Дупката в КТБ е 4,2 млрд. лв.

БНБ праща докладите на одиторите в Софийската градска прокуратура
Обновена: 22 окт 2014 17:43 | 22 окт 2014 16:35, Екип на Investor.bg
251
Дупката в КТБ е 4,2 млрд. лв.
Снимка: Reuters

Дупката в КТБ е 4,2 млрд. лв. Това е общият размер на активите на банката, за които според одиторите има необходимост от обезценки. Към 30.09.2014 г. общата сума на всички активи е в размер на 6,662 млрд. лева.

Докладът за анализа и оценката на активите на КТБ, извършен от одиторските фирми „Ърнст енд Янг одит“, „Делойт България“ и „АФА“, е разгледан от БНБ.

От централната банка посочват, че ръководството на КТБ не се е придържало към разумни и консервативни банкови практики. От БНБ изпращат докладите на одиторите на вниманието на Софийска градска прокуратура.

След поставянето на КТБ под специален надзор се установяват множество пропуски, допускани преди поставянето й в този статут - например, че в процеса на отпускане на кредити липсва задълбочено проучване на кредитоискателите, отсъстват пълни анализи на бизнес планове и разчети относно проектите, обосноваващи финансирането.

Липсва контрол при учредяването и текущото наблюдение на договаряните обезпечения. Извършеният анализ показва, че значителна част от обезпеченията са с пропуски при тяхното учредяване или са несъществуващи, което ги прави нереализируеми. Коефициентът на покритие на кредитния портфейл на банката с валидни обезпечения е около 13 на сто, допълват от БНБ.

Липсва текущо наблюдение и контрол върху дейността на кредитополучателите и целевото използване на средствата от отпуснатите кредити. Допускани са множество предоговаряния на кредити, без да са налице необходимите обосновки за това.

Документацията в кредитните досиета не е поддържана в състояние, което да позволява на банката да управлява своите вземания с цел получаване на икономическите ползи, свързани с тях.

В дейността на банката се наблюдават необичайни за банковата система порочни бизнес практики, които са извършвани чрез сложни операции, целящи прикриване на същността на сделки и трансакции. Един от примерите за това е специфичният начин на кредитиране, опосредствано от „дружества със специална цел“, холдинги и други подобни, с цел финансиране на придобиването на активи, което не отговаря на стандартните и надеждни банкови практики.

Представяните от ръководството на банката преди нейното поставяне под специален надзор финансови и надзорни отчети пред управление „Банков надзор“ на БНБ са били недостоверни и подвеждащи.

Управителният съвет на БНБ е възложил на квесторите до 31.10.2014 г. да представят в БНБ съответните надзорни отчети, които са необходими за вземане на решенията, предвидени в Закона за кредитните институции.

Други решения, сред които преструктуриране и/или оздравяване на КТБ, са възможни, ако Народното събрание в рамките на законодателните си правомощия намери за уместно и своевременно приеме изменения и допълнения на действащото законодателство, включително и по отношение на ресурсното обезпечаване, изтъкват от БНБ.

С цел вземането на информирано решение и подпомагане работата на народните представители по казуса КТБ, Управителният съвет на БНБ ще внесе на 27 октомври, първия работен ден на 43-ото НС, обобщена информация за събитията и всички взети решения на БНБ по отношение на групата КТБ от 20 юни 2014 г. (деня на поставяне под специален надзор на КТБ) до настоящия момент.

Още новини за казуса четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още по темата: докладбанкаКТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
10
 
! Отговори
варна преди 9 години
Защо ми изтрихте коментара?
50
4
 
8
 
! Отговори
Динко преди 9 години
Цветан Василев източи над 4 млрд. от сметките на българите! И сега какво ни лук ял, ни лук мирисал!Мошеник!!!
49
0
 
11
 
! Отговори
Роман Абрамович преди 9 години
Кви са тия смешни пари за семки.....
48
2
 
17
 
! Отговори
варна преди 9 години
Не вярвам в БНБ, защото обслужва пеевски и цялата олигархична пасмина.Как можа да подкрепи една банка, така и можа да съсипе друга.Правете си изводите.И паричките в чужбина-тук от крадливо племе няма да имате и спомен от тях.
47
0
 
9
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Никой не знае активите на банката колко струват,по логичното е да бъдат разграбени в добрия стар милиционерски стил от близкото минало.
46
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
дупка като дупка...:)..удръжте заплатите на шефа на бнб и 3 месечните реални доходи на 10 политици, и няма да има дупка..
45
1
 
7
 
! Отговори
притчата за талантит преди 9 години
Матея 25 глава:14-30Цитат от Библията, Новия Завет. 27.стих. Ти поне трябваше да внесеш парите ми при банкерите и когато си дойда, щях да взема своето с лихва.Българската държава и политик не признават нищо. Нито законите на ЕС, нито собсвените си закони още по-малко закони на Бог. Видяхте ли сега?
44
2
 
25
 
! Отговори
Атака- ПОБЕДА преди 9 години
До Настръхнал 53За 1 год. правителството на Орешаря изтегли заем 1 млрд. лв. за да покрие дефицита и Герберите вдигнаха вой до небесата,а сега когато Близашки тегли 5 млрд. лв. за 2 месеца къде сте бе "красиви и умни" протестиращи с вувузелите?
43
0
 
21
 
! Отговори
хайде сега обяснете преди 9 години
как тази 'дупка' се е образувала за последната година? кои са тези дружества със специална цел? на кого са отпускани тези кредити, през кои периоди? нали не вярвате, че обикновените хорица получават кредити без обезпечение? или че обикновените вложители гана и пена са окрали парите? а за по-запознатите - цветан василев е председател на надзорния съвет. банката си има управителен съвет - колективен орган, който управлява! и това не са касиерката, чистачката и счетоводителката!
42
2
 
8
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
М ДАА.ДОГАН НАПОСЛЕДЪК НЕ СЕ ПОЯВЯВА..ЯВНО ЗУРЛЮ БИДОНЧЕВ ПЕЕВСКИ ГО Е ИЗЯЛ ПО ВРЕМЕ НА НЯКОЙ ОТ ИНСТРУКТАЖИТЕ..КОРМАНЧО ВИЖ СЕ ПОДВИЗАВА НАВСЯКЪДЕ..НО ОСВЕН ЧЕ Е НАГЪЛ Е ПРЕКАЛЕНО КЛЬОЩАВ ЗА БИДОНЧЕВИЯ АПЕТИТ..ЕДИНСТВЕНОТО ПО,ЛОЖИТЕЛНО НЕЩО Е ЧЕ ПРЕКАЛЕНО ТЛЪСТИТЕ И НАГЛИ ЩОПАРИ ГИ ПОКОСЯВА ИНФАРКТ ЧЕСТО..НО ПЪК ЛОШОТО Е ЧЕ ЗА ДА СЕ ПОГРЕБЕ ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗКОПАЕ ГРОБ С РАЗМЕРИТЕ НА ДОБРУДЖА ЗА ДА СЕ СЪБЕРАТ ТЕЛЕСАТА МУ
41
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В нова време Надзора на БНБ, спал ли е, или удобно е подминавал тревожните данни?
40
2
 
10
 
! Отговори
Настръхнал преди 9 години
До Волене повеждай ни.....................................Волене къде си бе,защо мълчиш в теб ни е надеждата за спасение! Защо чакашзимата Волене,да тръгваме още сега. Да,знаем че зимата когато ги свалиш тогава ще имаш рейтинг до небесата защото народа ще е изпитал на гърба си новите кошмарни сметки за ток,новите увеличени данъци заради заема който изтеглиха от 5 млрд. за 2 месеца марионетното правителство на Близашки. Но не можем да чакаме до зимата Волене,да тръгваме спасителю!
39
3
 
9
 
! Отговори
Побеснял преди 9 години
До АнонименИ какъв Бойко видя в това, че БНБ не са свършили работата си?!А прокуратурата къде бля?А скъпоплатените раннопенсионирани хунвейбини от ДАНС и Финансово разузнаване къде са?А данъчните, които са проверявали тия празни дружества - а те подадоха ли сигнал до горните за неестествените трансфери?Драги хора - депозитите се увеличиха доста. Време е пак да ни окрадат до шушка.
38
0
 
11
 
! Отговори
Всички в зандана преди 9 години
Не че вече вярвам на която и да е въвлечена в тази каша институция, но МНОГО ХОРА ТРЯБВА ДА ЛЕЖАТ В ЗАТВОРА, ако тези данни са верни...а дали някой ще има доблест и смелост да им поиска такава отговорност?!
37
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бойко ще е голям *** ---АКО НАПРАВИ ПРАВИТЕЛСТВО!!!!!ТО , НЯМА ДА ОЦЕЛЕЕ И ДО ПРОЛЕТТА!!СЛЕДВАЩИЯ ПЪТ---НЯМА ДА ГЛАСУВАМ ЗА НЕГО!!!
36
0
 
16
 
! Отговори
Дедо преди 9 години
Ха сега Цацаров да гони крадеца/крадците. Искров и неговият антураж така са се омазали с фекалии, че ще им е трудно да намерят някой да ги вземе във фирмата си. Е, за аверите от ДПС това не важи, защото точно те и полуживото НДСВ го поставиха на най-високия финансов трон в България. За кокошка няма прошка - за милиарди няма зандани!
35
1
 
13
 
! Отговори
Волене повеждай ни преди 9 години
И едно уточнение за новия заем от 5 млрд. който тегли ГЕЙберасткото правителство на Близашки: Подозренията на част от икономическите експерти са,че почти половината от предстоящия заем ще бъде използвана за оздравяване на КТБ?! Тоест,да се върнат парите на такива,като Веждю,Васко Кеца,чалгаджийката Луна и още много други знайни и незнайни БГ Вип персони!Ама че било незаконно,че се гарантират пари до определена стойност,това няма никакво значение!Хърбите да плащат ВИП-овете да щракат с пръсти !
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хора Бойко оптоверга евангелист Матея и неговата притча за талантите. Къде е сега Иисус да въздаде на Бойко, който стана по велик от Бог и Господ Иисус Христос. Матея 25 глава:14-30Цитат от Библията, Новия Завет. 27.стих. Ти поне трябваше да внесеш парите ми при банкерите и когато си дойда, щях да взема своето с лихва.Сега променете Библията и вместо банка да пише Бойко, Бисеров, ***, Цветанов, Местан, Доган, Гунев и още и още
33
3
 
14
 
! Отговори
Волене повеждай ни преди 9 години
Според запознати новия Държавен дълг от 5 млрд. лв. вече е взет! Ще се изплаща от бюджета с увеличените ни данъци- социални,данък смет,данък сгради. Също така с вдигане на пенсионната възраст и замразяване на доходите. Кабинета на Близнашки на тайно съвещание с лидерите на Герб и РБ са взели съдбоносното решение. С тези пари ще се покрият лошите кредити на КТБ,парите откраднати от Цв. Василев и изплащането на едрите вложители!
32
0
 
18
 
! Отговори
krastavi4ar преди 9 години
Къде са калашниците?Всички политици до 9-то коляно.