Заетите в сферата на енергетиката - с най-високи заплати

Най-ниските възнаграждения остават в хотелиерството
Обновена: 2 мар 2015 08:13 | 2 мар 2015 07:44,
50
Заетите в сферата на енергетиката - с най-високи заплати
Снимка: Архив Reuters

През 2014 година заплатите са се увеличили три пъти по-малко, отколкото през 2013-а, показват данните на националната статистика. Най-ниски остават доходите на заетите в хотелиерството, администрацията и строителството - между 600 и 700 лева, а най-високи заплати взимат в сферите на далекосъобщенията, енергетиката и добивната промишленост - средно почти до 1800 лева, съобщи Нова телевизия.

В края на миналата година българинът е получавал средно по 865 лева на месец брутен доход. Това е само с 19 лева повече спрямо декември 2013-а, защото през предходните 12 месеца увеличението на средната заплата е било 44 лева.

Когато от този доход се удържат данъци и осигуровки, в бюджета ни влизат още по-малко – средно около 680 лева. Броят на работещите остава приблизително един и същ за последните две години, но все пак намалява. След края на активния летен сезон са освободени хиляди служители. Както обикновено, най-много от тях са в хотелиерството, селското стопанство и културата. Само по морето без работа след сезона остават 47 000 души.

Броени месеци преди туристите отново да атакуват летните ни курорти в хотелите по Черноморието подготовката започва. Последни подобрения по стаите и ресторантите и търсене на нови служители.

Много малка част от сезонните работници успяват да отидат на борсата – предимно камериерки, сервитьори, бармани и готвачи. Повечето търсят работа по зимните курорти. За да могат да разчитат на старите си кадри от сезон на сезон, хотелиерите настояват държавата да улесни кандидатстването им в бюрата по труда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
3
 
! Отговори
графа преди 9 години
Е за вождовете и индианците колегата е прав ама много прав - на един техник подложен на всякакви атмосферни влияния унижения разправии с клиенти се падат най малко 4-5 хрантутници от висшите ешалони а пък профсъюзите са най мижавата част от тази прислойка гарантира ли са си местата и изобщо нищо не ги интерсува - ноооооооооо индианците ставаме все по малко и това ще е краха на енергетиката
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
в областни управи в общински съвети държавни агенции министерства парламент съдии прокурори и тем подобни ТИЯ НА ГОДИНА КРАДЪТ МИЛЯРДИ
40
0
 
3
 
! Отговори
az преди 9 години
Ami che poluchat kato gi tarpim..smetkute za tok baha s 1/3 po visoki a te ubegdavaha kak az ne sam znaela kakvo vkluchvam..kato si vida fakturata se chuda vestnik li cheta...to sa edni sumi pod cherta to chudo.nie si gi tarpim i sega pak toka che e na gore a nie i tova che priemem kato 16ml
39
0
 
9
 
! Отговори
кали преди 9 години
Забележете какво се е получило : навсякъде различни трудови възнаграждения!!!
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименОт нашите пари бе брат!
37
1
 
8
 
! Отговори
888 преди 9 години
Е за това ни е скъп тока,е за това всяка нова власт разчиства старото ръководство и назначава свои хора на възлови места!
36
2
 
9
 
! Отговори
888 преди 9 години
Не ми е ясно защо в ТЕЦ-овете получават получават средно около 1500-2000 лв.чисто?! Втора категория труд,медицински застраховки и предвидени пари на тримесечие или на година за лекарства и превързочни материали/ може и дамски превръзки/,около хилядарка при излизане в отпуск и почивка.А паралелно с това вървят и огромните далавери и злоупотреби,отчисляване в партийни каси,спонсорство на футболни клубове и мн.мн.други!
35
1
 
3
 
! Отговори
zop преди 9 години
20%DDS plasta vseki bulgarin/ka ot mesechnia si dohod v bg central trezor - i za kakvo?! :)))da si igraiat bg agenti na persiiski, albanski, kiparski, luksemburgski, omanski, amerikanski, turski, gracki, ungarski, germanski, frenski, angliiski, ruski banki v RBG s krepostnite bulgari s minimalna rabotna zaplata 180 evro po bulgar zakon na bulgar deputati, s krepostnite bulgari s 55 evro pensii?! vsichkite bg agenti i bg targovski predstaviteli sa bankovi chinovnitsi v RBG. ama nerde bg banka?
34
0
 
7
 
! Отговори
работник преди 9 години
В случая имат предвид основно ТЕЦ-овете, като работодатели даващи средни заплати от по 1800лв.... Но тази малка група хора, която се облагодетелства с тези доходи, е нищо в сравнение целия народ, който плаща сметката за скъпия ток произвеждан от тези застаряващи централи.
33
0
 
7
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Да сложат минимална заплата в хотелиерството от 1000 лева и за повече от 3 звезди да скача и заплатата
32
2
 
8
 
! Отговори
Мениджър Енерго преди 9 години
Сега ще ви кажа как става средна заплата 1800 лв. Първо у Аеца заплатите са големи по 3-4000 бона средно.Второ ако едни мениджър взема 6 бона и 4 работника по 700 кинта ей ти ги средно 1800.Какъв е извода? Требе да си мениджър. Така че дерзайте.
31
1
 
5
 
! Отговори
Чобанов преди 9 години
Абе положението не толкова зел, колкото го изкарват. По телевизията вървят реклами на бира , кренвирши, луканки и уиски. По градове, села и паланки, купона се вихри нон стоп. Хората си живеят живота.
30
0
 
9
 
! Отговори
?! преди 9 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
29
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Техник във EVN съм. От Велинград съм. Заплатата ми е 645лв. Ако мислите че това е много, при това и с класове за прослужено време (22-години трудов стаж) и да висиш измръзнал по жиците през зимата, а да се печеш на 35 градуса през лятото, моля - отстъпвам ви длъжността си.Допълнителното, което ни дават е по 5лв за храна на ден, с което заплатата ми минава с малко 700лв.
28
1
 
8
 
! Отговори
петя преди 9 години
До тодор ТЕЦ-аСъгласна съм с вас . Мъжът ми работи към ЧЕЗ, и заплатата му не е такава за каквото се говори и пише. Не знам от къде имате тези данни. Интересувайте се колко вземат работниците, а не по -на горе. От пресата само сеят омраза и завист към всички енергетици.
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прилични заплати и пенсии, съпоставими с тези на депутатите, в БАН получават само академиците. Снощи в този сайт някой даде много удачно определение на това как се става академик- дават тази титла за заслуги!Приятни празници и не се отчайвайте - има хора, които са по-зле от вас, въпреки че работят съвестно и след като са ги оценили по достойнство, са им дали бонус - да вършат работата на 1-2 чеда, внуци, племенници, съпруги или метреси на този или онзи професор.
26
0
 
5
 
! Отговори
Продълж. на 29 преди 9 години
Уточнявам: Десетина лв е по-висока от минималната за страната онази сума, която младият висшист в БАН получава след като му удържат данъците и осигуровките.Заплатата му малко нараства след като защити дисертация. Това става най-лесно след редовна докторантура (с добра стипендия), но да се спечели такъв конкурс без връзки се случва рядко. Останалите, ако вече работят в БАН, правят свободна докторантура - за сметка на свободното си време, и ги допускат до защита като камила през иглени уши.
25
1
 
7
 
! Отговори
Корекция преди 9 години
600-700 лв било най-ниско заплащане и се сочат сферите хотелиерство, строителство, администрация.Науката не е администрация. В БАН 600-700 лв е заплатата на доцентите, зависи от годините стаж. Но за да станеш доцент, трябва да се хабилитираш - това се одобрява първо в секцията, в която работиш, а след това се приема от Научния съвет.Ако не си под нечия протекция, ще се хабилитираш едва в навечерието на пенсионирането си. Младият висшист в БАН е със заплата, 10 лв по-висока от минималната за Бг
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
браво
23
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Според мен целта на тази поръчкова статия е само една - да покаже, че ето видите ли, дойде Цар Кратун на власт и стандъртът в БГ скочи неимоверно.А всеки който е излизал навън от БГ може да направи сравнение и да види какви пълни мизерници сме по отношение на заплащането на труда.

Спонсорирани публикации