, информират от пресцентъра на централната банка.

По-конкретно, Цветан Василев е съобщил, че в следващите дни инвестиционна компания ще внесе в БНБ и ще предостави на правителството структурирано предложение.

От своя страна, ФГДРСО е заявил намерение за създаване на консорциум от инвеститори, които ще направят предложение за преструктуриране на КТБ.

Това предложение ще бъде основано на оценката на активите, която в момента се извършва от квесторите; на допълнителна оценка („дю дилиджънс“, т.е. финансова и правна - бел. ред.) и на адекватна държавна подкрепа от страна на българското правителство, уточняват от БНБ.

Още по темата

На 22 август БНБ изпрати писмо до най-големите акционери в КТБ с призив за предоставянето на конкретни предложения за бъдещето на банката. На 25 август Цветан Василев информира, че работят съвместно с Фонда на Оман по план за преструктуриране на финансовата институция.

Ден по-късно съдът запорира имущество на Цветан Василев. В края на миналата седмица пък служебният финансов министър Румен Порожанов съобщи, че се обсъждат варианти за частичен достъп до всички депозити в КТБ. За днес - 1 септември - пък бе насрочен поредният протест на недоволни вложители.

От централната банка потвърждават своята "готовност за поддържане на конструктивен диалог и обсъждане на различни законово допустими пазарни решения и предложения от сегашните акционери на КТБ". Работата по оценката на състоянието на банкова група КТБ продължава. Крайният срок за окончателната оценка на качеството на активите е 20 октомври.

„Отговорите на акционерите потвърждават безспорния факт, че в този случай не съществуват бързи решения с мигновен ефект“, допълват от БНБ в прессъобщението.

Още новини от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
12
 
! Отговори
само един въпрос преди 9 години
Уж на КТБ и има нещо, сало че само месец по-рано БНБ казва банката е ок всички показатели са отлични и може да придобие Агрикол. КАК Е ВЪЗМОЖНО ТОВА ДА СЕ СЛУЧИ?
14
0
 
5
 
! Отговори
www преди 9 години
Това е да можеш!? Ем да си на сайта на Интерпол, ем да си комуникираш с БНБ.interpol.int/notice/search/wanted/2014-45587Ама и ония от Интерпол трябва малко да се поразкършат, да кажат на уеб дизайнерите си да ъплоаднат допълнителна секция за издирване, озаглавена "Търсени институции". И тя да включва заповеди за арест на всички служители в тези институции. Да ме прощават водопроводчикът, дърводелците и чистачките - ама и тях. Всички са вътре!
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как са пратили писмо до Василев и как той е отговорил, нали го търсят по широкия свят? Иначе банката никой не би могъл да я спаси според мен. Само си играят и бавят нещата, БНБ да може да накисне новото правителство. Само че политиците показаха че не са прости - върнаха им топката веднъж, ще го напрвят пак. БНБ са виновни за всичко - те бяха зависимите хора които позволиха това да се случи. Удобно си затваряха очите до момент в който беше късно за обрат. Да дават по 100 000 евро и толкоз.
12
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искров след 20 октомври ако не се върнат парите жална ти майка добре го запомни.*** такава фирмата ми фалира и цялото ми семейство също.оправи нещата защото ще се плаче.човек като загуби всичко върши глупости.
11
1
 
12
 
! Отговори
Черен Петър преди 9 години
Аз ще оправя КТБ. Дайте ми я за 1 долар. Хайде малко да се набутам - нека бъдат 2 долара.То все някъде там в трезора са останали още един-два чувала.Пък и аз няма да се моля на крадците, източвали банката и да им пращам писма от сорта: мммоля ви, върнете парите.С пушка срещу челото и всички лоши и хубави кредити ще се обслужат веднага.Банката е работила на скрито и тъмно, нощно време. Затова си има и нощни съдии, които раздават правосъдие. Който има пари тук, ще ги намери там. Треперете!
10
2
 
9
 
! Отговори
andros преди 9 години
По всякакъв начин се опитват да прикрият факта, че са окрали де що има лев, дори от гаранционния фонд. Честито на *** дали си парите там. Същото заслужават и тези в банката на Цеко.
9
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-голямата кражба на престъпниците! Честито на алчните!
8
0
 
8
 
! Отговори
Pinko преди 9 години
"Цветан Василев, който е едноличен собственик на капитала на Бромак АД"Хора, айде малко по професионално, малко поне. Ако е едноличен собственик на капитала не бива ли да е ЕАД. Сега верно няма да обърне смисъла на темата, но създавате едно чувство за недоизпипана работа и вие ....
7
3
 
8
 
! Отговори
SS преди 9 години
Аз едно нещо не мога да разбера. Цветан Василев все съобщава нещо отнякъде си. Ами нали уж имало заповед за негов арест- дребна работа е органите да се докопат до него. Като го прилапат - да видим какво ще обяснява тогава.А КТБ е кауза пердута. Вложителите ги работят по метода на протакането (или размотаването)
6
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има Фонд за гарантиране на влоговете, в който трябва да има 2.5 млрд лв. Гарантиранети влогове в КТБ (сумите до 196 хил лв) са на обща стойност около 1.8 млрд лв. Така че могат да бъдат изплатени от Фонда.Но играта е друга - тези с големи влогове (като Веждито и други с по 2-3 и повече млн) ще изгорят доста. А и не е само той - има доста видни герберасти, а и не само. Играта на мошениците е покрай гарантираните влогове да могат да изплатят милионите и на аверчетат си. Затова се бавят.
5
4
 
8
 
! Отговори
до 1 преди 9 години
Бат ти Бойко през месец май отпразнува 3-ия си милиард. Какво са за него 200 млн - муха го ухапала.
4
0
 
16
 
! Отговори
бнб преди 9 години
До Purkoв касите има 1млрд близо, освен това всеки месец постъпват милиони от връщане на кредити
3
1
 
18
 
! Отговори
Purko преди 9 години
Как така КТБ и Креди Агрикол/Виктория нямат пари да изплащат депозитите на вложителите? В същото време двете банки изплащат заплати на множество служители, които не работят и се занимават със смяна на рекламите на "Креди Агрикол" с нови на "ТБ Виктория", които струват доста пари. Откъде са парите, освен от депозитите на хората?Иван Искров има да дава доста обяснения...
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе ясно е, че никой нищо няма да върне и че нищо няма да се направи по въпроса.КАКВО УВЪРТАТЕ, НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА?!?Поне да имаше честни политици, да му ... м.....а да му ... . Поне да ми каже "абе да, мошеник съм, от нищо друго не разбирам освен крадене", пак ще гласувам за него.
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
))) - бат бойко ще върне парите..... - то ако той не може кой? хехехехе

Спонсорирани публикации