Вече официално: Токът скача с близо 10% от днес

ДКЕВР потвърди увеличението средно с 9,79%
Обновена: 1 окт 2014 15:58 | 1 окт 2014 15:58,
187
Вече официално: Токът скача с близо 10% от днес
Снимка: Булфото, архив

След две закрити заседания, провели се на 30 септември и 1 октомври, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) най-накрая одобри решение за повишаване на цените на електрическата енергия от 1 октомври, става ясно от съобщение на сайта на регулатора.

Още по темата
Промяната е в рамките на предварително обявените в доклада на работната група числа - със средно 9,79% в посока нагоре. Решението се взима в рамките на започналия от 1 юли нов ценови период и е мотивирано с настъпили промени в ценовите показатели.

Най-голямо е увеличението на дневната тарифа за абонатите на ЧЕЗ България – с 9,9%, а нощната тарифа се повишава с 9 на сто.

Клиентите на EVN България ще трябва да плащат с 9,7% по-скъпа електроенергия през деня, а през нощта цената се повишава с 9,31 на сто.

С 9,8% скача дневната тарифа за клиентите на Енерго Про, а потреблението им на електроенергия през нощта ще поскъпне с 9,5 на сто.

С 8,9% се повишава и таксата „Задължения към обществото“(в която се обединиха таксата "зелена енергия" и "кафява енергия") - от 17,37 лева за мегаватчас до 18,93 лева за мегаватчас.

Служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов представи преди дни план за оздравяване на сектора на енергетиката. Увеличението на цената на тока е само една мерките в него. Сегашното поскъпване ще покрие едва 200 млн. лева от близо 1 млрд. лева дефицит в системата, призна още Щонов.

От своя страна, новият председател на ДКЕВР Светла Тодорова коментира, че има предпоставки и за по-рязко поскъпване на тока. За да бъдат покрити всички дефицити в системата само с увеличение на цената, токът трябва да поскъпне с 50 на сто, пресметна тя. Тодорова обаче беше категорична, че дотам няма да се стигне.

Решението за поскъпването на електроенергията беше взето след протести пред централата на ДКЕВР в столицата. Представители на индустриалните потребители пък се обявиха против увеличението на таксата „Задължения за обществото“, защото по този начин се оскъпява енергията, ползвана от бизнеса.

По време на общественото обсъждане на предложението на работната група на енергийния регулатор за увеличаване на цената от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) заявиха, че цената на електроенергията за бизнеса в съседна Гърция е с 20-30% по-ниска, отколкото в България. Гърция внася електричество от България, посочи още председателят на Управителния съвет на Федерацията Константин Стаменов.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия от ЧЕЗ много лакоми бе. Другите вдигат цените с 9.7 -9.8%, а тия алчняри с цели 9.9%. Това вече е безобразие. Наглост. Това е работа за арменския поп.
119
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Палестинците са по добре. Те поне се съпротивляват. Не ги обиждай!
118
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само бой-кот и всичко е наред!
117
0
 
17
 
! Отговори
Ричи преди 9 години
Само бой и всичко е наред
116
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тука ще стане като с Палестина ... Помнете ми думите !
115
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КОЙТО ОТИДЕ НА 5 ти ДА ГЛАСУВА Е НАЙ ГОЛЕМИЯТ УМНИК. АЗ КАКТО ВИНАГИ ЩЕ ОТИДА. И КАКТО ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 25 ГОДИНИ ЩЕ ИМ ПУСНА ЧЛЕНА НА ТЕКЕЗЕСЕТО В УРНАТА. САМО НЕЗНАМ КОЛКО ЩЕЕ ДЪЛЪГ. МОЖЕ БИ КЪМ 1 МЕТЪР.
114
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Девизът на Старките - The winter is coming!
113
3
 
26
 
! Отговори
Ь преди 9 години
Започва небивал икономически просперитет при новото управление на др. Борисов,по-скъп ток,нови 6 млрд. дълг,намалени пенсии,по-високи данъци,замразени заплати,фалит на банки,събаряне на в.борд,ограбване на депозитите и много други икономически стимули ни предстоят да видим,това е само началото!
112
1
 
17
 
! Отговори
Ричи преди 9 години
Мисля в нашата България да има един хубав бой и всичко ще е наред
111
2
 
4
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
ВъпросчеКой има интерес от хаос в държавата,неработещи институции,загуба на европейски средства,следва бюджет за следващата 2015 г.?Политическа нестабилност,която вреди на бизнеса,КТБ и доверието в банковата система.Проблеми много,вкл.и южната ни граница.Ако сме българи,единствено само обединение,иначе да не забравяме никога:"Разделяй и владей!"По-скоро към другата сграда с надписа,дето трябва да изпратим 240 есенни плода следващата седмица!?Добри или лоши,но да има работещо правителство.
110
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ние хората на България усещаме и знаем и все повече се убеждаваме че системно текът процеси насочени срещу нас и човешките ни права за нормален и достоен живот. Интернет и другите канали за осведомяване катализират необратимо процеси, за които иначе биха били нужни десетки години. Нещата са на път да се променят. Ако не днес, ако не по повод увеличените цени на тока, а от там и на всичко друго, то много скоро ще настъпи радикална промяна. Надявам се за добро и то със съдействието на целия народ.
109
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Честито другарки и другари! Тока скочи от днес, зимата ще скочим ние! И ако не го направим, значи сме овце!
108
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вече официално: Токът скача с близо 10% от днесДКЕВР потвърди увеличението средно с 9,79%----------------Що ли се стесняват хората на Боко от правителството на президентчето?!?Те така и така му вършат черната работа на Боко, за да влезе после на бял кон, направо да вдигнат на 100% тока. Хем монополистите ще са доволни, хем Боко. В неподправения си стил ще прехвърля вината на временното правителство, нищо че се състои от прислужници на ГЕРБ.А мат'рялът - кучета го яли...
107
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не се тревожете.Вземете се в ръце.Животът има и хубави страни-Германия ,Австрия ."Сега пътят е най-чист"
106
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Днес националният флаг ще се вее заради мач , а не за да дава сила на народа в борбата му срещу МАФИЯТА ! Няколко хиляди *** , ще отидат да видят зализания Роналдо , но няма да отидат пред никоя община да хвърлят по един камък в знак на протест ! Днес химна ще звучи не за да разбунтува сърцата за победа над олигарсите , а за да има ЦИРК ! Днес България ще е тиха и спокойна ... като старица на смъртния си одър ! А синовете и ? Те ще са на мач....
105
1
 
3
 
! Отговори
до 133 преди 9 години
ършил една магистрала но АЗ ВИЖДАМ какво има направено! ЗАтова познай за КОЙ ще гласувам!
104
14
 
2
 
! Отговори
до 133 преди 9 години
Я ми кажи ако изключим 3.5г на Борисов в политиката от 89 до 2008 ти какво видя? Нормално ли е да обвинявате новодошъл човек опитващ се да направи нещо за страната и хората в нея, който е заварил ДОГОВОРЕНИ и УЗАКОНЕНИ процедури, които Е ТРЯБВАЛО да приеме 1200мв ВЕИ, заради да не плаща в пъти повече неустойки. ДОГОВОРКИ СЪЗДАДЕНИ ПОЗНАИ ОТ КОЙ. АЗ от 89 до 2008 не видях нищо за народа освен : опашки за хляб 96, приватизация 98, Присвояване територии 2001 и криза от 2005. Борисов може да е дов
103
7
 
18
 
! Отговори
ж преди 9 години
Борисов за 3,5 години разсипа цялата държава барабар с енергетиката,спря Белене,натрупа 1,5 млрд. загуби в НЕК ,присъедини само за една година 1200 мв.ВЕИ на свои хора ,изхарчи 4 млрд. резерв,1.4 лрд. здравни вноски ,а сега се готви за нови 6 млрд. дълг.
102
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СЕГА МОЖЕ С ЧИСТА СЪВЕСТ ДА ОТИДЕТЕ И ДА СИ ПУСНЕТЕ ГЛАСА НА ИЗБОРИТЕ. КАКТО ВИДЯХТЕ ДРУГАРИТЕ НЕ ВИ ИМАТ И ЗА СЛИВА. ДНЕС ИМАШЕ ПРОТЕСТИ ЗА ТОВА ПОВИШЕНИЕ И КАКТО ВИДАХТЕ ДРУГОРИТЕ ВЪПРЕКИ ВСИЧКО ВИ ГО ВДИГНАХА. СЕГА МОЖЕ СПОКОЙНО ДА СИ ХОДИТЕ СЪС ВДИГНАТ И НЯМА ДА СЕ БЕЗПОКОИТО ЧЕ НЯМА ДА МОЖЕ ВИ ГО ВДИГНАТ. СЕГА РАЗБРАХТЕ ЛИ ЧЕ ВИЕ СТЕ БЕЗГЛАСНИ БУКВИЧКИ КОИТО ГИ ИЗПОЛЗВАТ САМО ЗА ИЗТРИВАЛКА И ПО ИЗБОРИ? СЕГА СПОКОЙНО МОЖЕ ДА СИ ПИИНЕТЕ ПО ЕДНА СТУДЕНА ВОДИЧКА И ДА СИ ЛЯГАТЕ.
101
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Който гласува за ГЕРБ, БСП, ДПС , АТАКА, ББЦ, Реформаторски блок, АБВ и всички доказани крадци през последните 25 години преход Е СЪПРИЧАСТЕН КЪМ ТЯХ И ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЛИНЧУВАН КАТО ПРЕСТЪПНИК ТОЧНО КАКВИТО СА ТЕ !!!