БНБ удължи надзора над КТБ до 20 ноември

Акционери и инвеститори трябва да заявят плановете си за преструктуриране
Обновена: 17 сеп 2014 12:01 | 16 сеп 2014 18:32, Екип на Investor.bg
95
БНБ удължи надзора над КТБ до 20 ноември
Снимка: Ройтерс, архив

УС на БНБ е взел решение за удължаване срока на тримесечния специален надзор за КТБ АД и ТБ „Виктория” ЕАД с още два месеца, съответно до 20 и 22 ноември (при максимално възможно удължаване по закон от още три месеца - бел. ред.), съобщи централната банка.

Още по темата
БНБ указва на квесторите на КТБ АД най-късно до 20.10.2014 г. (както вече бе обявено - бел. ред.) да внесат в БНБ цялостна оценка на активите на КТБ АД, извършена от трите одиторски компании – „Ърнст и Янг Одит“ ООД, „Делойт одит“ ООД и „Афа“ ООД. Съответно до 31.10.2014 г. трябва да представят в БНБ отчет за капиталовата адекватност на КТБ АД на база изготвената пълна оценка на активите и след извършване на съответни счетоводни операции.

На база резултата от оценката на активите на КТБ АД, докладваното съотношение на капиталовата й адекватност и заявените инвестиционни намерения от EPIC (European Privatization & Investment Corporation) в периода от 01.11.2014 г. до 20.11.2014 г. трябва да бъде взето окончателно решение относно КТБ АД, изтъква централната банка.

Преди да се направи ясна оценка на качеството на активите и капиталовата адекватност на КТБ АД, не е възможно да бъдат взети икономически обосновани и правно обвързващи решения за бъдещето на банката, посочва БНБ.

В периода от 28.10.2014 г. до 20.11.2014 г. ще бъде предоставена възможност на акционерите и други потенциални инвеститори, заявили желание за преструктуриране на КТБ АД, да отправят предложение, съдържащо конкретни финансови и правни ангажименти за предоставяне на капитал и ликвидност. Това ще стане на база резултата от оценката за състоянието на КТБ АД и докладваното съотношение за капиталова адекватност, отбелязва централната банка.

Към настоящия момент продължават да са налице условията, довели до поставяне на КТБ АД под специален надзор. Банката продължава да изпитва остър недостиг на ликвидност за изпълнение на задълженията си към депозантите и други кредитори, които са в размер общо на 6 227 521 хил. лв. към септември 2014 г., а за ТВ „Виктория” ЕАД възлизат на 285 786 хил. лв., уточнява БНБ.

С оглед на това, че „КТБ“ АД е поставена под специален надзор поради недостиг на ликвидност, тя не може да предостави ликвидна подкрепа на своята дъщерна банка ТБ „Виктория“ ЕАД. Съответно ТБ „Виктория“ ЕАД не разполага с ликвидни активи, които да отговарят на изискванията на Наредба № 6 на БНБ, и срещу които тя да може да получи ликвидност от БНБ по реда на правилата за кредитор от последна инстанция, посочва БНБ.

Независимо от факта, че оценката на активите и надзорните отчети на ТБ „Виктория“ ЕАД показват, че към този момент банката посреща регулаторните изисквания за капиталова адекватност, банката не може да получи държавна помощ, тъй като при разрешаването на такава помощ от Генерална дирекция „Конкурентоспособност“ на Европейската комисия (ЕК) ТБ „Виктория“ ЕАД, трябва да се разглежда като част от групата на КТБ и изискванията за държавна помощ трябва да са изпълнени от групата като цяло, уточнява централната банка.

На този етап, предвид неяснотата по отношение на капиталовата адекватност на КТБ АД не може да се докаже пред ЕК, че групата КТБ има достатъчно ниво на капиталова адекватност за кандидатстване за държавна помощ.

Към момента единственият източник за осигуряване на ликвидност на ТБ „Виктория“ ЕАД е продажба на неликвидни активи – портфейл от кредити. На тази основа бяха дадени предписания на квесторите на ТБ „Виктория” ЕАД да предприемат действия по оздравяването на банката, които предвиждат подготовка за провеждане на тръжна процедура по продажба на обособени части от кредитния портфейл на банката, оптимизиране на административните разходи и осигуряване на операционна самостоятелност.

Получените писма за заявен интерес за оздравяване на КТБ от EPIC като представител на най-големите акционери на тази банка, дават основание да се очаква, че предложенията могат да касаят и ТБ „Виктория“ ЕАД като дъщерно дружество. При това положение е възможно евентуалното трансформиране на по-голяма част от активите на ТБ ”Виктория” ЕАД да не съответства на плановете за преструктурирането на цялата група КТБ от страна на нейните основни акционери.

В този случай е възможно да не се вземе окончателно решение за продажба на кредитния портфейл с цел ТБ „Виктория” ЕАД да бъде третирана като част от групата и да се търси цялостно решение. Поради това е необходимо срокът на специалния надзор, наложен върху нея, да се удължи и синхронизира с този на „КТБ“ АД, което ще позволи вземаните решения да са съгласувани помежду си.

Който и от вариантите да се приеме, се налага удължаване на срока на специалния надзор върху ТБ „Виктория” ЕАД поне с два месеца, изтъкват от БНБ.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още по темата: БНБКТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
20
 
! Отговори
КТБ вложител преди 9 години
Всички на ПРОТЕСТ пред БНБ !!!Днес КТБ, утре всяка друга банка ще попадне под ударите на БНБ и стоящите зад Искров кукловоди. Следва рападането на Валутния борд и 1 Евро = 5 Лева, така ще се обесценят кредитите в левове на кукловодите !Да бъдем СОЛИДАРНИ сега, утре вие може да сте следващите потърпевши.
36
7
 
19
 
! Отговори
да бе преди 9 години
Да не се занимават с глупости а цялата про Руска шайка негодници начело с Орешарски и Станишев да бъдат изгорени на клада пред парламента!
35
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А осъществявала ли е Сметната палата контрол върху Гаранционния фонд?
34
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Брюксел-великата империя.Как защитихте българите-европейци?Не Брюксел,а МИЖИТУРКИ сте.Всички вие-евро депутати и евро администратори.Само плашите гаргите и бълг. политици безчинстват над труповете ни.Как ни защитихте от нашите политици?Къде е Евро съда,къде е евро полицията.У-у-у-ууууу.Мижитурки сте вие.България,нали е в Европа?Мизерници сте вие като нашите политици,които не искат да плащат кредититр си от КТБ.Брюксел не ни защити,край!Ще гласувам срещу ЕВРОПА,срещу Брюксел.Анатема.
33
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 30Така е, никой н закрива пирамиди докато има баламурници да внасят. Когато баламурниците свършат бизнеса трябва да се закрие елегантно т.е и вълкът сит и агнето цяло. Въобще кой нормален чиляк ще си държи парите в българска банка - питайте Веска Меджедиева ориентировъчно е в ЮАР.
32
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
една бомба за тая държава и да се свършва всичко, но първо ще разчекнем управляващите
31
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Повече никога пари в банката.Ще ги заровя в земята,но никога в банка.НИКОГА!
30
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гласувайте за Атака,за да може да вкарат в затвора сегашните политици-БСП,ДПС,ГЕРБ.Окрадаха ни.Така ще държат банката до края на света и няма да си платят ктедита,който дължат.Парите Ви ще се обезценят много скоро.Казах Ви да излизаме вечер с камъни пред парламента.
29
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гaрaнционния фонд съществувa сaмо нa книгa. Реaлно пaри нямa. Вaсилев определено не е светец, но бaнкaтa щеше дa си рaботи до ден днешен без проблем, aко не бяхa игрите нa пеевски, цaцaров, искров и борисов.В крaйнa сметкa никой не зaтривa сaм печеливш бизнес. A бaнкaтa рaботеше по нaчин, от който остaнaлите бaнки могaт сaмо дa се учaт.
28
3
 
16
 
! Отговори
BBisPedal преди 9 години
Заради безпрецедентния опит да създаде хаос в Държавата, чрез внушаване и целенасочено поддържане на неверни слухове за банкова ликвидна криза, на лицето Бойко Методиев Борисов (Боко Тиквата) - бивш премиер на Републиката и лидер на организираната престъпна група "ГЕРБ" трябва да бъде снет депутатския имунитет. След което същият да бъде незабавно задържан под стража с предявено обвинение за вредителство със саботажна цел - деяние, съставомерно на чл. 107 от НК. Това е пътят за овладяване на възникналата банкова криза!
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чл. 7. (1) Създава се Фонд за гарантиране на влоговете в банките.(2) Фондът е юридическо лице със седалище София.(3) (Доп. - ДВ, бр. 153 от 1998 г.) Фондът се освобождава от заплащането на държавни и местни данъци и такси само по операциите по гарантиране на влоговете.(4) Сметната палата упражнява контрол върху дейността на фонда.(5) Фондът се преобразува, прекратява и ликвидира със закон.(6) При ликвидация на фонда след изплащането на задълженията му остатъкът от неговото имущество се разпределя между банките пропорционално на вноските, платени от тях, с изключение на тези банки,
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
EEE KOLKOTO E OTKRADNAL SEGA SHTE SI PLATI GARANCIATA IMASI ZASHTITA
25
1
 
10
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
до 25Ако имаше хората до сега да са си получили парите и да са забравили за случилото се. Изглежда няма. Така де, има но само на приказки. На практика няма.
24
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има ли Гаранционен фонд или няма. Има ли защита на влоговете в банките или няма.
23
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
явно наистина никои от вас не иска да разбере истината за банките,пари няма да видите за жалост от ктб а много скоро и от другите банки,замислете се малко, 5 год не пускаха кредити а и те плащат лихви и имат разходи,дори и да почнат да раздават кредити колелото вече е ръждясало и трудно ще се завърти/ за жалост това е грозната картинка в БГ и народа няма думата,може да ви ги върнат на правнуците ви в ценни книжа или други хартиики
22
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А кой пусна надзорниците в отпуск??? КОЙ КОЙ КОЙ ? И колко пъти отлагахте отварянето на банката. Никой не вярва, и скоро ще има масови протести и бягане презглава от високоплатени банкови длъжности. Искров и 48 000 заплата няма да могат да го задържат.
21
1
 
16
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
Жалко за хорицата, които са държали активите си в тая банка. Както е тръгнало с тия отлагания парите скоро време няма да си ги видят.
20
1
 
14
 
! Отговори
Samo minavam преди 9 години
Ще ми се да вярвам,че тези 206 милиона са за политическа корупция.Но не твърдя,че Василев е светия.Ще стане като Вальо-Топлото,защото някои проговори ли .....много лошо.Дерзаите роби,влогове да има за да има какво да се краде.
19
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само в България може да видите нагли типове, безочливи, бесрамни, доверието в поверените им институции е РАВНО на нула, а те се натискат и не падават оставка.
18
0
 
34
 
! Отговори
Ники преди 9 години
Умориха и без това осакатения, изнемощял, обосял, одрипавял народ! Не ви ли е срам, как може да крадете от тези дето са заделили от залъка си - СРАМ, голям СРАМ !