Яйца полетяха срещу ДКЕВР заради скока на тока

Комисията беше замеряна от членове на граждански организации
Обновена: 25 сеп 2014 14:55 | 25 сеп 2014 11:37, Екип на Dnes.bg
336
Яйца полетяха срещу ДКЕВР заради скока на тока
Снимка: БулФото

Яйца полетяха към членовете на енергийния регулатор ДКЕВР по време на общественото обсъждане в комисията на новите цени на тока. 

Прогнозата на регулатора е за скок с близо 10% от 1 октомври. Напрежението ескалира днес и хора, представящи се за членове на граждански организации, замериха председателя Светла Тодорова.

Това стана след изказване на Янко Петров, член на Движение за граждански контрол, който се обяви срещу поскъпването на тока и заяви, че финансовите проблеми на НЕК не са проблеми на гражданите.

След като полиция изведе представителите на движението, общественото обсъждане продължава. Представители на гражданските организации, които участват в него, обявиха, че съставът на ДКЕВР е нелегитимен и не трябва да има решение за поскъпване на тока.

Още по темата
Поскъпването на тока е позитивна стъпка за сектора, но далеч не решава проблемите, коментираха по-рано участниците в откритото заседание. Председателят на комисията Светла Тодорова призна, че действието е било предприето бързо и не е правен сериозен анализ на дружествата.

Но дори и експресният анализ на състоянието на НЕК е показал тревожни резултати - че състоянието на компанията се влошава много бързо. По тази причина и регулаторът е предприел стъпката за повишаване на цената на електричеството. Тя няма да бъде единствената мярка в тази насока, обеща Тодорова.

"Очакваме в следващите месеци да бъдат постигнати договорки или законови промени относно дългосрочните договори", каза още тя, визирайки договорите на т.нар. американски централи и на ВЕИ-производителите.

По време на обсъждането от Националната електрическа компания възразиха относно изчисленията, че повишаването на цената ще донесе приходи от 200 млн. лева за компанията. Венцислав Марков, началник управление "Регулации, бюджет и анализ" в НЕК, посочи, че приходите ще са 140 млн. лева, защото разчетите на работната група са на годишна база, но мярката ще действа само 9 месеца.

Електроразпределителните дружества посочиха, че тенденцията за непризнаване на разходите продължава.

Илияна Стефанова от EVN България посочи, че технологичните разходи на компанията са 10,5%, но признати от регулатора са 8 на сто. Стефанова допълни още, че това не отразява реалното състояние на мрежата и посочи, че в Балканския регион средните технологични разходи са 13 на сто.

Стефан Абаджиев от Енерго Про обясни, че признатите разходи за неговото дружество са в размер на 9 на сто, докато реално те са 14%.

Зорница Генова от ЧЕЗ България възрази и срещу корекциите на приходите, които бяха направени на базата на одитен доклад, извършен в началото на лятото. Генова беше категорична, че на електроразпределителните дружества не е била дадена възможност да обяснят и да се защитат по отношение на необявените приходи, но в настоящия регулаторен период вече се иска дружествата да започнат да възстановят сумите.

Припомняме, че в доклада на работната група, публикуван преди дни, е записано намаляване на въпросните корекции и удължаване на срока за погасяването на сумите.

До 29 септември заинтересованите дружества ще внесат своите писмени възражения относно решението на енергийния регулатор.

Какво ще е увеличението на цената ще стане ясно след закритото заседание на регулатора, насрочено за 30 септември.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


336
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
233
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В интернет има публикуван доклад на едно от разпределителните дружества.В него се отбелязва,че са на загуба от 200млн.лв.А справка показва,че са изнесли 3млрд.лв зад граница.Това е прекалено голям цинизъм да не си плащат в България и да изнасят за наша сметка все по-големи печалби.Това става и със съдействието на ,,президента" и на корумпираната ДКЕВР.Малко са яйцата трябва с камъни да бъдат изгонени и крадливите чужденци и техните васали тук.
232
1
 
2
 
! Отговори
реалист преди 9 години
В мрежата има изнесени доклади на въпросната г-жа Светла Тодорова, където е съставен много подробен план за вдигане на цените на тока за домакинствата с 35-40%. Одобрен от ДКЕР и стартиран. Тези хора нямат връзка с главния мозък. Или някой нарочно тласка България към междуособици или незнам просто.....Гледайте само зимата какво става, ако това се случи....
231
0
 
0
 
! Отговори
ЦЕЦО преди 9 години
До Анонимен: ДС СИ Е ДС - САМО ЧЕ С ТОЯ БЕЗХАБЕРНИК ЯКО СЕ ОПЛЕСКАХА - НЕ МОЖАХА ДА ИЗДЪРЖАТ НАТИСКА НА САЩ И ЕС ! ПЪК СЕ КЪЛНЯХА ,ЧЕ РАБОТЯТ В ПОЛЗА НА НАРОДА И РОДИНАТА ! КАКВА ТИ РОДИНА БЕ ,ХОРА - СЛЕД 1989 Г. ДАЛАВЕРИТЕ И ПАРИТЕ СА РОДИНАТА ! НЯМА ГО ВЪЛКО ЧЕРВЕНКОВ ,САМО ПЕРУШИНА ЩЕШЕ ДА ОСТАНЕ ОТ ТЕЗИ , ЦИТИРАНИ В ПЪРВОТО ИЗРЕЧЕНИЕ ! САМО НЕ ЗНАЕМ , ДАЛИ БЕЗХАБЕРНИКА ПАК ЩЕШЕ ДА РАЗТРИВА НЕЧИЙ ВРАТ , ИЛИ ЩЕШЕ ДА КОПАЕ КАМЪНИ В НЯКОЯ КАРИЕРА - ИМА ДАННИ ЗА КОПАЧ !
230
3
 
3
 
! Отговори
истинaтa другa нямa преди 9 години
AТAКA
229
2
 
2
 
! Отговори
Chervenoarmeec преди 9 години
До нетТи си пример за това колко е ефективна капиталистическата пропаганда
228
2
 
4
 
! Отговори
Chervenoarmeec преди 9 години
До бай иванА ти кога ще проумееш, че е точно обратното, умнико? Цените са високи, заради спекулата, краденето и своеволията на капиталистите така че високите цени са истинският проблем не само в България, а и в света
227
0
 
2
 
! Отговори
до 298 преди 9 години
ами то знаем каква е цената на стъкларията по принцип. Явно става въпрос за надуване, но кой да провери - ДКЕВР сегашния едва ли.
226
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя Бойко е страшен хитрец - на пети октомври ще подаде оставка като шеф на служебния кабинет и ще стане шеф на редовно избрания кабинет. Това и Путин не го може. :-)
225
0
 
11
 
! Отговори
оставка преди 9 години
незабовно тия назначените преди пет дни на снимката да си дават оставката и Близнашки да връща стария ДКЕВР.
224
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
искам да питам кой контролира на каква цена нашите олигарси купуват евтините панили в евтин Китай? Че после на книга излизат по- скъпи отколкото тока който произвеждат, и да се изплати с тока им се плащат 80 пъти по-скъпо отколкото от АЕЦ???????????????? Златни ли са тия обикновени стъкларии, що ли е?
223
1
 
19
 
! Отговори
Край преди 9 години
Национализация на фотоволтаичните паркове и ветроперките. Няма как да принудят народа чрез цените на тока да направи една групичка хора милионери по закон. Всичко което гарантирано от закона ще печели трябва да е държавно - т.е. на всички. Всички тия ВЕИ са правени по проекти -знае им се стойността - държавата да ги изкупи по себестойност и прителите дето са се заготвили да милионерстват до края на живота си да го духат.
222
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
впрочем защо се сърдим на запада, че ни набутва разни араби? Просто те са се запътили към тях, а те си имат предостатъчно, търсят спасение от неизбижната си ислямизация. 10% от терористите от ИД са """европейци""""
221
0
 
5
 
! Отговори
sallaadin преди 9 години
До 292 и не само с него, и с шефа на ЛУКОЙЛ БЪЛГАРИЯ Правешкия олигарх Валентин Златев.
220
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
след всички разсъждения реших, ще гласувам отново за другаря ББ. Аз съм мазохист и садист - нека ми е зле и нека ви е зле. Трябва да вземе властта да се олее отново и да го изшутим на следващите избори под 4%-щото съм садист и мазохист. Все ще съм удовлетворен :-)
219
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
сееп все пак Германия не върви на добре, като им видиш турската демография. От 75 милиона 20 са турци. Тоя недостиг на работна ръка е вързан и с тия жертви.
218
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Шуменско Боки ходи на лов заедно с ДПС активиста Бейсит :-) патриот е душа дава... яд ме е че някога гласувах за негова милост.
217
1
 
9
 
! Отговори
БМ-21 преди 9 години
До БГ А прегръдките и целувките на Тиквата с Ердоган? Ами текметата и и подмазванията МУ пред него ?Ами съвместните заседания на турското и българско правителство ?Ами ласките за Доган,,най-велик политик на България? Ами декларацията гласувана от ГЕРБ за ,,геноцид и опит за етническо прочистване(от терористични актове загинаха повече деца отколкото туци) А присъствието на Тиквата на сюнет в с. Венец и откриване на паментник на пехливанин ,някакъв-Фейзула преди седмица? Ами изборите на Байряма???
216
1
 
22
 
! Отговори
Кратос преди 9 години
След яйцата следват камъни и тухли ! Който вземе власта да знае , че след Януари, ада ще се качи горе в България .
215
1
 
14
 
! Отговори
Бай Курти преди 9 години
Служебното правителство и служебният ДКЕВР дали ще устискат до 5 октомври, щото като гледам в следващите няколко дни ще гризнат дървото.Ами Плевела, ами него какво ще го правим? Културно ли ще го изведем от Президентството или с шутове към Халкидики, поръсен с катран и перушина за назидание на ***!?!
214
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Самият факт, че токът е вдигнат точно с 10 % ясно показва, че не са правини никакви точни изчисления, а вдигането е изпълнение на поръчка. Който плаща протестите той поръчва ДКЕВРА

Спонсорирани публикации