БНБ иска парламентарна комисия за КТБ

Регулаторът се отчете пред новите депутати с доклад за действията си по казуса с банката
Обновена: 27 окт 2014 17:28 | 27 окт 2014 17:28, Екип на Investor.bg
11
БНБ иска парламентарна комисия за КТБ
Снимка: Ройтерс

УС на БНБ призовава народните представители да бъде създадена временна комисия с участието на всички парламентарно представени сили, която приоритетно да обсъди казуса около КТБ още със започването на деловата работа по структурирането на 43-тото Народно събрание, се казва в съобщение на централната банка.

Днес БНБ е внесла в Народното събрание доклад „Събитията и предприетите действия, свързани с „Корпоративна търговска банка” АД и Търговска банка „Виктория” ЕАД” от името на Управителния си съвет.

Докладът на Българската народна банка съдържа детайлна информация за народните представители за събитията и всички предприети действия и взети решения от нея по отношение на групата КТБ от 20 юни 2014 г. (датата на поставяне на КТБ под специален надзор) до настоящия момент, се казва в съобщението на БНБ.

Част от приложената информация за първи път се представя пред народните представители и широката общественост и предоставя в подреден вид подробности за първоначалното финансово състояние на КТБ и ТБ „Виктория“, изводи от новата надзорна проверка в КТБ, комуникацията с основните акционери, както и кореспонденцията на БНБ с Европейската комисия, Европейския банков орган и Международния валутен фонд, посочват от централната банка.

Стремежът на БНБ е да подпомогне народните представители при вземането на своевременни и адекватни решения, отчитайки кратките срокове, свързани със срока на специалния надзор върху двете банки, който изтича съответно на 20.11.2014 г. за КТБ и на 22.11.2014 г. за ТБ „Виктория“, се казва в съобщението.

БНБ е готова по всяко време да отговори на допълнителни въпроси и да предостави допълнителна информация в рамките на компетенциите си, включително при разработването на нови законодателни решения, ако 43-тото Народно събрание прецени, че такива са необходими, изтъкват от централната банка.

Една от първите задачи на новия парламент, който се събра днес, се очаква да бъде смяната на управата на БНБ, след като консенсус за това бе постигнат вчера между лидерите на ГЕРБ и БСП.

Още икономически новини от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: БНБКТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
?!? преди 9 години
Ако искаш нещо да заметеш направи прламентарна анкетна комисия - първо правило на депутата! Комисии такива много последните години. Резултати - бращолевене и популизъм!
8
0
 
0
 
! Отговори
гост преди 9 години
ако искаш да замоташ и покриеш създай комисия
7
0
 
7
 
! Отговори
Измамницииииииии преди 9 години
Абе ИЗМАМНИЦИ, ВРЪЩАЙТЕ НА ХОРАТА ГАРАНТИРАНИТЕ ДЕПОЗИТИ НЕЗАБАВНО!!!СТИГА СТЕ НИ ЛЪГАЛИ С ТУКА ИМА - ТУКА НЕМА ...!@$@!%!@$%@$%@$
6
1
 
1
 
! Отговори
Hahaha преди 9 години
Abe maimuni, vie osuznavate li, che dokazano nqmate finansova garanciq i kontrol, nito zakonovi garancii i kontrol. E tova shtom go nqma, za kakvo poveche revete bre, definiciqta na durjava ne suvpada dori :D :D :D Te nalapali krediti i naleteli po panelite i nakupili "plazmite" A decaa.. a obrazovanie.. Vie ste negramotni, ama te, te imat tova pravo!
5
0
 
3
 
! Отговори
цеци преди 9 години
БНБ,и куче от бъйзан не можете да изкарате със 5 кг луканка!!!,баси трагедията къде сте!!!
4
0
 
14
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Парламентът не трябва да взема никакво отношение към казусът КТБ. Онези спаха,когато трябваше да контролират,сега друг да им свърши работата. Да се оправят сами. И накрая осъдителна присъда за Иван Искров за неговото бездействие,с което е нанесъл щети в огромни размери.
3
0
 
5
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
До 1 Да могат да си вземат парите силните на деня като Костов ,Рашидов ,Бербатов и още знайни и незнайни "български юнаци" и партиите .-Защо БНБ прехвърля топката на Нароното събрание за/c КТБ ? От страх ли е това -знаейки ,че отварят кутията на Пандора ?
2
1
 
11
 
! Отговори
ПРЕЧАКАЛ преди 9 години
Връщайте парите на хората бе! Депозитите до гарантирания лимит защо ги бавите?Презумпцията, че парите не ми трябват щом са на влог е пълна манипулация! Моя влог е БЕЗСРОЧЕН , точно за да разполагам непрекъснато с парите си! Е... КЪДЕ СА МИ ПАРИТЕ? И ЗАЩО НЕ РАЗПОЛАГАМ С ТЯХ, СЛЕД КАТО СА ГАРАНТИРАНИ ОТ ЗАКОНА, КОЙТО МЕ И ЗАДЪЛЖАВА ДА ГИ ДЪРЖА В БАНКА, СЛЕД КАТО НЕ МОГА ДА ИЗВЪРШВАМ РАЗПЛАЩАНИЯ НАД 15,000лв "на ръка"!!!!!!!!!!!!!
1
0
 
12
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Е, до сега за 5 месеца защо не взеха решения?!Търсят с кого да се оправдават. Като взимат заплати не търсят с кога да ги харчат...