Токът от 7-и блок на "Козлодуй" - 75 долара за мегаватчас

Westinghouse предлага да го построи за $5,3 млрд.
Обновена: 27 фев 2015 14:06 | 27 фев 2015 12:10,
128
Токът от 7-и блок на "Козлодуй" - 75 долара за мегаватчас
Дискусия на тема "Енергийна сигурност и потенциал за енергийна диверсификация - Проектът 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" се състоя в София. Снимка: БТА

Базовата цена на мегаватчас от седми блок на АЕЦ "Козлодуй" би била около 75 долара, сочат изчисления на американската компания Westinghouse, представени пред Българския форум на бизнес лидерите.

Според представените данни разходите на американската компания за изграждането на блока ще бъдат 5,3 млрд. долара. Това е и цената, която Westinghouse ще предложи на държавата. По думите на Майкъл Кърст от компанията предложената цена е най-ниската в света.

"Всички останали разходи са на собственика, тоест българската държава", коментира пред журналисти след презентацията Кърст. Изчисленията при ръст на икономиката на България под 2% показват, че цената на блока ще е поне 7,7 млрд. долара, беше показано в презентацията.

Според Кърст в момента нивата на лихвите са много ниски и затова сега е моментът да се реализира подобен проект.

Ако строителството започне по план, централата ще може да заработи през 2025 година. Кърст обаче посочи, че инвестиционно решение за проекта може да бъде взето най-рано след 3 години, защото процесът е още в началото.

"Искаме от правителството гаранции и да прояви решителност да започне този проект", заяви Кърст и допълни, че още не са започнали никакви разговори за финансиране и дали ще има държавни гаранции за теглените заеми за строителството на блока. Работи се да се намери най-добрата финансова схема, стана ясно още от думите на експерта.

Кърст призна, че в изчисленията на цената на тока от централата и на строителството липсват разходите за извеждане от експлоатация, но посочи, че очакванията са централата да работи 60 години и тези разходи не могат да се разхвърлят по години за толкова дълъг период.

Приходите от продажбата на ток от централата за 20 години ще бъдат 11 млрд. долара, сочат още изчисленията на американската компания.

Майкъл Кърст припомни, че при ядрената централа най-големите разходи са свързани с изграждането - около 80%, а останалите са разходите за ядрено гориво. При подобна мощност в газова централа 20% от разходите са за строителството, а 80% са за използваното при производството гориво.

Припомняме, че с едно от последните си решения правителството на Пламен Орешарски сключи споразумение с Westinghouse, но крайното решение за строителство на проекта беше оставено в ръцете на следващото правителство. То трябва да одобри или отхвърли акционерното споразумение, финансовия модел и договора за изпълнение, доставка и строителство.

Още новини от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С руснаците имаме договор да складираме ядрените си отпадъци на тяхна територия. Да запитам американските *** съгласни ли са да складират отработеното гориво в къщите си, тъй като САЩ няма да приеме отпадъка?М? Мистър StarSUCKS, какво мислиш по въпроса?
75
2
 
22
 
! Отговори
малка подробност преди 9 години
България няма хранилище за отработено ядрено гориво, в момента Русия го приема. Може да приемат и отработеното от американския реактор... въпрос на пари е :) Значи, вземете от руснаците оферта за съхраняване на пръти от американски реактор, и тогава смятайте крайната цена на тока и със сигурност ЩЕ ВИ СЕ ЗАВИЕ СВЯТ :)))
74
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АЕЦ Белене ако искаха щяха да го построят.Покрай такива проекти само се надуват балони и се *** комисионни и това са проекти свързани с Русия. Нагледахме се на схеми между нашите тъпуни и руските олигарси.Западните компании залагат на сигурно с ясни правила.Това с Мариците си е наша вина.Западните компании също ще се възползват ако им се позволи !
73
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 78в Белене никога не е стоял въпроса за строителството на 4 реактора, минималната цена поискана от Россатом за 2 реактора беше 6,3 млрд евро и това цена преди 7-8 години при курс 1,45 + още няколко милиарда ескалация, строителство и инфраструктура
72
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АБЕ ЛОШИТЕ РУСНАЦИ НАЛИ НИ ПРЕДЛАГАХА 2 БЛОКА ЗА ТОЛКОВА ПАРИ И РЕВЯХТЕ, ЧЕ ИСКАТ ДА НИ ЗАРОБЯТ?ХАК ДА ВИЕ СЕГА -ПЛАЩАЙТЕ 16 МИЛИАРДА ЗА ДА ВОДИТЕ ВОЙНА С РУСНАЦИТЕ, А ТУРЦИТЕ НИ ВЗЕХА ВСИЧКИ ЕНЕРГИЙНИ ПРОЕКТИ.ВИЕ НАЛИ ИМАТЕ ЗЕЛЕНА АМЕРИКАНСКА ЕНЕРГИЯ?ДА ЖИВЕЯТ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИТЕ ЦЕННОСТИ!!!
71
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Както и да го смятате цената е доста по-приемлива от тази на Росатом, те искаха 6,3 млрд евро + още към 2 млрд всякакви измислени ескалации и това преди 7-8 години за доста по-стар тип реактори, отделно че заложената цена за мегават при Белене беше над 140 лева, разбира се платените *** на руското посольство ще ми нацъкат минуси :) аз все пак ще им припомня че точно преди 10-ина дена Орбан подписа 10 млрд евро за 2 руски реактора в Унгария, което си е към 13 млрд $ с ескалацията ще е към 19
70
6
 
23
 
! Отговори
Мнение преди 9 години
Визирайки ТЕЦ-овете (Мариците) мога да кажа само едно - ВЪН ТАКИВА "ИНВЕСТИТОРИ" от България!Продаожното правителство първо измени текста на референдума за АЕЦ Белене, за да си подсигури решението на народа, който си мислеше, че гласува за Белене, а то се оказа, че е гласувал за Уестингхаус (явно е било тайно договорено). Сета същите ще финализират "сделката" и ще ни закопаят още с договори бетон. Затова сме зле, защото само ни ограбват. Но господ вижда всичко - В АДА ЩЕ ГОРИТЕ!
69
5
 
21
 
! Отговори
до 73 преди 9 години
Два руски за 10 милиарда, един американски за 7 милиарда? Я умножи цената на два американски и пак си помисли кой се е набутал. Да споменавам ли, че цената за 4 реактора за Белене беше 6 милиарда? Тоя американския реактор да не би да е обсипан със злато и диаманти бе аххахах
68
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чудесна диверсантифиакция на енергетиката ни
67
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да и ако нямат печалба, могат да ни осъдят.Тато беше истински държавник, това беше нашата инвестиция в бъдещето. Но не предвидихме алчните наши и чужди хиени.
66
0
 
24
 
! Отговори
vp преди 9 години
Господа. Четете какво е написано. Това е цената на блока. Изграждането на останалата част се поема от държавата. Който има и най-малка представа от енергетика маже да направи сметка.
65
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
68,моля те не оценявай пръв коментара си , че все някои по интелигенти и знаещи хора , ще разберат каква огромна глупост и безмислици си написал.
64
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хахахаха, Орбан здраво се набута с 10 млрд евро за 2 руски самовара :)
63
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 68 и аз ти се смея от далечно място , даже съм се хванал за пакета
62
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вие нормални ли сте бе, обявявате ни цена за един реактор, колкото за цял АЕЦ. Я марш от тука бе, *** оптимистите анхахахха
61
1
 
20
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
"Искаме от правителството гаранции" думи на истински американски инвеститор. т.е Гарантирайте ни 100% печалба както с Мариците
60
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И като добавим един милиард компенсации към руснаците... направо ни закла това правителство.
59
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия поне казват колко ще струва, че руснаците мрънкяха 5-6 години и така и неможаха да сметнат аджеба колко че струва :) е и сега за удължаването на срока за 5-6 блок 2-ра година мрънкят
58
3
 
14
 
! Отговори
хай да ви е преди 9 години
Когато политиците в БГ са едновременно корумпирани и прости --> получаваш Westinghouse, и то задължително!
57
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази цена е живо кожодерство и то само за един реактор...