БНБ очаква отрицателен капитал на КТБ

Банката е представяла неверни финансови и надзорни отчети
Обновена: 27 окт 2014 19:13 | 27 окт 2014 18:53, Екип на Investor.bg
36
БНБ очаква отрицателен капитал на КТБ
Снимка: Reuters

На основа на данните от анализа, оценката и заключението на одиторските фирми за размера на необходимите обезценки (4,2 млрд. лв. - бел. ред.) се очаква КТБ да отчете пред управление „Банков надзор“ на БНБ отрицателен собствен капитал.

Това се казва в доклад за действията на БНБ по казуса с КТБ, представен днес в парламента, който констатира, че изводите от проверката на централната банка съвпадат с тези на одиторите и нейният доклад също заминава за прокуратурата.

Още по темата

С представянето на доклада УС на БНБ призовава народните представители да бъде създадена временна комисия с участието на всички парламентарно представени сили, която приоритетно да обсъди казуса около КТБ още със започването на деловата работа по структурирането на 43-тото Народно събрание.

Всички направени констатации и заключения в доклада от проведената надзорна инспекция от БНБ в периода 7 юли – 14 октомври 2014 г. потвърждават изводите, направени в резултат на докладите на трите одиторски компании от 20 октомври 2014 г. за анализ и оценка на активите на КТБ АД, а именно, че контролните и ръководни органи на банката са прилагали порочни банкови и бизнес практики, като в продължение на години са представяли неверни и подвеждащи финансови и надзорни отчети, се казва в доклада на БНБ.

БНБ изрежда действията на съответните институции според съществуващата законова рамка след получаването на финансовите и надзорните отчети, които се очаква да констатират отрицателния собствен капитал:

- Решението за отнемане на лиценза се взема в срок до 5 работни дни от установяване на неплатежоспособността, т.е. от получаването на надзорните отчети, показващи отрицателния собствен капитал на КТБ;
- Искане до компетентния съд за откриване на производство по несъстоятелност на КТБ;
- До 20 работни дни от датата на решението за отнемането на лиценза на банката Фондът за гарантиране на влоговете в банките започва изплащането на гарантираните размери на влоговете. При наличие на изключителни обстоятелства Фондът може да удължи този срок с не повече от 10 работни дни.
- Фондът за гарантиране на влоговете в банките изплаща гарантираните размери на влоговете чрез търговска банка/търговски банки, определени от неговия Управителен съвет. В срок не по-късно от 7 работни дни преди започване изплащането на гарантираните суми Управителният съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките е длъжен да оповести в най-малко 2 централни ежедневника деня, от който вложителите могат да получат гарантираните суми, както и банката, чрез която ще се извършват тези плащания.

Други, вместо гореописаните, решения и действия на БНБ и/или на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, вкл. свързани с преструктуриране на КТБ, ще бъдат възможни единствено ако Народното събрание в рамките на законодателните си правомощия намери за уместно и своевременно приеме изменения и допълнения на действащото законода телство, включително и по отношение на ресурсното обезпечаване, отбелязват от централната банка.

Паралелно с назначената оценка на активите от одитори БНБ е направила и собствена надзорна проверка в ‎КТБ‬. В тази инспекция са взели участие 22 души, което е прецедент, доколкото при стандартна надзорна инспекция екипите се състоят от 3–6 души.

Проверката констатира, че значителна част от средствата за увеличение на капитала на КТБ през 2011-2014 г. са с произход от кредити, отпуснати от самата банка. Подчиненият срочен дълг на КТБ също е бил финансиран от самата банка, докато банката е декларирала пред БНБ, че е с други източници. Две големи експозиции към групи свързани лица по линия на контрол не са докладвани пред БНБ.

От направените справки е било установено, че 86 дружества-кредитополучатели в банката са регистрирани на седем адреса, а шестима служители на банката са вписани като управители или като собственици на седем дружества-кредитополучатели в банката.

Установените много на брой отделни групи от свързани лица определят като особено висок риска от концентрации в кредитния портфейл на банката, въпреки че нито една обща експозиция на всяка отделна група формално не надвишава максимално определения законов праг (от 25% от приемливия капитал на банката), изтъкват от БНБ.

Tези техники са позволявали на банката да заобикаля законовите изисквания, като прикрива съществуването на лица, намиращи се в „тесни връзки“, които са носители на общ кредитен риск, като по този начин поддържа изкуствено високо качеството на портфейла си, се казва в доклада.

БНБ е селектирала дружества, чиито разплащания се осъществяват посредством преводи от и към ТЦ-ИМЕ, сред които най-големите са с: Краун Медиа, Фина Ц, ИПС, Фоина С, Бромак, Технотел инвест, Виве, Кен трейд, Варна тауър, Балканска медийна компания и др.

Още по случая четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: БНБдокладКТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 110Както функционират пирамидите и бол балъци кат веждито!
26
0
 
3
 
! Отговори
Григор преди 9 години
на тези далавери автор е самият Василев.той и останалите директори са за затвора.
25
0
 
4
 
! Отговори
110 преди 9 години
И аз се чудя каква е функцията на така наречената БНБ - фискална политика не прави (левът е фиксиран) надзор не прави, не е банка на държавните фирми. Какво остана - прави юбилейни монети, а да не забравя, печата и бюлетини, е няма що, шеф на печатница с 90 бона заплата...
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До чакам депозититеЩОТО И УЖ ГАРАНТИРАНИТЕ ДЕПОЗИТИ ИСКАТ ДА ОКРАДАТ
23
0
 
7
 
! Отговори
Анти преди 9 години
"Банката е представяла неверни финансови и надзорни отчети"А в БНБ са взимали подкупи, за да се правят, че нищо не знаят.Екзекуция на всички *** на жълтите павета, за да знаят следващите, че народа не прощава.
22
0
 
3
 
! Отговори
bis преди 9 години
:))) i iskrov iskashe da nationalisira *** prez mesecite mai i uni?!:)))500 000 izmameni bg vlojiteli ot bnb i iskrov?! nad 150 dni?!
21
1
 
6
 
! Отговори
В допълнение преди 9 години
"От направените справки е било установено, че 86 дружества-кредитополучатели в банката са регистрирани на седем адреса, а шестима служители на банката са вписани като управители или като собственици на седем дружества-кредитополучатели в банката."Това "откритие" на проверяващите от БНБ, Капитал го публикуваха в статия за КТБ преди повече от година.
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Вежди РашидовВежди си е подредил работата, не му бери грижа
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Неможе друго да очаква. Банката е представяла неверни финансови и надзорни отчети, защото е била в комбина с надзора си.Пладнешки обир
18
0
 
5
 
! Отговори
zipo ofshor преди 9 години
imate oste malko vreme da vi slushame lajite, mafiotski bg medii i mafiotski bg partii. :)))))* istinata ot kreditnite dosieta :)))))
17
0
 
9
 
! Отговори
Nox преди 9 години
Нз какъв казус КТБ толкова може да има. Щом собствениците, дялодържачите или инвеститори не са намерени и не са склонни да спасят банката, да фалира тая банка, бе мамка й, и да се свършва с "казуса".Да се върнат на вложителите само и единствено гарантираните влогове и до тука.
16
0
 
6
 
! Отговори
Писател преди 9 години
До 17Нищо подобно.Влоговете, подлежащи на връщане - без Негарантираните над лимита и при преференциална лихва, отговарят на натрупаните кинти във фонда за гарантиране на влоговете + вноската на банките към него, за следващата и по-следващата година!за данъкоплатците, ще останат доста активи на банката ! ОСВЕН, ако не ги разграбят междувременно...А знанието за бъдещето на банката, може да бъде получено за 3-10 ДЕНА (Д Е Н А) !!!!!!няма нужда да се правим че мислим 6м, а другите да чакат!
15
5
 
19
 
! Отговори
СВЕТ преди 9 години
Освен това с удоволствие бих дал на западни политици да ни управляват. Едно правителство от чужденци. Звучи чудесно!
14
1
 
3
 
! Отговори
До 13 преди 9 години
Ами предполагам, че трябва да се знае бъдещето на банката преди да се предприеме някакво движение на средства. Сякаш да започнеш да даваш пари на продавач, преди да си сключил договор за покупка и без да знаеш дали въобще ще купуваш нещо. Хората ще си получат парите. Ще им ги дадат данъкоплатците. Това е като да инвестираш в губещ бизнес и като фалира, съседите ти да ти дадат парите, които си загубил. Нещо подобно.
13
0
 
12
 
! Отговори
марти преди 9 години
И една гатанка от мен!!!Познайте(но не от три пъти:)))коя е държавата,в която се пише Закон за банките от онези,чиято цел е те да са...техни касички???
12
0
 
23
 
! Отговори
марти преди 9 години
Няколко въпроса от мен,с не повишена трудност към в БНБ!Господа ,вие откога сте в БНБ?Защото в такива като мен остава впечатлението,че сте там от...утре!?!За какво по дяволите сте в БНБ,защото стана явно,че не сте там...по работа?Вие там"на добра воля"ли работите или вземате заплати?Защото,ако сте на заплата,то...за какво я получавате,след като явно от Вас не става и *** за кацата ми със кисело зеле?Мислите ли,че след случилото се с КТБ,някой все още Ви вярва???
11
1
 
9
 
! Отговори
чакам депозитите преди 9 години
ЗАЩО ОБВЪРЗВАТ РЕШЕНИЕТО НА ПРОБЛЕМА КТБ /фалит или "спасение"/ , С ВРЪЩАНЕТО НА ГАРАНТИРАНИТЕ ДЕПОЗИТИ ??
10
1
 
31
 
! Отговори
СВЕТ преди 9 години
В Китай вече щеше да има поне 500 разстреляни. Тук няма да има 1 човек в затвора.
9
1
 
20
 
! Отговори
СВЕТ преди 9 години
КОЙ Е ВИНОВЕН. Моля по-запознати да дадат мнение. На мен не ми е ясно. Искам да разбера кой е виновен за цялата мизерия. Една банка с отрицателен баланс около 6% от БВП .... КОЙ ГО Е ДОПУСНАЛ И ЩЕ ВЛЕЗНЕ ЛИ ТОЙ В ЗАТВОРА?
8
3
 
2
 
! Отговори
до 4 преди 9 години
Цесията е стандартна сделка по Търговския закон и няма нищо общо със Закона за кредитните институции. БНБ и да иска, не може да забрани цесиите. Всеки може да прехвърли свое вземане на друг, в това няма нищо нередно. Кучето е заровено другаде.