Няма да има режим на тока, успокои шефката на ДКЕВР

Има предпоставки цената да скочи и до 50%, но 10% бил лимитът, който е социално поносим
Обновена: 29 сеп 2014 14:02 | 29 сеп 2014 10:28,
64
Няма да има режим на тока, успокои шефката на ДКЕВР
Снимка: Архив Reuters

Има обективни предпоставки за по-голямо увеличение на цената на тока, но предложените 10% са лимитът, който е социално поносим, и едва ли някой ще поиска по-рязко поскъпване, обясни в ефира на bTV председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Светла Тодорова.

Ако трябва да бъдат покрити всички дефицити и преодолени бъдещи натрупвания на дефицити в системата само с цената на тока, може да се стигне до поскъпване с до 50%, каза още председателят на енергийния регулатор, но допълни, че „това не може да бъде единственият изход”.

Още по темата
„Ако се стигне дотам, означава, че държавата наистина е абдикирала от всичко”, каза Тодорова.

От гледна точка на енергията, която се генерира, не може да се стигне до режим на тока, категорична беше Тодорова. Възможно е обаче при проблем с електроразпределителната мрежа да се стигне и до режим, „колкото и да се произвежда”.

„Не мисля, че тази зима ще се стигне до режим на тока. Дадохме възможност на ЕРП-тата да задържат допълнителни суми, които да бъдат използвани за спешни ремонти”, заяви още тя.

Експертът подчерта, че не е получавала политически обаждания за цената на тока. „Когато трябва да се вдига цената, никой не се обажда от политическите сили, те се обаждат когато трябва да имат някакви политически дивиденти”, подчерта тя.

Според нея всички институции, политически сили и участници на пазара трябва да обединят усилията си и да ограничат „влиянието на някои конкретни цени върху средната цена”.

Повишението на цената на тока не решава проблемите на Националната електрическа компания (НЕК), смята още Тодорова. Тя обясни, че има различни варианти за бъдещето на компанията, но нейното мнение е, че тя може да бъде оздравена и няма смисъл да бъде фалирана.

Дефицитът в държавната енергийна компания е трупан през годините, когато е имало и „необективно определяни цени”, каза Тодорова. Според нея е имало политически натиск за намаляване на цената и последните две години са показателни за това – вземани са решения, обратни на фактите. Във всички случаи става дума за комбинация от решения, бездействия и действия, най-вече от страна на парламента.

Показателна за това е таксата от приходите на ВЕИ централите в размер на 20%, която съдът отмени. Тодорова беше категорична, че тези средства никога нямаше да могат да се ползват от НЕК, каквито бяха предварителните заявки. „Това са средства от такси и данъци, които отиват в бюджета и не могат да бъдат насочени към нито една компания”, обясни тя.

Светла Тодорова каза още, че не приема замерянето с яйца от миналата седмица като лична атака, а като изливане на емоции и чувства, а по думите ѝ е било организирано и предварително. „Засега мисля, че това са хулигански заплахи и няма нужда да ходя с охрана”, каза тя.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Светла Тодорова каза още, че не приема замерянето с яйца от миналата седмица като лична атака, а като изливане на емоции и чувства, а по думите ѝ е било организирано и предварително. Засега мисля, че това са хулигански заплахи и няма нужда да ходя с охрана, каза тя.А вдигането на цената на тока на тоя беден народ не е ли хулиганска проява меко казано?!Прочети още на: dnes.bg/business/2014/09/29/niama-da-ima-rejim-na-toka-uspokoi-shefkata-na-dkevr.240314
32
1
 
11
 
! Отговори
ЕД преди 9 години
И да се направи сметка.... какви загуби ще претърпим като ги разкараме !!! Може да се окаже, че ще спечелим много повече от колкото ще загубим като им скъсаме договорите !!! На първо място ще се открият работни места с намаляне цената на тока !!!!
31
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
33 ти не става ""скъса договорите на вскичи ВЕИ, американски централи и ЕРП-та"" адвокатите им ще ни разкъсат, а и кой политик ще си рита сметката от тая далавера се става милионер на квадрат.Има само един вариант - 10/20 *** с лостове и ВЕИ на прах, а ам.централите с С4 ***.:)
30
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако махнем ВЕИтата, ЕРП-тата и Американските централи да не ми говорят *** като Плевнелиева..... че видиш ли нямало да идват инвеститори !!! АБЕ КОГАТО ЦЕНАТА НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯТА Е В ПЪТИ ПО-ЕВТИНА ОТ ЗАПАДНА ЕВРОПА... НЯМА ЛИ ИНВЕСТИТОРИТЕ ДА СЕ ЗАМИСЛЯТ ДА СИ ПРЕМЕСТЯТ ПРОИЗВОДСТВОТО В БЪЛГАРИЯ ??? НА БЪЛГАРИЯ И ТРЯБВА ПРОИЗВОДСТВО А НЕ МОЛОВЕ !!!
29
1
 
21
 
! Отговори
Гневен българин преди 9 години
Българи,те си го просят и направо си викат "елате и ни спукайте от бой".Защо да им оставаме длъжни и да отказваме на тази толкова любезно отправена ни покана?Да действаме и след като оправкане 50-100 глави другите може и да започнат да се страхуват и най-накрая да се вслушват в нашето НЕ!.
28
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Има обективни предпоставки" - разбира се шефовете имат нужда от нови поршета, старите са на 100к и вече тропат.:)
27
0
 
12
 
! Отговори
Светла Тодорова. преди 9 години
Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Светла Тодорова:А мен цял ден ме хапят мухите у лудницата!Къв режим,кви 5 лефа след като има свръх производство и даже спират мощности?
26
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе има ли 1 политик ксойто ще защити интереса на народа ??? Но май всички са марионетки и защитават интересите на олигархията !!! Икономиката на страната ще се задвижи в момента в който държавата скъса договорите на вскичи ВЕИ, американски централи и ЕРП-та !!! Цената на електроенергията да бъде адекватна !!!
25
1
 
19
 
! Отговори
667 преди 9 години
ЦЕНАТА НА ФОТОВОЛТАИЦИТЕ Е 300ЛВ ЗА КИЛОВАТ,А НА АЕЦА Е 38.ИЗИСКВА СЕ ВЪВЕЖДАНЕТО НА ТАКСА ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ ОТ ЕС,НО ЧАК ПРЕЗ 2018.ОБАЧЕ ТИКВАТА ВЕДНАГА Я ВЪВЕДЕ ЗА ДА СЕ ОПРАВДАЯТ ГОЛЕМИТЕ ЦЕНИ НА СОЛАРНИТЕ ЦЕНТРАЛИ,КОИТО СИ КУПУВАТ ТОК ОТ АЕЦ КОЗЛОДУИ И ГО ПРЕПРОДАВАТ НА 8 ПЪТИ ПО ВИСОКИ ЦЕНИ ЗА НАША СМЕТКА,ВРЕМЕ Е ДА СЕ ВДИГНЕМ И ДА ДОКАЖЕМ ЧЕ СМЕ НАРОД А НЕ СБИРЩИНА ОТ ХЛЕНЧЕЩИ ***
24
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нека доидат новите сметки и пак ще си говорим, само дето ще е на площада!
23
1
 
8
 
! Отговори
До 26 преди 9 години
Дадохме възможност на ЕРП-тата да задържат допълнителни суми, които да бъдат използвани за спешни ремонти.Ето за това ще дигат цената на тока за да подпомогнеме ЕРП-тат.Не случайно управителя на ЕВН поиска увеличението на тока с 18% а не шефа на НЕК.
22
0
 
9
 
! Отговори
Няма преди 9 години
Е какви са тия новини с 'Няма'?По-надолу: "студентите няма да останат без общежития", сега: "няма да има режим на тока"..."Няма да избиваме всеки трети българин", "Няма да пренасочим канализацията на Пловдив да тече към центъра на града"...
21
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Повишението на цената на тока не решава проблемите на Националната електрическа компания (НЕК), смята още Тодорова"Ми тогава що я повишават?
20
0
 
12
 
! Отговори
Месарят преди 9 години
"Няма да коля хора с касапския си нож по улиците" - успокои месарят.Хората излязоха да празнуват радостната новина!
19
1
 
18
 
! Отговори
Да преди 9 години
герберо-седерасите да го плащат 1. Костовите Марици на Американските ни "приятели"2. Един Гигават ВЕИ присъединени от Боко 2012г. Веитата на любовницата му, Валентин Златев и Иво Прокопиев
18
0
 
3
 
! Отговори
супер преди 9 години
Да бе ясно.Не искат да печелят като продават много и народът да се развива (защото една от предспоставките на държава която има бъдеще е наличието на евтина енергия) а да продават малко на високи цени.Като в бегето от преди 150 години.Само най-богатите са имали осветление тук таме.Токът е бил лукс подобно на това да имаш скъпи дрехи. Същевременно в това по последни проекти в САЩ за да насърчат хората да бъдат еко обмислят колонки за безплатно зареждане на ел автомобили. Бели хора и ***..
17
3
 
11
 
! Отговори
БПФК преди 9 години
След Тодор Живков....потоп!!!!!
16
0
 
15
 
! Отговори
bolka преди 9 години
За какъв режим и недостиг на ток говори госпожата?!Консумацията на ел. енергия е намаляла драстично в сравнение с предишни години или е забравила, че точно миналата година говореха за излишък на произведения ток и дори писаха, че може да се наложи спиране работата на енергопроизводители?Не всявайте тревожност в потребителите или гледате да отклоните вниманието им с поредното необосновано увеличение на цената на тока. Т.е. хората да си кажат - по-добре да го има без значение на цената му.Подло
15
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма как да има режим на тока, защото ако НЕК фалира ще внасяме ток от Турция или Румъния.
14
2
 
24
 
! Отговори
Кратун преди 9 години
Гадовете винаги говорят за режим на тока, когато искат да вдигнат цената. Ако прочетете докладите на ЕСО, ще видите, че производството на електроенергия надвишава повече от два пъти консумацията на България. Около 55% от енергията се изнася. Как може да има режим на ток при такива предпоставки? Вярно, че комунистите преизвикаха криза за хляб след една от най-плодородните години. Те са особено способни да разпиляват и крадат. Не се връзвайте на пропаганда. Четете и други източници.

Спонсорирани публикации