Винаги народът плаща грешките на политиците!

Скокът на тока ще е по-близо до 10%, прогнозира експерт
Обновена: 18 сеп 2014 14:23 | 18 сеп 2014 10:15, Веселина Йорданова
136
Винаги народът плаща грешките на политиците!
Снимка: flickr

Увеличението на тока от 1 октомври ще е с над 5% и по-близо до 10%, прогнозира енергийният експерт проф. Атанас Тасев пред БНР, след като вчера енергийният регулатор ДКЕВР обяви, че цената на електроенергията ще се повиши с до 10%.

Още по темата
По думите му започва да се реализира сценарият за плавно повишаване на цената на тока. Той напомни, че тя може да се променя на всеки три месеца.

Тасев заяви, че се налага цената на тока да бъде увеличена заради неправилни политики, довели до дефицит в Националната електрическа компания.

„Около 1,5 млрд. лв. е дефицитът само в НЕК“, посочи експертът. Тасев коментира ситуацията с думите, че винаги народът плаща грешките на политиците.

Според него досега реално сме били кредитирани поради неправилна политика и сме плащали по-малко, отколкото е трябвало.

"Дупката е огромна и държавата трябва да плати, а тя няма буфери и като резултат енергетиката може да се срути. Може да започне онзи сценарий с дискотеката“, заяви Тасев, намеквайки за режим на тока.

„Сметките са ясни, първата стъпка е 10%. От 2010 година досега токът е увеличен почти два и половина пъти и никой не реагираше. Но дойде кризата и хората реагираха“, коментира още експертът.

Във връзка с опасенията на управляващите, че през зимата може да има нова газова криза заради напрежението между Русия и Украйна, Тасев каза, че ситуацията е различна от 2009 г., когато кризата е била чисто икономическа, а сега проблемът е геополитически.

„Тогава имаше икономическа война между Русия и Украйна, сега там се води истинска война, може дори да има газов тероризъм, да гръмне например тръба. Европа вече се запасява, това е сериозен индикатор. Ние можем да издържим около 90 дни при силно ограничена консумация“, смята Атанас Тасев.

Според него не трябва да чакаме да се разрази газовата криза, а трябва всички солидарно да участват – големите потребители да си купят газ и докато е време, да го депонират в газохранилището, защото след това "ситуацията ще бъде изключително тежка за всички".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
5
 
! Отговори
раузер преди 9 години
за чак толкова колонизирана държава и това е добре изборите са само вушение че нещо зависи от тнр гласоподаватели гласуваите със камъни идърве другото е цв василев тиква цвък цвък и тнт
62
0
 
7
 
! Отговори
Миро преди 9 години
ама защо за 5 години ще се повиши 2.5 пъти ... кое се е повишило 2.5 пъти от разходите ?
61
3
 
8
 
! Отговори
до 86 преди 9 години
Костов. Заради такива като него отрасли с национално значение като енергетика, телекомуникации, води, природни богатства и прочее станаха частни, а по-лошото е, че тези частници са чужденци, т.е. понеже си глупав да ти го обясня - ПАРИТЕ ЗАМИНАВАТ ОТ БЪЛГАРИЯ В ЧУЖБИНА, ДЪРЖАВАТА ВЗИМА ДАНЪК 10%, А ОСТАНАЛОТО - В ЧУЖБИНА. Гласувай пак за Костов. Във вода газим, ходим жадни.
60
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Предоговаряне на договорите с американските Марици" и ВЕИ-тата може да стане само ако фалира НЕК. Там е възела на злото. Но това не значи не трябва да се извадят на показ подписаните вече договори. Там работата опира до прокурорско обвинение и съд.
59
2
 
10
 
! Отговори
AES Гълъбово преди 9 години
"Тъпия" народ няма как да гласува за Костов, защото не желае Костов да подпише договор с поредният американец-обирджия за преференциално изкупуване на ток на безумна цена.
58
1
 
11
 
! Отговори
КОСТОФФ преди 9 години
кога ще влезе в затвора за Мариците и АЕЦ
57
0
 
3
 
! Отговори
Екпертът ТАСЕВ преди 9 години
е експерт как да манипулира медиите, а истинските експерти са инженерите в системата на НЕК
56
1
 
6
 
! Отговори
Иво Прокопиев преди 9 години
Удрииииии, октомври с 10%, декември с 20%! Удриииии, пари ми трябват на мен бе, алоооо, плебса!
55
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Плавно повишаване на цените на тока"....Ама като няма плавно повишаване на заплатите във всички сектори, нали февруари, март, като им дойдат по 400 лева сметки за ток и хората ги нямат тези пари да ги платят, нали пак ще ви изметат с камъне и дърве.....
54
1
 
5
 
! Отговори
плEVNелиев изЧЕЗни преди 9 години
Така е! За това да поправим грешките на политиците! Как? ПРЕДОГОВАРЯНЕ на условията с американските ТЕЦ-ове и с ВЕИ-тата. Е, американците и Ивчо Прокопиев ще ги заболи, но пък може да пренасочат капиталите си към някоя африканска държава, където ограбването на местното население е узаконено.
53
6
 
2
 
! Отговори
Хаха преди 9 години
След всяко управление на ***,влизаме в пълния батак,където други трябва да оправят нещата и да плащат за тяхната некадърност.Пак тях си изберете,пак с турците да управляват,то и без това фалита на държавата е близо.
52
1
 
8
 
! Отговори
гарантирано от ГЕРБ преди 9 години
Малко сте плащали.Изберете нас и ще плащате повече.Гарантирано от ГЕРБ !
51
1
 
6
 
! Отговори
Б.Б. преди 9 години
Лошиу матриал за ко са му мангизи ....да плаща такиз кат мене барем да се чувстват богове , пък матриала картофи да съди и нема прерита от глад !
50
1
 
11
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 9 години
Сега като ме изберете пак ви обещавам едно,пак ще плащате,но още повече-гарантирано от ГЕРБ ! Ха-хааааа !!!!!!! Егати и мат*риало :-)
49
2
 
7
 
! Отговори
пена преди 9 години
Енергийната мафия се побеждава с енергийна ефективност! На мен сметката за ток ми е 15 лева. И със 100% да го вдигнат няма да ми пука защото пак няма да давам много пари на мафията. А тя да си продава тока на будалите, които ползват като *** и след това мрънкат...
48
4
 
7
 
! Отговори
о преди 9 години
Като не защитихте Ореха, на ви Тиквата! Хак да ни е на всички щото сме ***!
47
0
 
10
 
! Отговори
ром с манго преди 9 години
Ние нищо не плащаме,само взимаме.Плащате вие зашото сте прости.Ние ви избираме политиците,те ни плащат с вашите пари и полсле ви крадят за да си живеят добре и пак да ни плащат та да ги избираме.Ееейййй хубаво нещо е това демокрацията.
46
0
 
10
 
! Отговори
ХХХ преди 9 години
Те за това правят каквото си искат ..........уредили са се до 9-то коляно пък народа ****ната му ! А народа продължава да ги избира същите !
45
2
 
8
 
! Отговори
позор за шисташки преди 9 години
и кои са неправилните политики? Че Орешарски не искаше монополите да изнасят по 2 млрд всяка година извън БГ? Искаше да им намали печалбата и да ограничи леко енергиите на Тиквата и Костов? Това ли е неправилна политика?
44
1
 
14
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 9 години
Оооооооо,ще плащате ! Прости сте като мен,значи ще се разберем.Прости избират *** и освен простотии не очаквайте друго.Гарантирано от ГЕРБ ! ХАУ - казах !!!

Спонсорирани публикации