Винаги народът плаща грешките на политиците!

Скокът на тока ще е по-близо до 10%, прогнозира експерт
Обновена: 18 сеп 2014 14:23 | 18 сеп 2014 10:15, Веселина Йорданова
136
Винаги народът плаща грешките на политиците!
Снимка: flickr

Увеличението на тока от 1 октомври ще е с над 5% и по-близо до 10%, прогнозира енергийният експерт проф. Атанас Тасев пред БНР, след като вчера енергийният регулатор ДКЕВР обяви, че цената на електроенергията ще се повиши с до 10%.

Още по темата
По думите му започва да се реализира сценарият за плавно повишаване на цената на тока. Той напомни, че тя може да се променя на всеки три месеца.

Тасев заяви, че се налага цената на тока да бъде увеличена заради неправилни политики, довели до дефицит в Националната електрическа компания.

„Около 1,5 млрд. лв. е дефицитът само в НЕК“, посочи експертът. Тасев коментира ситуацията с думите, че винаги народът плаща грешките на политиците.

Според него досега реално сме били кредитирани поради неправилна политика и сме плащали по-малко, отколкото е трябвало.

"Дупката е огромна и държавата трябва да плати, а тя няма буфери и като резултат енергетиката може да се срути. Може да започне онзи сценарий с дискотеката“, заяви Тасев, намеквайки за режим на тока.

„Сметките са ясни, първата стъпка е 10%. От 2010 година досега токът е увеличен почти два и половина пъти и никой не реагираше. Но дойде кризата и хората реагираха“, коментира още експертът.

Във връзка с опасенията на управляващите, че през зимата може да има нова газова криза заради напрежението между Русия и Украйна, Тасев каза, че ситуацията е различна от 2009 г., когато кризата е била чисто икономическа, а сега проблемът е геополитически.

„Тогава имаше икономическа война между Русия и Украйна, сега там се води истинска война, може дори да има газов тероризъм, да гръмне например тръба. Европа вече се запасява, това е сериозен индикатор. Ние можем да издържим около 90 дни при силно ограничена консумация“, смята Атанас Тасев.

Според него не трябва да чакаме да се разрази газовата криза, а трябва всички солидарно да участват – големите потребители да си купят газ и докато е време, да го депонират в газохранилището, защото след това "ситуацията ще бъде изключително тежка за всички".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
7
 
19
 
! Отговори
Лихвар преди 9 години
Бойко ще ви умори от глад, но вие пак ще си го изберете. Такъв *** народ, няма как да мъде уважаван.
22
1
 
5
 
! Отговори
Сефте сякаш преди 9 години
То от 30 години насам бг политиците нещо друго освен грешки правят ли?Единственото с което не бъркат е когато трябва да си купуват мерцедеси или мезонети.Там грешки няма като машини са.
21
0
 
18
 
! Отговори
Прост преди 9 години
Абе, какво стана с Христо Бисеров, къде е? Некой знае ли?
20
1
 
9
 
! Отговори
ВИЦ НА ДЕНЯ преди 9 години
ВЕЙ ДЕПУТАТ ЩЕ МИ ФАЛИРА ФОТОВОЛТАНИЧНИТЕ ЦЕНТРАЛИ С ПАРИТЕ ДЕТ КРАДОХ ОТ ВАС ОЩЕ 160 КОЛЕГИ БИВШИ ДЕПУТАТИ СМЕ НА ТОЗ ХАЛ ВДИГАЙТЕ ЦЕНАТА С 100 ПРОЦЕНТА ЧЕСМЕ ГЛАДНИ И БОСИ
19
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва да разкараме всички хрантутници от енергетиката ни защото в противен случай ще ни ликвидират в най-скоро време при това на физическо ниво!
18
0
 
5
 
! Отговори
... преди 9 години
Добре де, ако е имало дефицит на НЕК защо предишните управници БСП-ДПС намалиха цената на тока!? Нима при тях е НЕК не е имало дефицит или може би са били толкоз ***, та не са го видели или просто са били освен *** и КРАДЛИВИ и ЛЪЖЛИВИ!?
17
0
 
5
 
! Отговори
7 преди 9 години
И тоя е кърлеж на ясла, никакъв експерт не е! И на най-простия човек е ясно, че е по-добре да се срути *** им система и да се почне на чисто.
16
2
 
15
 
! Отговори
БУДА-ла преди 9 години
Защо всички говорят за това, че Енергото имало 3 милиарда загуби?!...Ама никой не пише колко Милиарда приходи има на ден, а?!Защо всички говорят колко милиона не достигали за някое плащане в Държавата?!Ама някъде да сте виждали да пише - колко Милиарда влизат в държавата на ден, а?!.. Това никъде не го пише, защото цифрата просто ще е внушителна?!Не забравяйте, че Държавата прибира 20% и то Всеки ден, от това, което ядете, пиете, пушите, дъвчите... Транспорт, услуги, комуникации - всеки ден!
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
протест пред парламента дали ще помогне ?
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да вярно е ,някой хора за който и не предполагаме се се заели да довърши света.Затова ни се случва всичко това.
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Казва се колонизиране!!! Да не изброявам колониите на французи и англичани през вековете ,техните колонии са били извън Европа за сметка на комплексираните картофаджий -демек немци , които гледат все в съседното канче
12
0
 
5
 
! Отговори
Сиганин преди 9 години
Не се притеснявайте до 100% има още 10 пъти по 10% на тримесечие т.е. след 3 години ще се разбере че се е запълвала погрешната дупка. Затваряй и фалит това е спасението.
11
0
 
11
 
! Отговори
!!! преди 9 години
трябва хората не само в България ами в целия свят най-накрая да се събудят от хипнотичния сън в който са приспани и мощно манипулирани и да разберат, че шепа хора контролират всичко с тъпите си номерца. Няма значение дали ще спечели Бойко мойко, турчина, руснака и тн. всички те служат на тези които не виждате и не чувате по тв. Спрете да си мислите че някой ще промени нещо. Трябва народа да управлява народа ! Докато спим винаги ще сме мачкани в съня !
10
0
 
2
 
! Отговори
макето преди 9 години
не е верно бре наште политици са божествени а боговете не грешатама в ония времена на боговете де народа е требвало да прави жертвоприношения хи хи хи
9
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това не са грешки на политиците - това е грешка на самите глупави избиратели, които избраха отново БСП и ДПС. *** Шамара къде се скри сега? Къде се скри, а не бращолеви за политиката на любимеца му Орешарски - намалим тока с 5 %, ама фалираха НЕК окончателно ( 2 управления на БСП и НЕК е във фалит ). Увеличил пенсиите с колко ? С 3 лева - браво, пенсионерите вече живеят охолно, а в същото време харчат министерствата като гламави и сега дефицита е над максималния на ЕС... Комунисти ***.
8
0
 
14
 
! Отговори
you don't say преди 9 години
" Винаги народът плаща грешките на политиците! " - уау наистина ли ?
7
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Боже, колко комуняшки народ. Ми дайте да национализираме пак всичко и не да намалим, ами направо без пари да го направим и тока и водата и...жените.***, пак вие го плащате, че и децата и внуците ви.
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а в това НЕК защо не си орежат мааааалко заплатите и току виж че ще се намерят ресурси за системата им
5
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вижте колок ловко го правят номера - от 1 октомвир та като дойде от 5 октомври Борисов да каже - аз съм с вързани ръце. Кой дава право на Близнашки да сключав договори? нали службено правителстовне може да сключав договори? вън Близанш - смърт на предателя!
4
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Предлаагм масови протести! Предлаагм също да издухаме Тиквата!

Спонсорирани публикации