Дупката в КТБ е 4,2 млрд. лв.

БНБ праща докладите на одиторите в Софийската градска прокуратура
Обновена: 22 окт 2014 17:43 | 22 окт 2014 16:35, Екип на Investor.bg
251
Дупката в КТБ е 4,2 млрд. лв.
Снимка: Reuters

Дупката в КТБ е 4,2 млрд. лв. Това е общият размер на активите на банката, за които според одиторите има необходимост от обезценки. Към 30.09.2014 г. общата сума на всички активи е в размер на 6,662 млрд. лева.

Докладът за анализа и оценката на активите на КТБ, извършен от одиторските фирми „Ърнст енд Янг одит“, „Делойт България“ и „АФА“, е разгледан от БНБ.

От централната банка посочват, че ръководството на КТБ не се е придържало към разумни и консервативни банкови практики. От БНБ изпращат докладите на одиторите на вниманието на Софийска градска прокуратура.

След поставянето на КТБ под специален надзор се установяват множество пропуски, допускани преди поставянето й в този статут - например, че в процеса на отпускане на кредити липсва задълбочено проучване на кредитоискателите, отсъстват пълни анализи на бизнес планове и разчети относно проектите, обосноваващи финансирането.

Липсва контрол при учредяването и текущото наблюдение на договаряните обезпечения. Извършеният анализ показва, че значителна част от обезпеченията са с пропуски при тяхното учредяване или са несъществуващи, което ги прави нереализируеми. Коефициентът на покритие на кредитния портфейл на банката с валидни обезпечения е около 13 на сто, допълват от БНБ.

Липсва текущо наблюдение и контрол върху дейността на кредитополучателите и целевото използване на средствата от отпуснатите кредити. Допускани са множество предоговаряния на кредити, без да са налице необходимите обосновки за това.

Документацията в кредитните досиета не е поддържана в състояние, което да позволява на банката да управлява своите вземания с цел получаване на икономическите ползи, свързани с тях.

В дейността на банката се наблюдават необичайни за банковата система порочни бизнес практики, които са извършвани чрез сложни операции, целящи прикриване на същността на сделки и трансакции. Един от примерите за това е специфичният начин на кредитиране, опосредствано от „дружества със специална цел“, холдинги и други подобни, с цел финансиране на придобиването на активи, което не отговаря на стандартните и надеждни банкови практики.

Представяните от ръководството на банката преди нейното поставяне под специален надзор финансови и надзорни отчети пред управление „Банков надзор“ на БНБ са били недостоверни и подвеждащи.

Управителният съвет на БНБ е възложил на квесторите до 31.10.2014 г. да представят в БНБ съответните надзорни отчети, които са необходими за вземане на решенията, предвидени в Закона за кредитните институции.

Други решения, сред които преструктуриране и/или оздравяване на КТБ, са възможни, ако Народното събрание в рамките на законодателните си правомощия намери за уместно и своевременно приеме изменения и допълнения на действащото законодателство, включително и по отношение на ресурсното обезпечаване, изтъкват от БНБ.

С цел вземането на информирано решение и подпомагане работата на народните представители по казуса КТБ, Управителният съвет на БНБ ще внесе на 27 октомври, първия работен ден на 43-ото НС, обобщена информация за събитията и всички взети решения на БНБ по отношение на групата КТБ от 20 юни 2014 г. (деня на поставяне под специален надзор на КТБ) до настоящия момент.

Още новини за казуса четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още по темата: докладбанкаКТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
7
 
18
 
! Отговори
яко трият преди 9 години
трия коментари, стотици коментари се трият. Вие преставяте ли си, Бойко какви пари плаща и на колко човека, за да може 24 часа в денонощието да цензурират по-всички медии.Това са Вашите милярди от КТБ-то.
70
2
 
6
 
! Отговори
Маргаритооо преди 9 години
Маргарита Атанасова от София и тя така прави измами с парите на хората - дупки в бюджета и изчезва!! Върни парите ***, Маргарито-о-о-о--о!!...
69
0
 
11
 
! Отговори
КК преди 9 години
С други думи. БНБ: "Амии, май не сме си свършили работата." Искров, к'во прайм?
68
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До vladoЦялото БНБ (без нисшата каста) са за извозване към затворените комплекси с решетки на стъклата. Накрая хората ще си зададат въпроса - а ако са толкова кадърни - как да им вярваш, че системата е стабилна... Банковата система съществува единствено и само на база ДОВЕРИЕ. Няма ли го - няма банкова система...
67
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
динко ли си, диненко ли си, не те знам...как точно един 'мошеник' ще източи 4 милиарда от банка, дето даже не е негова? и защо всички са се вторачили в цветан, драган и петкан? ДЪРЖАВАТА е ДЛЪЖНА да плати ГАРАНТИРАНИТЕ влогове на хората, и ако някой е окрал парите от гаранционния фонд, да си ги вади от джоба! И после същата тази държава да си търси парите от КТБ, след като са спали 15 години!
66
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
хубаво триете коментари, но фалитите на банки са неизбежни
65
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако дупката в КТБ е толкова, просто няма начин да няма подобни дупки и другите банки,
64
0
 
21
 
! Отговори
швепс преди 9 години
клиентите са ни скъпи - водата евтина
63
10
 
8
 
! Отговори
южен потоп не е ли я преди 9 години
Русия нагло ограбва БългарияНад 51 415 фирми регистрирани у нас са собственост или управлявани от руснаци, но печалба не плащатЦели сектори от икономиката ни са зависими от КремълЛУКОЙЛ НЕФТОХИМ АД приход 7 639 339 000 лв (7 МИЛИАРДА 339 милиона или 10 % от БВП на България). Печалба няма!!!!!!!!! За последните 6 години декларирания приход е 40 МИЛИАРДА ЛВ., но няма година, в която да са отчели дори една стотинка печалба. Вече са изхвърлили на улицата 15 000 българи, работещи в рафинерията.ТИТАН МАШИНАРИ АД приход 80 333 000 лв.(80 милиона), печалба само 798 000 лв.СОК КАМЧИЯ
62
0
 
7
 
! Отговори
айдеееееееееееееее преди 9 години
До айдеда продаде КТБ за един долар ли?
61
7
 
13
 
! Отговори
Атака- ПОБЕДА преди 9 години
До Волене повеждай ниЗа 1 год. правителството на Орешаря изтегли заем 1 млрд. лв. за да покрие дефицита и Герберите вдигнаха вой до небесата,а сега когато Близашки тегли 5 млрд. лв. за 2 месеца къде сте бе "красиви и умни" протестиращи с вувузелите?
60
1
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Е сега разбирате ли защо Цветан Василев се съгласи да бъде изкупителна жертва. Сумата не е малка, което оправдава целия цирк и това да се прави на шут пред всички. кой колко е взел от нашите добри познайници, можем само да гадаем. Факт е че измислиха схемата и окрадоха пак парите, които ние ще плащаме.
59
6
 
10
 
! Отговори
Волене повеждай ни преди 9 години
И едно уточнение за новия заем от 5 млрд. който тегли ГЕЙберасткото правителство на Близашки: Подозренията на част от икономическите експерти са,че почти половината от предстоящия заем ще бъде използвана за оздравяване на КТБ?! Тоест,да се върнат парите на такива,като Веждю,Васко Кеца,чалгаджийката Луна и още много други знайни и незнайни БГ Вип персони!Ама че било незаконно,че се гарантират пари до определена стойност,това няма никакво значение!Хърбите да плащат ВИП-овете да щракат с пръсти !
58
0
 
7
 
! Отговори
vlado преди 9 години
Според БНБ /официален сайт/:"БНБ упражнява надзор върху дейността на банките и на клоновете на чуждестранните банки у нас. Тя има право да изисква от тях да й предоставят всички необходими счетоводни и други документи, както и информация за дейността им, и да извършва проверки на място. При упражняване на надзорните си правомощия подуправителят на БНБ, ръководещ управление Банков надзор, прилага самостоятелно и независимо предвидените законови мерки за въздействие и санкции."
57
0
 
18
 
! Отговори
KK преди 9 години
Линч.
56
4
 
9
 
! Отговори
Волене повеждай ни преди 9 години
Според запознати новия Държавен дълг от 5 млрд. лв. вече е взет! Ще се изплаща от бюджета с увеличените ни данъци- социални,данък смет,данък сгради. Също така с вдигане на пенсионната възраст и замразяване на доходите. Кабинета на Близнашки на тайно съвещание с лидерите на Герб и РБ са взели съдбоносното решение. С тези пари ще се покрият лошите кредити на КТБ,парите откраднати от Цв. Василев и изплащането на едрите вложители!
55
0
 
13
 
! Отговори
депозант преди 9 години
КТБ - клиентите ни са скъпи!
54
7
 
7
 
! Отговори
айде преди 9 години
викайте Костов, че става страшно
53
1
 
15
 
! Отговори
Зеленчук преди 9 години
Не се шашкайте , ще се понапънете ще ги изработите тези 5 милиарда. После ще забравите и след някоя друга година пак.
52
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хайде народе стягай царвулите за пореден път но този път нека да ги изметем един път за винаги