Терминал за втечнен газ - въпрос на политическа воля

Добре е да сме транзитна страна на ирански газ, според експерт
Обновена: 6 май 2015 19:50 | 6 май 2015 19:33, Екип на Bulgaria On Air
58
Терминал за втечнен газ - въпрос на политическа воля
Снимка: архив, Ройтерс

Година и половина е необходима за изграждането на терминал за втечнен газ, но въпросът е дали има политическа воля за това, коментира в предаването Денят On Air енергийният експерт Васко Начев.

Повод за коментара му стана призивът на заместник-председателя на ЕК с ресор енергетика Марош Шефчович държавите от Югоизточна Европа да се насочат към изграждането на подобни терминали.

По думите на енергийния експерт призивът е дори малко закъснял. Той допълни, че това е начинът, който дава възможност и право за доставки на газ. Начев подчерта, че България и Европа като цяло трябва да търсят нови опции за доставки на газ. „Едни такива опции въздействат върху крайната цена”, коментира той.

Енергийният експерт определи като много добър вариант изложеното пред Bulgaria On Air предложение на иранския посланик Н.Пр. Абдула Ноурузи България да стане транзитна страна на ирански газ за Европа. По думите на иранския посланик идеята може да бъде реализирана с тристранно споразумение между Иран, Турция и България.

Енергийният експерт Васко Начев коментира още, че желанието и възможностите на Турция да бъде транзитна страна на природен газ са различни неща. „Те нямат никакви газохранилища, дори да искат, те не биха могли да препродават газ, биха могли да бъдат добра транзитна дестинация”.

Начев подчерта още, че конкуренцията на газовите пазари е „жестока и тепърва ще навлиза в нова фаза”. По думите му "Газпром" трябва да се преориентират. Той посочи, че не би се учудил, „ако загубят от турския пазар”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: Васко НачевBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
15
 
! Отговори
бай Вълчо от Хисаря преди 8 години
Баф мауму, хептен се увълчих.То вярно,че днес имаше агнешко ,ама 2 пъти прочетох по-горе написаното.To, не бе Бургас-Александропулис, то не бе южен поток, северен поток а сега и терминал за втечнен газ.А бе няма ли някой експерт да се изкаже и за необходимостта от някой терминал за български простотии и гламатории.
13
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Слава на Иран, смърт на САЩ
12
11
 
7
 
! Отговори
за Чекиста преди 8 години
Г-н чекист, вместо да се занимаваш с неща които не са за твойта празна кратуна, по-добре *** в путинска Новососия да ловиш фашисти.
11
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"До 2 години САЩ ще наводнят Европа с евтин американски газ. Руския Газпром ще фалира като стой та гледай."...Добър виц каза, размя ме искрено.
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ние ще пълним корабите за втечнен газ, а гърците ще продават газ на нас. Трябва пълна диверсификация. Газът няма да знае чий е, кой е, откъде идва и накъде отива. Газът директно ще влиза в лудницата.
9
2
 
11
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
До АнонименДа точно така 14. Те от Газпром нали будали и само така ще стане всичко. След 2 години ще купуваш газ за 1.50 лева, а след 3 години ще караме всички Мерцедеси за 1000 евро, чисто нови. Тези мечти как си ги представяте? Цветни, черно бели?
8
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Варненското хъбче от черноморския добив ще срещне гръцкия терминал и ние ще продаваме газ на корабите за втечнен газ. Ще излизат от пристанището по-пълни, отколкото са влезли.
7
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 2 години САЩ ще наводнят Европа с евтин американски газ. Руския Газпром ще фалира като стой та гледай. В момента американския шистов газ се продава на газовия пазар на цени от 85 до 95 долара. Приказките на Путин, че шистовия газ е много скъп се спукаха като сапунен мехур, и на тези лакардии остана да вярват единствено захлупените русофили. Само находището на шистов газ в Западна Вирджиния е достатъчно да задоволи нуждите от газ на САЩ за следващите 150-180 години.
6
2
 
19
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
Сега ирански газ... То не беше потоци, хабове, находища и т.н... :)) Ой луда работа...
5
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре щеше да бъде, ако бяхме част от Южен поток! Всичко останало е прах в очите! Но за нас не можеше, а сега за Гърция може! Само загуби понасяме от членството си в ЕС!
4
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Терминалът ще е в Гърция. Ура, вече сме независими. Давахме газ на Турция и Гърция, но вече сме свободни и ще вземаме газ от Турция и Гърция. Отрязахме тръбите си и ги подарихме на съседите, от които ще зависим от газ. Национални предатели ни реформираха енергетиката. Чакаме бъдещата турска ядрена централа, от която да купуваме ток.
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Искаме диверсификация. Ирански, американски и всякакви кораби да возят и руски газ. Нали ще спазваме конвенцията. Каква е разликата между начина на транспорт - газопровод или кораб?
2
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лесна работа,Китай произвежда кофи и бидони,ние ги купуваме и после Роско ****ту ги пренася с камили до на Буда-пещата хъба..
1
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как така ирански газ, ще обидим шефовете от Тел Авив! Забравете.

Спонсорирани публикации