Спазваме стриктно разпоредбите на закона!

Пенсионните фондове: Умишлено се създават мнения, които уронват авторитета
Обновена: 9 фев 2015 20:09 | 9 фев 2015 19:51, Екип на Investor.bg
3
Спазваме стриктно разпоредбите на закона!
Снимка, архив Булфото

Всички пенсионноосигурителни дружества извършват своята дейност по ред и начин, регламентирани в Кодекса за социално осигуряване (КСО) и стриктно спазват разпоредбите на закона.

Това се посочва в декларация на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО). Становището е във връзка с твърденията в статии, публикувани в периода 7-13 февруари тази година в медиите, принадлежащи на издателство "Икономедиа".

В публикациите се твърди, че някои частни пенсионни фондове инвестират в свързани фирми със съмнителни активи.

От БАДДПО подчертават, че "средствата на пенсионните фондове се инвестират в акции и облигации, допуснати до търговия на регулиран пазар, ежедневно се контролират от Комисията за финансов надзор (КФН) за спазване на инвестиционните ограничения, предвидени в КСО". Според становището "това се извършва чрез сравняване на отчети, представяни от пенсионните дружества, банките, попечители на пенсионните фондове, и от Централния депозитар".

Пенсионните фондове заявяват още в декларацията, че считат обществения интерес и регулаторната дейност в областта на допълнителното пенсионно осигуряване за ключови.

Според асоциацията публикуването на анализи по частични данни за портфейлите на управляваните пенсионни фондове, извадени от контекста на целия портфейл на съответния пенсионен фонд, биха могли да създадат грешно и недостоверно впечатление за общите характеристики на портфейла, като географска и браншова диверсификация, разпределение на риска по кредитни рейтинги, валутна структура и други.

БАДДПО изтъква, че умишлено се създава мнение в широката общественост за системни нарушения в работата на пенсионноосигурителните дружества, КФН, която уронва авторитета им.

"Вместо повдигането на дискусия и предприемането на мерки в посока на адекватна риск регулация и определяне на допустими стойности за риск на ниво портфейл сме свидетели на атаки и интерпретации, далеч надхвърлящи професионалния подход за усъвършенстване на системата и осигуряването на стабилна и адекватна политика за управление и надзор в областта на допълнителното пенсионно осигуряване", отбелязват още от асоциацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И тия коментаристи са като комунистите...
1
1
 
2
 
! Отговори
МРАВКА преди 9 години
И ТИЯ ДРУЖЕСТВА СА НЕЩО КАТО САНИРАНЕТО.