Токът от 7-и блок на "Козлодуй" - 75 долара за мегаватчас

Westinghouse предлага да го построи за $5,3 млрд.
Обновена: 27 фев 2015 14:06 | 27 фев 2015 12:10,
128
Токът от 7-и блок на "Козлодуй" - 75 долара за мегаватчас
Дискусия на тема "Енергийна сигурност и потенциал за енергийна диверсификация - Проектът 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" се състоя в София. Снимка: БТА

Базовата цена на мегаватчас от седми блок на АЕЦ "Козлодуй" би била около 75 долара, сочат изчисления на американската компания Westinghouse, представени пред Българския форум на бизнес лидерите.

Според представените данни разходите на американската компания за изграждането на блока ще бъдат 5,3 млрд. долара. Това е и цената, която Westinghouse ще предложи на държавата. По думите на Майкъл Кърст от компанията предложената цена е най-ниската в света.

"Всички останали разходи са на собственика, тоест българската държава", коментира пред журналисти след презентацията Кърст. Изчисленията при ръст на икономиката на България под 2% показват, че цената на блока ще е поне 7,7 млрд. долара, беше показано в презентацията.

Според Кърст в момента нивата на лихвите са много ниски и затова сега е моментът да се реализира подобен проект.

Ако строителството започне по план, централата ще може да заработи през 2025 година. Кърст обаче посочи, че инвестиционно решение за проекта може да бъде взето най-рано след 3 години, защото процесът е още в началото.

"Искаме от правителството гаранции и да прояви решителност да започне този проект", заяви Кърст и допълни, че още не са започнали никакви разговори за финансиране и дали ще има държавни гаранции за теглените заеми за строителството на блока. Работи се да се намери най-добрата финансова схема, стана ясно още от думите на експерта.

Кърст призна, че в изчисленията на цената на тока от централата и на строителството липсват разходите за извеждане от експлоатация, но посочи, че очакванията са централата да работи 60 години и тези разходи не могат да се разхвърлят по години за толкова дълъг период.

Приходите от продажбата на ток от централата за 20 години ще бъдат 11 млрд. долара, сочат още изчисленията на американската компания.

Майкъл Кърст припомни, че при ядрената централа най-големите разходи са свързани с изграждането - около 80%, а останалите са разходите за ядрено гориво. При подобна мощност в газова централа 20% от разходите са за строителството, а 80% са за използваното при производството гориво.

Припомняме, че с едно от последните си решения правителството на Пламен Орешарски сключи споразумение с Westinghouse, но крайното решение за строителство на проекта беше оставено в ръцете на следващото правителство. То трябва да одобри или отхвърли акционерното споразумение, финансовия модел и договора за изпълнение, доставка и строителство.

Още новини от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
3
 
7
 
! Отговори
за 57 преди 9 години
Да ти имам логиката! Цял свят кара с руски реактори и централи, янките един не са построили, май ние ще сме им сефтето!! Като не разбираш нищо и от коли, поне си трай. Тойотата сигурно ще я караш по горски пътища и каменаци? Че нали ще се разпадне на мига!
55
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-ниската цена в света било това за един реактор АХАХАХАХХАХА *** наглите алчни американци.Росатом ни предлагаше изграждането на ЦЯЛ АЕЦ с 4 реактора за тази цена.
54
2
 
8
 
! Отговори
Медведев преди 9 години
Да теглят още 25 милиарда и да го строят, като не искаха руските.
53
1
 
3
 
! Отговори
БГ преди 9 години
До АнонименКВО НЕ ТИ МАЙ НЕ СИ НАЯСНО С ТОВА КАКВО СТАНА И ЗАЩО СТАНА И КОЙ КОЛКО ПРИБРА ОТ ТАЗИ СДЕЛКА ЗА СПРАВКА ТЕЦ 2 РАБОТИ СИ И КАКВА МУ Е ЦЕНАТА САМИ НИ ЗАНАСЯТ С ТОВА ЧЕ АБСОЛЮТНО НЯКОЙ МИСЛИ ЗА НАРОДА ОСОБЕННО ТИЯ ЗАД ОКЕАНА
52
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе то и руската УАЗ-ка е 3 пъти по евтина от една тойота например, ама тойотата има абс, еърбък и т.н. и харчи 4 пъти по-малко от УАЗ-ката и можеш да си я караш 10 години без да вдигаш капака :)
51
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия цифри звездите ли ви ги говорят ? ахАХАХаХахАХАх .Като са толквоа евтини и добри руските реактори, защо изплащането им отнема повече години отколкото на американските? И кои са по-добри в тоя случай? Майкооо какви *** са тия *** .... страшни *** ей. само от "дай" и "на ти" разбират от нищо друго...
50
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Скъпи на триците, евтини на брашното... Не търсете икономическа логика в интерес на България! Важното е янките да засмукват всичко в тяхна полза. Безплатни бази на НАТО, заложници и авангард в готвения военен конфликт, ембарго на търговските връзки и инвестиции по тяхна изгода... Демокрация, та дрънка!
49
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** как сравняваш цената на АЕЦ с цена на ТЕЦ бе, ти добре ли си? както е писано в статията едното разходите са му при строежа а другото при експлоатацията.А и американското участие в марица изток не е проблема, проблема е българското участие на фирми и сключените с тях договори ... Щото американците дойдоха и вкараха много пари в тоя ТЕЦ, за да стане модерен и по-екологичен и ся кво много била цената. еми такава цена са им предложили преди инвестицията такава цена са сложили. Лешник
48
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
1 блок с реактор Уестингхаус = 7 милиарда лева4 блока с реактори Росатом = 6 милиарда леваНещо не схващам кое е по-евтиното и изгодно на американската оферта?
47
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой СКУБА българите ?! ЦЕНИТЕ : - АЕЦ Козлодуй 11,68 лв/мегават час, докато ТЕЦ Марица изток 1 (американската) 175,00 лв/мегават час ! >> - Сравнено 15 ПЪТИ ПО-СКЪПА ел.енергия, която плаща обикновения българин !
46
2
 
18
 
! Отговори
данъкоплатец преди 9 години
Интересува ме най-вече радиоактивните отпадъци кой ще ги съхранява. Щото РФ си ги прибира, а тези на наша земя ли ще останат?
45
4
 
15
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Ами то в Белене за 2 блока излизаше по-евтино!
44
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Честито ни Фукушима !Гаранция ще имате, нали ни управляват спуснати от вас парашутисти а кормилото на държавата е в американското посолство .
43
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 47и какво като са 2 блока, ти правиш ли разлика между евро и долар, по времето когато се договаряше Белене 1 евро беше 1,5 $, отделно допълнителното оскъпяване при Белене е доста по-високо и то за доста по стар тип реактор, сега отделен въпрос е че при сегашната консумация на ел.енергия България няма да има нужда от нови ядрени мощности поне през следващите 20 години
42
1
 
3
 
! Отговори
до брей преди 9 години
Ти понеже си агне и на асфалта да те пасът пак ще пълнееш !
41
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен6,3 млрд за Белене е за ДВА Блока кухчо!
40
9
 
1
 
! Отговори
до zdr преди 9 години
Хайде да стоим на свещи както при комунизма и да продължаваме да сме ***, понеже са ни "освободили" ..да не забравяме това...това е като големия взрив във вселента, с него ставаме и с него лягаме
39
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
5,3 млрд. долара е добра цена, руснаците искаха 6,3 млрд евро за Белене и то при положение че руснаците си взеха стария блок, който ние бяхме платили, отделно за Белене трябваше да се дадът поне още 1,5 млрд за инфраструктура, по отношение на цената на тока тя също е по-приемлива, още повече като се има в пред вид че при тази цена приходите за 20 години ще са 11млрд $, което 2 пъти повече от разходите. За Белене заложената цена на ел.енергията беше 72 евро за мегават.Като цяло е изгодно
38
1
 
7
 
! Отговори
zdr преди 9 години
До USХайде да си купуваме Кадилак,при условие че имаме пари за колело,за да не ни наричат ***!
37
0
 
0
 
! Отговори
st преди 9 години
עכברים